Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

PJ's Sandwiches: Το πρωινό της Δύσης

Όσο μαγειρεύονται τα καινούργια άρθρα της στήλης Η ασθενής και οι οδοιπόροι διαβάστε το αφιέρωμα του natofao.blogspot.gr για το, αγαπημένο άλειμμα των Αμερικανών (και δικό μας, το παραδέχομαι), το φυστικοβούτυρο! Επί την ευκαιρία, όσοι αναρωτιούνται που μπορούν να βρουν φυσικό φυστικοβούτυρο, χωρίς επιπλέον λάδι και τρανς λιπαρά, το έψαξα και υπάρχει σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Το φυστικοβούτυρο είναι βασικά πολτός ψημένων φιστικιών. Τα φιστίκια όπως και σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί (αν και τα φιστίκια ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων) έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, των καλών λιπαρών (κυρίως μονοακόρεστων) και αντιοξειδωτικών ουσιών που μάλιστα αυξάνεται η συγκέντρωση τους στα ψημένα φιστίκια. Το φυστικοβούτυρο χρησιμοποιείται αρκετά στην Αμερική και στη Βρετανία ως άλειμμα σε ψωμί, αλλά και σε κέικ, γλυκά και ως υλικό για σάλτσες.

Η συμβατική μορφή του φυστικοβούτυρου έχει συνήθως πρόσθετα έλαια και ζάχαρη ενώ υπάρχει και φυσικό φυστικοβούτυρο που περιέχει μόνο φιστίκια και αλάτι. To φυστικοβούτυρο με τα πρόσθετα έλαια συνήθως περιέχει φοινικέλαιο και μάλιστα μερικώς υδρογονωμένο φοινικέλαιο που είναι πηγή τρανς λίπους. Όπως έχουμε πει σε παλιότερη ανάρτηση  τα τρανς αυξάνουν την κακή χοληστερίνη (LDL), μειώνουν την καλή χοληστερίνη (HDL), αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ φαίνεται ότι αυξάνουν τη συσσώρευση λίπους στο στομάχι σε σχέση με άλλα λιπαρά. Προωθούν την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και συσχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Το προσθέτουν στο φυστικοβούτυρο γα να βελτιώσει την υφή ώστε να είναι κρεμώδες και να μην διαχωρίζεται το λάδι αλλά και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αν παρατηρήσεις το φυσικό φυστικοβούτυρο είναι πιο σκληρό, πιο δύσκολο να ανακατευτεί και υπάρχει μια στρώση λαδιού από πάνω που πρέπει να ανακατέψεις καλά για να απορροφηθεί, αυτά όλα οφείλονται στο γεγονός ότι δεν περιέχει αυτό το πρόσθετο έλαιο. Το ίδιο γίνεται (προσθήκη υδρογονωμένο λίπους) με πολλές μάρκες ταχινιού.

Τα φυσικά φυστικοβούτυρα έχουν, όπως ήταν αναμενόμενο, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, λιγότερες θερμίδες και παρουσία τρανς λίπους. Λόγω της διατροφικής αξίας των φιστικιών, το φυστικοβούτυρο αν και έχει αρκετές θερμίδες μπορεί να αποτελέσει μια καλή τροφή και για προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω του μονοακόρεστου (καλού) λίπους, και αντιοξειδωτικών ουσιών. Ενώ μια μικρή ποσότητα προσφέρει κορεσμό και μία δόση πρωτεΐνης. Ωστόσο, επιλέγοντας το συμβατικό φυστικοβούτυρο επιβαρύνεσαι με τα βλαβερά τρανς λιπαρά, οπότε καλό είναι να προτιμήσεις το φυσικό φυστικοβούτυρο που περιέχει μόνο 2 συστατικά: φιστίκια και αλάτι.

Συγκριτικά με το ταχίνι, το φυστικοβούτυρο περιείχε περισσότερη πρωτεΐνη, λιγότερες φυτικές ίνες, παρόμοιο αριθμό θερμίδων και λιπαρά, αλλά αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά ενώ το ταχίνι περιέχει περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά. Και τα δύο είναι καλά με τη διαφορά κυρίως στο είδος του λίπους που περιέχει ενώ έχουν και διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟΥ (ανά 30 γρ. περίπου 2 κουταλιές σούπας): Θερμίδες: 206, Υδατάνθρακες: 7,6 γρ., Πρωτεΐνη: 7 γρ., Λιπαρά: 15 γρ. (Κορεσμένα: 3,1 γρ.)

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟΥ (ανά 30 γρ. περίπου 2 κουταλιές σούπας): Θερμίδες: 190, Υδατάνθρακες: 6 γρ., Πρωτεΐνη: 8 γρ., Λιπαρά: 16 γρ. (Κορεσμένα: 2 γρ.)1 σχόλιο:

  1. η φράση "...όσο μαγειρεύονται τα καινούργια άρθρα της στήλης Η ασθενής και οι οδοιπόροι..." ήταν η πιο... εύγευστη φράση του κειμένου, σαν μία φέτα ψωμί με φυστικοβούτυρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή