Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

"Βουλευτική αποζημίωση" του Χρήστου Ματσούκα


Ο, αναγνώστης του Γλεντιού, Χρήστος Ματσούκας μας έστειλε για αναδημοσίευση αυτήν την ενδιαφέρουσα ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό. Η επιστολή σχετίζεται με την βουλευτική αποζημίωση.

"Ανοικτή επιστολή προς γραφείο Πρωθυπουργού.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή  την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση και την νωπή ψήφιση του "Μνημονιου ΙΙΙ" θα ήθελα να σας παραθέσω τα εξής:

Σε χθεσινή ενημερωτική εκπομπή στην τηλεόραση και σε ερώτηση δημοσιογράφου σε βουλευτή του Ελληνικού κοινοβουλίου (και μάλιστα της αντιπολίτευσης)  για το ποιος είναι ο μισθός του (τι χρήματα μπαίνουν στο λογαριασμό του κάθε μήνα για να το πούμε απλά), η απάντηση του ήταν η εξής: "δεν ξέρω ακριβώς, αλλά δεν είναι  8.300 ευρώ  που ισχυριζόταν ο δημοσιογραφος". Καταπληκτικό !!!   

Η περίπτωση της άγνοιας, γιατί έτσι έδειξε ο κ. Βουλευτής, για το ποσό της βουλευτικής  του αποζημίωσης, έδειξε ότι είτε αδιαφορούσε για το ακριβές ποσό - που σημαίνει ότι δεν τα είχε και πολύ ανάγκη - είτε ότι μας κοροϊδεύουν. Επειδή θέλω να είμαι ακόμα από αυτούς - τους δυστυχως λιγοστούς - που δεν θέλουν να πιστεύουν το δεύτερο, τότε εξάγεται ένα πολύ καλό συμπέρασμα: η βουλευτική αποζημίωση θα πρέπει να μειωθεί. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, όταν στο σχετικό μνημόνιο που ψηφίστηκε πρόσφατα  (είχαμε  το χρόνο  και το διαβάσαμε) καθορίζονται  οι μειώσεις και οι μισθοί με ακρίβεια τρίτου ψηφίου (π.χ. 584 ευρώ). Θεωρούμε, λοιπόν, αδιανόητο ο βουλευτής μας να μην ξέρει την βουλευτική του αποζημίωση.

Αξίζει να τονίσουμε ότι πότε δεν είμαστε της θεωρίας "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα", αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι όταν πάψει να  παράγει γάλα η κατσίκα του γείτονα τότε δυο πράγματα θα συμβούν: είτε θα πρέπει να του δώσουμε από το δικό μας γάλα, είτε   ο γείτονας  θα μας το πάρει  με την βια  και ίσως μας πάρει και ολόκληρη την κατσίκα. Γι' αυτό απαιτείται προσοχή κύριοι βουλευτές μας.

Για να διασφαλίσουμε ότι τα παραπάνω γεγονότα δεν θα εμφανιστούν - τουλάχιστον σε εκτεταμένη κλίμακα - και με δεδομένη  τη στόχευση για την επιτυχημένη εφαρμογή του μνημονίου σας, παρουσιάζω τα οφέλη  από την μεσοσταθμική μείωση κατά 20% - 23%  της βουλευτικής αποζημίωσης (όση δηλαδή και των υπολοίπων μισθωτών και συνταξιούχων και όσων αμείβονται από τον δημόσιο κορβανά).

- Η συμμετοχή των εκπροσώπων του λαού  στις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων τους είναι επιβεβλημένη - όχι μόνο για λόγους συμβολικούς - αλλά και για λόγους πραγματικής αντίληψης των επιπτώσεων της μείωσης των απολαβών στην καθημερινότητα.

- Δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής συμμετοχή των πολιτών στα θέματα της φορολογίας και των εισφορών τους εάν δεν κατανοήσει ο πολίτης έμπρακτα το αίσθημα της δίκαιας και ισότιμης συμμετοχής όλων στο εγχείρημα της προσπάθειας της δημοσιονομικής και λοιπής εξυγίανσης 

- Νομίζουμε ότι εκφράσεις και απόψεις όπως αυτές του κ. Παναγούλη θα γίνουν πολύ περισσότερες  και θα βρουν πεδίο έκφρασης τους ακόμα και μέσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Εκφράσεις όπως "Γουδι", "ελικοπτερα" και άλλα σχετικά είναι καθημερινές εκφράσεις μέσα στην κοινωνία οπότε το θέμα Παναγούλη ίσως είναι και  πολύ light... Ίσως είναι και ένα καμπανάκι εσωτερικό προς τους δικούς του συναδέλφους.

- Η ευκαιρία κάθαρσης και "ξεπλυματος" των αμαρτιών του βουλευτικού σώματος μπορεί εν μέρει να περάσει μέσα από την μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης.

- Η κοινωνική συνοχή  και η αίσθηση της ομαδικής προσπάθειας είναι σίγουρο ότι  θα επιτελεστεί καλύτερα εάν συμβεί το παραπάνω.

Με βάση τα παραπάνω, σας παρακαλώ Κύριε Πρωθυπουργέ προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για το καλό όλων μας.

Ένας μη απελπισμένος πολίτης... ακόμα."


Από τον Χρήστο Ματσούκα
e-mail: chrismats@ath.forthnet.gr

1 σχόλιο:

  1. Λογικά επιχειρήματα και απόψεις που ασπάζεται η πλειοψηφία του κόσμου αλλά ΟΧΙ η κυβέρνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή