Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Το HOT DOC δημοσιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ!


Το HOT DOC έφερε στη δημοσιότητα τα ονόματα 2.059 Ελλήνων οι οποίοι έχουν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Πρόκειται για τη λίστα Λαγκάρντ η οποία επί δύο τουλάχιστον χρόνια περιφέρεται από συρτάρι σε συρτάρι και από τσέπη σε τσέπη υπουργού, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα μέσο πολιτικού και οικονομικού εκβιασμού.

Οι άνθρωποι που υπάρχουν στη λίστα δεν είναι απαραίτητα φοροκλέφτες, ούτε διαχειριστές μαύρου χρήματος. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες εμφανείς περιπτώσεις συναλλασσόμενων με την τράπεζα που εμφανίζουν καταθέσεις που δεν ταιριάζουν με καμιά επαγγελματική τους δραστηριότητα. Η απόφασή μας να δημοσιεύσουμε τα ονόματα είναι συνειδητή και εκτός από την ενημέρωση στόχο έχει να χτυπήσει το νοσηρό κλίμα που δημιουργείται στη χώρα βάζοντάς τη να δέχεται βολές από τη λάσπη του υπονόμου που πέφτει συνεχώς στον ανεμιστήρα.


Πρόκειται για Έλληνες καταθέτες οι οποίοι διατηρούσαν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC, τα στοιχεία των οποίων υπέκλεψε το πρώην στέλεχος της Τράπεζας, Έρβε Φαλτσιάνι.

Ερωτηθείς για το θέμα ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στην λίστα Λαγκάρντ, παραδέχτηκε ότι τα χρήματα αυτά τα τοποθέτησε στην Ελβετία μεταξύ του 2001 - 2002, ωστόσο ισχυρίζεται ότι οι κατάλογοι αυτοί είναι παλαιοί και ενδεχομένως δεν ταυτίζονται με τη λίστα που παρέδωσαν οι Γάλλοι στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Π. Λάμψιας ισχυρίστηκε ότι η λίστα είναι προϊόν πλαστογραφίας. "Ουδέποτε είχα ή έχω λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού ούτε φυσικά στην HSBC. Σε ότι με αφορά πρόκειται περί υπόθεσης πλαστογραφίας".

Οι εξελίξεις ωστόσο αναμένονται ραγδαίες, ειδικά σε πολιτικό επίπεδο. Ήδη, η δημοσιοποίηση των ονομάτων αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης στους βουλευτές όλων των κομμάτων.



πηγή: koutipandoras.gr


5 σχόλια:

  1. Λίγοι οι δημοσιογράφοι σαν τον Κώστα Βαξεβάνη στην Ελλάδα. Κάνει ρεζίλι τους πολιτικούς που "την έχασαν" μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του ιδίου. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα μου ντε... Από το σάπιο κράτος μία σύλληψη αλλά από τους υγειείς πολίτες τον διαχωρισμό του από τους υπόλοιπους "δημοσιογράφους" και αυτό είναι σημαντικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι έτσι... καλά κάνανε και τον συλλάβανε. Αν έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η λίστα είναι νόμιμη και μπορούσε να την διαρεύσει δεν έχει να φοβάται τίποτα.

    Δεν μπορεί ο καθένας να ανεβάζει στο διαδίκτυο μια λίστα με ονόματα και ουσιαστικά να κατηγορεί τον κόσμο χωρίς να την έχει διασταυρώσει.

    Εγώ προσωπικά δεν καταλαβαίνω πως ένας καλός και αγνός δημοσιογράφος πήρε τη λίστα. Από ποιον?
    Ποιος είχε λόγο να την δημοσιεύσει? Ας βγει να πει ποιος του την έδωσε...

    Και που ξέρω εγώ αν η λίστα είναι σωστή και αν δεν είναι αλλοιωμένη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ και εγώ μερικώς με το Nets.

    Τα θέματα είναι τα εξής:

    1.Αυτή η λίστα δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για τίποτα.Θα μπορούσα να βρίσκομαι και εγώ σε αυτήν,έχοντας απολύτως δικαιολογημένα τα χρήματα του λογαριασμού μου.Αυτό,ωστόσο,δε φαίνεται στα media οπότε για μας,όποιος είναι στη λίστα είναι φοροφυγάς.Αυτό δεν ισχύει και αποτελεί δυσφήμιση.

    2.Δεν είναι τόσο απλό αυτό που λέει ο Βαξεβάνης ότι είναι δημόσια στοιχεία αυτά και όχι προσωπικά δεδομένα. Το τραπεζικό απόρρητο υπάρχει,αποτελεί τροχοπέδη πολλές φορές στο δρόμο της δικαιοσύνης,αλλά υπάρχει για συγκεκριμένους λόγους και πρέπει να είναι σεβαστό.Ακόμα και αν δεν έχει ποσά,στη συγκεκριμένη περίπτωση προσβάλλεται.

    3.Εφόσον είναι όλα εντάξει,πρέπει ο Βαξεβάνης να αναλάβει τις ευθύνες του,να απολογηθεί,να αξιολογηθεί και αν τιμωρηθεί τότε so be it.

    Εκεί που τον δικαιολογώ,πάντως, είναι στο ότι κινητοποιήθηκε ένας μηχανισμός για να συλληφθεί Σάββατο βράδυ.Αυτό ήταν υπερβολικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή