Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Σε περίπτωση που θέλεις απόδειξη | Kat & dogs


Εντάξει, εγώ το ήξερα. Δεν χρειαζόμουν ούτε επιστημονικές αποδείξεις, ούτε άρθρα, ούτε τίποτα... Αλλά είναι ωραίο να το διαβάζεις και να επιβεβαιώνεσαι για κάτι τέτοιο. Και ακόμα πιο ωραίο να μπορείς να μοιραστείς αυτήν τη γνώση και με τους άλλους, dog lovers και μη!

Δεν είναι μύθος το πραγματικό δέσιμο με τον σκύλο μας. Ακόμα και αν αυτός δεν είναι καν δικός μας σκύλος, αλλά ενός φίλου μας ή ένα αδεσποτάκι το οποίο συναντάμε συχνά στη γειτονιά μας και το φροντίζουμε όσο μπορούμε.

Προσωπικά, με τα δύο δικά μου σκυλιά βλέπω τέτοιο δέσιμο με 2-3 φίλους οι οποίοι τους έχουν δώσει προσοχή, χάδια, πειράγματα και παιχνίδια (π.χ. ο αγαπητός συντάκτης MonkeyFeet τυγχάνει ιδιαίτερης αγάπης και από τις δύο, ενώ, επίσης, είναι εμφανές ότι η Lucienne του έχει ιδιαίτερη αδυναμία και ας τον βλέπει 10 φορές το εξάμηνο. Ίσως και η Milou να τον λάτρευε το ίδιο, αν δεν την τρόμαζε για πλάκα κάθε τρεις και λίγο...).

Όταν είδα, λοιπόν, αυτό το άρθρο, θέλησα να το μοιραστώ. Μία ακόμα απόδειξη του πόσο ιδιαίτερη είναι η προσωπικότητα των ζώων αυτών, εντελώς ξεχωριστή για το καθένα, πόσο ιδιαίτερη είναι η σχέση μας μαζί τους και πόσο μα πόσο μας ανταμείβει η σχέση αυτή!

(Προς σκέψη και προβληματισμό για το πώς φερόμαστε εμείς σ' αυτά ακόμα και τώρα...)


Χρειάζεστε Επιστημονικές Αποδείξεις για το δέσιμο με τον σκύλο σας;

Όλοι γνωρίζουν για το μοναδικό δέσιμο των ανθρώπων με τους σκύλους τους! Σίγουρα έχετε ακούσει αμέτρητες σχετικές ιστορίες και - αν έχετε ή είχατε σκύλο - σίγουρα θα το έχετε βιώσει και εσείς!

Ένα δέσιμο που δεν χρειάζεται εξήγηση και που όσες επιστημονικές μελέτες και να γίνουν δεν πρόκειται να συλλάβουν αυτό που νιώθει ο καθένας μας. Δεν χρειαζόμαστε αποδείξεις γι' αυτό, αλλά, παρ' όλα αυτά, στο ντοκιμαντέρ Dogs Decoded της NOVA PBS αναλύονται 5 επιστημονικά αποδεδειγμένα γεγονότα που επιβεβαιώνουν το δέσιμο ανάμεσα στον σκύλο και τον άνθρωπο.

1) Οι σκύλοι διαβάζουν τα πρόσωπα μας όπως και εμείς.

Ο καθηγητής κτηνιατρικής Daniel Mills πραγματοποίησε μία έρευνα και αποκάλυψε ότι τα σκυλιά όπως και οι άνθρωποι κοιτάνε τα ανθρώπινα πρόσωπα με την λεγόμενη "προκατάληψη αριστερής ματιάς" (left gaze bias). Αυτό σημαίνει ότι μελετούν πρώτα τη δεξιά πλευρά του προσώπου αφού είναι αυτή που ελέγχεται από το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου μας και είναι αυτή που δείχνει τα συναισθήματα μας! Αξίζει να αναφέρουμε ότι κανένα άλλο ζώο δεν το κάνει αυτό αλλά και ότι οι σκύλοι το εφαρμόζουν μόνο όταν επικοινωνούν με ανθρώπους και όχι με σκύλους.

2) Οι σκύλοι είναι τα μόνο ζώα που ανταποκρίνονται σε σημεία που δείχνουμε.

Ο ψυχολόγος Juliane Kaminski σε έρευνα που πραγματοποίησε απέδειξε ότι ούτε καν οι χιμπατζήδες, που θεωρούνται ζώα που ανταποκρίνονται πολύ στους ανθρώπους, δεν μπορούν να κατανοήσουν το που δείχνουμε!

Από την άλλη, ακόμα και κουτάβια 3 μηνών ανταποκρίνονται όταν δείχνουμε και καταλαβαίνουν το που δείχνουμε και τι εννοούμε. Όπως είναι κατανοητό, η πλήρης αυτή γνώση της γλώσσας του σώματος μας φέρνει πιο κοντά, αφού βοηθάει στη συνεννόηση ακόμα και χωρίς εντολές.

3) Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν βασικά συναισθήματα του σκύλου από τον τόνο γαβγίσματος.

Το δέσιμο χρειάζεται δύο για να πετύχει. Ο επιστήμονας αλληλεπίδρασης σκύλων - ανθρώπων Adam Miklosi έκανε μία έρευνα προκαλώντας διάφορα συναισθήματα στα σκυλιά (π.χ. κάποιος ξένος έμπαινε στον κήπο τους ή τους έδειχνε μία λιχουδιά) και ηχογραφούσε τα γαβγίσματα τους. Στη συνέχεια έπαιζε τα ηχογραφημένα γαβγίσματα σε ανθρώπους και αυτοί μπορούσαν να καταλάβουν την συναισθηματική κατάσταση του σκύλου!

Το να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες του σκύλου μας σίγουρα βοηθάει να έρθουμε πιο κοντά.

4) Δουλεύουμε με τους ίδιους ρυθμούς.

Και οι σκύλοι και οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα που παραδοσιακά κυνηγούσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας κάτι που δείχνει ότι ήρθαν κοντά για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης τους. Ίσως ακόμα και σήμερα το ότι αλληλοσυμπληρωνόμαστε να συνεχίζει να υφίσταται σε όλες τις στιγμές της ζωής μας.

5) Ο σύνδεσμος σκύλων και ανθρώπων είναι τόσο ισχυρός ώστε να απελευθερώσει την ίδια ορμόνη και στους δύο.

Η οξυτοκίνη, η ορμόνη που σχετίζεται με το "δέσιμο", μας κάνει να αισθανθούμε αγάπη και σύνδεση με τον άλλον. Ο Σουηδός καθηγητής  Kerstin Uvnas-Moberg ανακάλυψε ότι, όταν οι άνθρωποι χαϊδεύουν τον σκύλο τους, και οι δύο (σκύλος και άνθρωπος) ξεκινάνε με μηδενικά επίπεδα οξυτοκίνης και σύντομα και οι δύο βιώνουν μία εκρηκτική αύξηση της ορμόνης επιβεβαιώνοντας το δέσιμο ακόμα και σε καθαρά οργανικό επίπεδο!

Όπως αναφέραμε και παραπάνω οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων δεν χρειάζονται αποδείξεις ή αιτίες για το δέσιμο τους με τον αγαπημένο τους φίλο. Το δέσιμο αυτό - όχι μόνο υπάρχει - αλλά πάει και πολύ πιο μακριά από τα 5 σημεία που αναφέρουμε παραπάνω. Αν δεν έχετε σκύλο μην το καθυστερείτε άλλο: το λέει και η επιστήμη!


πηγή: dogpark.gr

4 σχόλια:

  1. Πράγματι δεν χρειάζεται καμία επιστημονική εξήγηση για να ξέρεις τι δέσιμο μπορεί να έχει ένας άνθρωπος με έναν σκύλο. Είναι, όμως, ενδιαφέρουσες να τις διαβάζεις οι μελέτες. Πιο ενδιαφέρουσα βρήκα την 5η μελέτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα δύο "βρωμόσκυλα" (όπως συνηθίζω να τα λέω) είναι θεές!Έχω και στις 2 αδυναμία για ξεχωριστούς λόγους και ας με ζαλίζουν συνήθως!Δεν την τρομάζω ρε τη Μιλού,μόνο καμιά φορά πολύ αραιά και που πάνω στο παιχνίδι!Και φαίνεται ότι το καταλαβαίνει από το ότι έρχεται την επόμενη φορά που με βλέπει τρέχοντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. den xreiazetai kamia eksigisi, poso mallon epistimoniki. apla agkaliaste ena skilaki kai tha deite :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή