Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

7 μετάλλια έχουμε στους Παραολυμπιακούς!

Χρυσό στο μπότσια! 


Οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης και Νίκος Πανανός στο μπότσια εξασφάλισαν το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η ελληνική ομάδα ζευγαριών BC3 του μπότσια αποτελούμενη από τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκο Πανανό και Ελένη Κορδαλή (αναπληρωματική) χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Οι αθλητές του Γιώργου Τζήμα νίκησαν στον τελικό 4-1 (τα σετ 2-0, 1-0, 1-0, 0-1) την Πορτογαλία. Αυτό είναι το δεύτερο παραολυμπιακό μετάλλιο στην καριέρα του 31χρονου Πολυχρονίδη, ο οποίος είχε κερδίσει το αργυρό στο ατομικό αγώνισμα στο Πεκίνο.

Οι άλλοι δύο αθλητές ανέβηκαν για πρώτη φορά στο βάθρο των Παραολυμπιακών Αγώνων. Η ελληνική ομάδα, η οποία στον δρόμο για τον τελικό νίκησε κατά σειρά τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά (φάση ομίλων) και το Βέλγιο (ημιτελικός).

Το χάλκινο μετάλλιο πήρε το Βέλγιο που επικράτησε 4-3 της Νότιας Κορέας.


"Αργυρός" ο Μακροδημήτρης


Ο Αριστείδης Μακροδημήτρης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S2 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Το δεύτερο παραολυμπιακό μετάλλιο στο Λονδίνο κατέκτησε ο Αριστείδης Μακροδημήτρης. Τερμάτισε δεύτερος στα 50 μέτρα ύπτιο στην κατηγορία S2 στο "Aquatics Centre".

Ο Μακροδημήτρης πραγματοποίησε χρόνο ένα λεπτό και 4.71 δευτερόλεπτα. Ο 21χρονος κολυμβητής είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα ελεύθερο.

Ο δεύτερος Έλληνας του τελικού, ο Γιώργος Καπελλάκης κατέλαβε την έβδομη θέση με ένα λεπτό και 10.73 δευτερόλεπτα.

Ο εκπληκτικός 15χρονος Γιανγκ Γιανγκ από την Κίνα πήρε ένα χρυσό ακόμα με παγκόσμιο ρεκόρ (με επίδοση 1:00.90). Τρίτος ήταν ο Ρώσος Ντμίτρι Κοκάρεβ (με 1:05.70).

Στην κούρσα των γυναικών η Μαρία Καλπακίδου κατετάγη στην έκτη θέση (με 1:24.37).


Ασημένιο ο Σταθελάκος!


Ο Πασχάλης Σταθελάκος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία της κατηγορίας F40, πραγματοποιώντας νέο ρεκόρ Ευρώπης.

Ο Πασχάλης Σταθελάκος έδωσε τα ξημερώματα στην Ελλάδα το έκτο παραολυμπιακό μετάλλιο της στο Λονδίνο. Ο Σταθελάκος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία στην κατηγορία F40 με βολή στα 44,11μ.

Η επίδοση αποτελεί ρεκόρ Ευρώπης. Ο Έλληνας αθλητής είδε τον Κινέζο Γουάν Ζιμίνγκ να παίρνει όχι μόνο το χρυσό, αλλά και να αφαιρεί από τον Σταθελάκο το παγκόσμιο ρεκόρ με βολή στα 45,78μ.

"Αιφνιδιάστηκα. Αυτό έχω να πω. Δεν περίμενα τον Κινέζο να πάει από τα 42 στα 46 μέτρα. Σφίχτηκα και δεν έβγαιναν οι καλές βολές. Ευτυχώς στην τελευταία βολή μπήκα στα μετάλλια από την έκτη θέση που βρισκόμουν εκείνη τη στιγμή. Μπήκα πολύ χαλαρά στον αγώνα γιατί εφέτος από τις 12 βολές που έχω κάνει σε δύο αγώνες, οι 10 ήταν άκυρες , έξι εκ των οποίων στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Σφίχτηκα πολύ στην πρώτη βολή. Ήθελα να είναι έγκυρη. Από τη στιγμή που ήταν έγκυρη, μου δόθηκε η δυνατότητα να κυνηγήσω την βολή που θα με έφερνε το βάθρο των νικητών. Λύθηκαν τα χέρια μου. Όμως δεν περίμενα σε καμία περίπτωση ότι αντίπαλός μου θα πήγαινε στα 46 μέτρα. Είμαι χαρούμενος γιατί έκανα δύο μέτρα παραπάνω ατομικό ρεκόρ, όμως θα ήμουν ακόμη περισσότερο χαρούμενος εάν είχα ένα ακόμη", τόνισε ο Σταθελάκος που θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία.

Ο δεύτερος Έλληνας αθλητής, ο Αλέκος Κωνσταντινίδης ήταν έκτος με βολή στα 37,59μ.


"Χάλκινος" ο Μάμαλος


Ο Παύλος Μάμαλος κατεκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα -90 κιλά της άρσης βαρών σε πάγκο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο Παύλος Μάμαλος "ζευγάρωσε" τα παραολυμπιακά μετάλλια του. Ο 41χρονος αθλητής της άρσης βαρών σε πάγκο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα -90 κιλά.

Σήκωσε 232 κιλά στην πρώτη του προσπάθεια και ανέβηκε στο βάθρο των Παραολυμπιακών Αγώνων για δεύτερη φορά. Στο Πεκίνο το 2008 ήταν δεύτερος στα 90 κιλά.

Ο Αιγύπτιος Χανί Αμπντελχαντί  κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με 241 κιλά με τον Κινέζο Χουιτσάο Κάι να παίρνει το αργυρό με 233 κιλά.


Μετάλλιο και ο Ταϊγανίδης


Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. ύπτιο στην κατηγορία S13, αυξάνοντας την παραολυμπιακή συγκομιδή του.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου των Παραολυμπιακών Αγώνων ανέβηκε ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης. Ο 31χρονος κολυμβητής τερμάτισε τρίτος στα 100μ. ύπτιο στην κατηγορία S13 στο "London Aquatics Centre" με χρόνο ένα λεπτό και 1.1 δευτερόλεπτα.

Αυτό είναι το δέκατο παραολυμπιακό μετάλλιο στην παραολυμπιακή καριέρα του Θεσσαλονικιού κολυμβητή και το πρώτο στο Λονδίνο.

Πρώτος ήταν ο Λευκορώσος Ίχαρ Μπόκι με 56.97 δευτερόλεπτα που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ ο Νοτιοαφρικανός Τσάρλς Μπούβερ ήταν δεύτερος με 59.92.

Εν τω μεταξύ ο Βασίλης Τσαγκάρης κατέλαβε την έκτη θέση στον τελικό των 50μ. πρόσθιο στην κατηγορία SB3 με χρόνο 53.07 δευτερόλεπτα.

Πρώτος ήταν ο Γερμανός Μίκαελ Σοενμάκερ με 50 δευτερόλεπτα και ακολούθησαν ο Ισπανός Μιγκέλ Λούγκε (50.18) και ο Ιάπωνας Τακαγιούκι Σουζούκι με 50.26.


"Χάλκινη" η Δημόγλου


Η Αλεξάνδρα Δημόγλου πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα 400 μέτρα στην κατηγορία Τ3 και χάρισε στη χώρα μας το πρώτο μετάλλιο στον στίβο.

Την κατάκτηση του πρώτου μεταλλίου της στον στίβο πανηγυρίζει η ελληνική αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες χάρη στην Αλεξάνδρα Δημόγλου.

Η Παραολυμπιονίκης της Ίριδας Καβάλας πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα 400 μέτρα, αγωνιζόμενη στην κατηγορία Τ13.

Η Δημόγλου πέτυχε ατομικό ρεκόρ με χρόνο 56.91 δευτερόλεπτα. Η Κουβανή Ομάρα Ντουράντ πήρε το χρυσό μετάλλιο με 55.12 και το αργυρό η Τυνήσια Σομάγια Μπουσαΐντ με 56.83.


Ο Μακροδημήτρης το πρώτο μετάλλιο!


Ο 21χρονος Αριστείδης Μακροδημήτρης χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της παραολυμπιακό μετάλλιο στο Λονδίνο. Τερμάτισε τρίτος στα 100 μέτρα ελεύθερο στην κατηγορία S2 με χρόνο δύο λεπτά και 21.4 δευτερόλεπτα.

Χρυσός Παραολυμπιονίκης με νέο παγκόσμιο ρεκόρ στέφθηκε ο Κινέζος Γιανγκ Γιανγκ (με 2:03.71). Δεύτερος ήταν ο Ντμίτρι Κοκάρεβ από τη Ρωσία (με 2:16.46).

Ο Μακροδημήτρης είναι φοιτητής στο οικονομικό πανεπιστήμιο και γυμνάζεται υπό τις οδηγίες του προπονητή Γιάννη Αλεξάκη.

Εν τω μεταξύ η Σεμιχά Ριζάογλου τερμάτισε στην πέμπτη θέση στα 100 μέτρα ελεύθερο (κατηγορία S3) των γυναικών. Η 25χρονη κολυμβήτρια του Ηροδικου πραγματοποίησε χρόνο δύο λεπτά και 19.92 δευτερόλεπτα.

Νικήτρια αναδείχθηκε η Κινέζα Γιανγκμπό Ξια με 1:44.32, επίδοση που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Δεύτερη ήταν η Ουκρανή Όλγα Σβιντέρσκα με 1:52.91 και τρίτη η Μεξικανή Πατρίσια Βάγιε με 1:59.76.


πηγή: sport24.gr


2 σχόλια:

  1. ταπεινή υπόκλιση... αν και στους παραολυμπιακούς δεν νομίζω πως μετρά τι θέση τερματίζεις (1η, 4η ή 13η) για μένα είναι όλοι κάτι περισσότερο από ολυμπιονίκες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλη περηφάνια για όλους τους αθλητές μας! Impossible is nothing! Πρότυπα για όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή