Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ασφαλείς διακοπές με τον σκύλο σας | Kat & dogs


Προσωπικά αγωνιώ non-stop για τα σκυλιά μου, ότι κάθε στιγμή, όλο και κάτι θα πάθουν και ότι δεν θα μπορέσω / γνωρίζω πώς να το αντιμετωπίσω για να τα βοηθήσω...

Έτσι, όταν έκανα ένα σεμινάριο για Α' Βοήθειες, ένιωσα λίγο καλύτερα, λίγο πιο ενημερωμένη, λίγο πιο έτοιμη να αντιμετωπίσω κάτι από τα βασικά.

Σήμερα δεν θα μοιραστώ τις ενότητες του συγκεκριμένου σεμιναρίου (επιφυλάσσομαι, όμως, γιατί ήταν πολύ χρήσιμο και αξίζει να μοιραζόμαστε την γνώση), αλλά θα μοιραστώ το παρακάτω άρθρο το οποίο βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και ένα από τα πιο πλήρη σχετικά με τα βασικά που θα έπρεπε να ξέρει ένας σωστός ιδιοκτήτης σκύλου για τους κινδύνους που εγκυμονεί το καλοκαίρι για τα σκυλάκια!

Μελετήστε το, λοιπόν (οι πιο οργανωτικοί μπορείτε να το τυπώσετε κιόλας, να το έχετε μαζί σας στις διακοπές, ποτέ δεν ξέρεις...), και καλό καλοκαίρι με τα αγαπημένο σας τετράποδο φίλο!


"Το καλοκαίρι αποτελεί μια δύσκολη περίοδο για τα κατοικίδια και για τους ιδιοκτήτες τους. Η εποχή εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους με αποτέλεσμα μια επίσκεψη στον κτηνίατρο να είναι παραπάνω από επιβεβλημένη. Η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος, η ύπαρξη εξωπαρασίτων (τσιμπούρια, ψύλλοι), οι σκνίπες, οι σφήκες, τα φίδια, η μεταφορά των ζώων, απαιτούν ενημερωμένους ιδιοκτήτες και εξοπλισμένους με τα απαραίτητα για την παροχή πρώτων βοηθειών σε επείγοντα περιστατικά.

Τα εξωπαράσιτα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους από την αρχή σχεδόν της άνοιξης, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να έχουν από νωρίς αρχίσει να προστατεύουν τα ζώα τους με σκευάσματα που κυκλοφορούν για κτηνιατρική χρήση. Η χρησιμοποίηση ειδικών κολλάρων, σκευασμάτων spot on (αμπούλες), spray είναι απαραίτητη συνεχώς ως τον Οκτώβριο. Τα τσιμπούρια εκτός από τον μηχανικό ερεθισμό που προκαλούν στο ζώο (είναι ανήσυχο, ξύνεται), μέσω της απομύζησης αίματος μεταδίδουν ασθένειες στους σκύλους (Ερλιχίωση, Πιροπλάσμωση) που μπορούν να του προκαλέσουν μόνιμες βλάβες και να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Οι σκνίπες μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα αφού είναι φορείς της Λεϊσμανίασης η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νοσήματα του σκύλου με ραγδαία και θανατηφόρα συχνά εξέλιξη. Η χρήση, πάλι, των αντίστοιχων εξωπαρασιτοκτόνων θα βοηθήσει στην αποφυγή της νόσησης. Προληπτικές αιματολογικές εξετάσεις πρέπει να διενεργούνται δύο φορές το χρόνο για την έγκαιρη διάγνωση και την άμεση θεραπευτική προσπάθεια.

Τσιμπήματα από διάφορα έντομα είναι συνήθη αυτή την εποχή. Οι σκύλοι έχουν το "ελάττωμα" να κυνηγούν σφήκες και μέλισσες με αποτέλεσμα συχνά να δέχονται τσιμπήματα στην περιοχή του κεφαλιού με συχνότερη εντόπιση στη γλώσσα και τα χείλη. Προκαλείται πόνος και τοπικό οίδημα, που συχνά μπορεί να επεκταθεί αρκετά. Πολλές φορές πρήζεται το πρόσωπο του ζώου και αρκετά σπάνια μπορεί να προκληθεί οίδημα λάρυγγα και δυσκολία στην αναπνοή. Η άμεση χρήση ενέσιμης κορτιζόνης βοηθάει στην υποχώρηση του οιδήματος και μετριάζει το κίνδυνο γενικευμένης αναφυλακτικής αντίδρασης.

Η θερμοπληξία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και αυτό οφείλεται κυρίως στην μικρή σημασία που της δίνουν οι ιδιοκτήτες. Τα ζώα είναι πολύ ευαίσθητα ακόμα και σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από τα όρια του καύσωνα. Συχνά ξεχνιόνται δεμένα κάτω από ίσκιους δέντρων, ο ήλιος αλλάζει θέση, χύνουν το νερό τους και οι συνέπειες είναι μοιραίες. Προκαλείται έντονη υπερθερμία, ταχύπνοια, ρίγη, κώμα και θάνατος. Επίσης, επικίνδυνο είναι να παραμένουν μέσα σε αυτοκίνητα την ώρα που οι ιδιοκτήτες τους κάνουν τα ψώνια τους, έστω και με παράθυρα ανοικτά. Ο αέρας δεν επαρκεί, η θερμοκρασία ανεβαίνει αρκετά και υπάρχει η πιθανότητα γυρνώντας να βρουν τα ζώα τους νεκρά. Μακρύτριχα ζώα είναι πιο ευαίσθητα και καλό είναι να είναι σε δροσερούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας με άφθονο νερό και να αποφεύγουν την έντονη κινητική δραστηριότητα. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται ο περίπατος του ζώου κατά τη διάρκεια της έντονης ζέστης, λόγω του ότι η άσφαλτος είναι πάρα πολύ ζεστή και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα πέλματα των σκύλων.

Οι φόλες δεν αποτελούν "προνόμιο" του καλοκαιριού, αλλά αξίζει να αναφερθούν από τη στιγμή που αποτελούν ζοφερή πραγματικότητα για την Ελλάδα. Απομακρύνουμε τον κίνδυνο έχοντας συνεχώς τα ζώα υπό την επίβλεψή μας, αλλά επειδή όμως μπορεί να συμβεί, καλό είναι να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια και να δράσουμε γρήγορα. Το ζώο φαίνεται να παραπατάει, δείχνει αποπροσανατολισμένο, έχει σιελόρροια. Πιθανά να κάνει εμετό και αρχίζει να κάνει σπασμούς. Χορήγηση εμετικού (κτηνιατρικού σκευάσματος ή στην ανάγκη χορήγηση χλιαρού αλατόνερου), θα συμβάλλει στην αποβολή του μεγαλύτερου μέρους του δηλητηρίου και θα αποτρέψουμε την περαιτέρω απορρόφησή του. Στη συνέχεια χορηγούμε στο ζώο ένα γενικό αντίδοτο όπως είναι η ατροπίνη και προσπαθούμε να το μεταφέρουμε σε κάποιο κτηνίατρο. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να στοιχίσει τη ζωή του, γιαυτό και όλες οι ενέργειές μας πρέπει να είναι γρήγορες.

Τέλος, προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν τα ξερά χόρτα (άγανο) στα ζώα και ιδιαίτερα στα μακρύτριχα. Εισχωρούν στα αυτιά τους, στα ρουθούνια, ανάμεσα στα δάκτυλα και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος δημιουργώντας φλεγμονή. Στα αυτιά αρχικά προκαλούν έντονη ενόχληση. Το ζώο κουνάει συνεχώς το κεφάλι του γέρνοντάς το προς τη μεριά που έχει το πρόβλημα. Άγανα που παραμένουν δημιουργούν ωτίτιδες ακόμα και με σοβαρές συνέπειες. Στη μύτη είναι επίσης εύκολο να μπουν. Το ζώο φτερνίζεται συνεχώς, και μπορεί να δούμε και επίσταξη (αίμα από τη μύτη του). Ανάμεσα στα δάκτυλα γίνεται αντιληπτή η ύπαρξη ξένου σώματος από τη στιγμή που θα κάνει φλεγμονή στην περιοχή. Πρήζεται το άκρο του ζώου, κουτσαίνει, και τις περισσότερες φορές ανοίγει και τρέχει πύον και αίμα. Η προσκόμιση του ζώου στον κτηνίατρο απαιτείται σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, καθώς μόνο η απομάκρυνση του ξένου σώματος θα δώσει οριστική λύση και θα το απαλλάξει από τα παραπάνω συμπτώματα.

Οι ιδιοκτήτες των ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και κατά τη μεταφορά τους. Υπάρχουν ειδικά σκευάσματα που μπορούν να χορηγηθούν σε ζώα που παρουσιάζουν συμπτώματα ναυτίας. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους ως μεταφορικό μέσο, καλό θα είναι να προβλέψουν κάποιες ενδιάμεσες στάσεις ώστε το ζώο να μπορεί να περπατήσει, να πιει νερό και να καλύψει τυχόν ανάγκες του. Η στάση πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί υπάρχει η περίπτωση το ζώο να πεταχτεί, με το που θα σταματήσει το αυτοκίνητο στο δρόμο με τραγικές συνέπειες. Σκύλοι που πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοίο ή αεροπλάνο θα πρέπει να ακολουθούν κανόνες που ισχύουν αντίστοιχα. Η ύπαρξη microchip είναι υποχρεωτική και η αμέλεια τοποθέτησής του μπορεί να επιφέρει χρηματικό πρόστιμο.

Χρήσιμο θα ήταν να έχουν στις αποσκευές τους όσοι προγραμματίζουν διακοπές μαζί με τα ζώα τους, ένα φαρμακείο με τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση μιας επείγουσας κατάστασης.

1. ενέσιμο εμετικό ειδικό για κτηνιατρική χρήση
2. αμπούλες ατροπίνης
3. ενέσιμη κορτιζόνη
4. εξωπαρασιτοκτόνο σκεύασμα

Γκιόκα Κωνσταντίνα - Κτηνίατρος
Δήμητρος 71Α Ελευσίνα
Τηλ. 2105540256'"



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου