Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Σκύλος και Θάλασσα | Kat & dogs


Όσες φορές έχω πάρει ένα από τα σκυλιά μου στην παραλία, το έχω κάνει με άγχος γιατί δεν ήμουν σίγουρη πότε θα έρθει σύσσωμη όλη η παραλία (a.k.a όλοι οι λουόμενοι) να με διώξουν και μένα και τη Milou ή τη Lucienne...

Ευτυχώς και τις 5 φορές ήμουν τυχερή, η παραλία ήταν αρκετά άδεια, μπόρεσα να έχω σχετική απόσταση από τους υπόλοιπους για να μην ενοχλώ και μάλλον έπεσα και σε φιλόζωους γιατί, για τη λίγη ώρα που κολύμπησα με μια από τις δύο αγαπημένες μου σκύλες, κανείς δεν μου είπε τίποτα...

Ωστόσο, έχω ακούσει και έχω διαβάσει για άλλους που δεν ήταν τόσο τυχεροί, καθότι είναι λεπτή η ισορροπία και η ανοχή για την παρουσία ενός σκύλου στη θάλασσα αλλά και στην παραλία γενικότερα.

Ήθελα, λοιπόν, να μάθω τι ισχύει, έτσι ώστε να είμαι και εγώ καθ' όλα νόμιμη και να γνωρίζω τα δικαιώματά μου αλλά να μπορώ και να απαντήσω (ευγενικά πάντα) εάν χρειαστεί σε κάποιον που μπορεί να κάνει θέμα.

Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να ψάξω πολύ, καθότι "έπεσα" πολύ εύκολα στο παρακάτω άρθρο.

Για όσους, λοιπόν, ενδιαφέρονται, λύνει πολλές απορίες επί του θέματος. Σημαντικό είναι να το γνωρίζουμε όλοι όσοι έχουμε σκυλιά αλλά και όσοι μπορεί να συναντήσουμε κάποιον με το σκύλο του στην παραλία. Μοιραστείτε το, λοιπόν!



"Το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά και όλο και περισσότεροι μας ρωτάτε για τη νομοθεσία σχετικά με το μπάνιο του σκύλου σας στην θάλασσα.

Τα πράγματα, δυστυχώς, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα αφού υπάρχουν παραθυράκια και θολοί νόμοι για το συγκεκριμένο θέμα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το να έχουμε μαζί μας το σκύλο και να περπατάμε στην παραλία επιτρέπεται από το νόμο 3170/2003 ο οποίος μιλάει για όλους τους υπαίθριους χώρους που περιλαμβάνουν φυσικά και τις ακτές. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες που σημαίνει ότι πρέπει να τον έχουμε δεμένο, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να είναι εμβολιασμένος (αν κυκλοφορείτε σε μέρη με κακοπροαίρετους ας έχετε μαζί και το βιβλιάριο υγείας).

Στις οργανωμένες παραλίες δεν επιτρέπεται γενικά η παρουσία σκύλων (ανεξάρτητα αν θα μπει στη θάλασσα ή όχι) αφού στο άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99) αναφέρεται ότι: "απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων".

Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας όμως έχει προβεί σε σχετική διευκρίνηση (Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93) όπου αναφέρεται ότι στην παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνονται απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι άνετα μπορείτε να πάτε με το σκύλο σας σε όποια παραλία θέλετε για να κολυμπήσει αρκεί να μην είναι οργανωμένη (επίσημα αναγνωρισμένη από Ε.Ο.Τ)  και να μην υπάρχουν άλλοι άνθρωποι εκεί τη συγκεκριμένη στιγμή. Η παρουσία λουομένων σε απόσταση 50 μέτρων δεν σας επηρεάζει και μπορείτε να κολυμπήσετε με το σκύλο σας κανονικά!


Με απλά λόγια... μπορείτε να βγείτε βόλτα με το σκύλο σας σε οποιαδήποτε παραλία θέλετε, αρκεί να μην είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, καρέκλες, ναυαγοσώστη αλλά μπορείτε να τον βάλετε στο νερό μόνο σε μη οργανωμένη παραλία όπου τη συγκεκριμένη στιγμή δεν κολυμπάνε άλλοι άνθρωποι σε κοντινή απόσταση.


Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε παραλίες με κόσμο, beach bar και γενικά οργάνωση στις οποίες τα σκυλιά είναι καλοδεχούμενα ανεξάρτητα από τα παραπάνω! Ας τις προτιμάμε για να στείλουμε έτσι το δικό μας μήνυμα."


Glenti comment: Μη ξεχνάτε, όσοι παίρνετε τον σκύλο σας μαζί στην παραλία, να τηρείτε τους πολύ βασικούς κανόνες σχετικά με την προστασία του από τη ζέστη και τον ήλιο (μπορείτε να τους δείτε σε προηγούμενο άρθρο). Επίσης, σας προτείνω να έχετε οπωσδήποτε μια πετσέτα και για τον σκύλο σας. Όταν θα βγει από την θάλασσα, το πιο πιθανό είναι να τρέχει σαν τρελός και να πατήσει / τριφτεί πάνω στη δική σας...


πηγή: dogpark.gr

4 σχόλια:

  1. Είχαμε αυτήν την κουβέντα τις προάλλες και είχαμε αμφιβολίες!Γεια σου ρε Κατ με τα ωραία σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kat to diavasa k ego auto to ar8ro x8es pu psaxnomoun pou su pa ...dld 8a prp ousiastika na pao se mia paralia san tou nauagou g na exo tin fajita mazi m... TELEIA !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. e nai, sto yabanaki kai se kati tetoies tragikes den mporoume na pame...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές οργανωμένες που επίσης δεν είναι κομπλεξικές ανεξάρτητα του τι λέει ο νόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή