Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ενας γενναίος Έλληνας, δημοκράτης ταξιτζής


Ο Σ. ήρθε από το Πακιστάν για να βρεί μια καλύτερη ζωή. Δουλεύει σε μηχανουργείο. Είναι καλός τεχνίτης. Ξέρει ηλεκτροσυγκόλληση, οξυγονοκόλληση, στράντζα, σχεδόν όλες τις δουλειές του μηχανουργείου.

Φοιτά στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά γιατί θέλει να μάθει καλά την ελληνική γλώσσα. "Αγαπώ αυτήν τη χώρα και τους ανθρώπους της και παρά τις δυσκολίες θέλω να μείνω εδώ" λέει.

Την Κυριακή 8 Ιουλίου το σχολείο μας είχε τη γιορτή λήξης των μαθημάτων. Ο Σ. ξεκίνησε από το σπίτι του στη Νίκαια στις 4:30 μ.μ. για να έρθει στο σχολείο νωρίτερα, γιατί εκείνος και η τάξη του είχαν την ευθύνη να ετοιμάσουν τον προαύλιο χώρο, όπου θα γινόταν η γιορτή.

Κατεβαίνοντας την 7η Μάρτη, ρατσιστές με 15 περίπου μηχανές, όρμησαν πάνω του. Ο Σ. δεν μάσησε. Έπιασε αυτόν που πλησίασε να τον χτυπήσει, τον ακινητοποίησε και χρησιμοποιώντας τον σαν ασπίδα προσπάθησε να αμυνθεί.

Οι άλλοι τον περικύκλωσαν ουρλιάζοντας και βρίζοντας. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για εκείνον όταν άκουσε μια φωνή: "φίλε-φίλε μπες μέσα!". Ήταν ένας ταξιτζής που περνούσε εκείνη την ώρα. Ο Σ. έσπρωξε τον ρατσιστή προς το μέρος των πολλών και μπήκε τρέχοντας στο ταξί που ξεκίνησε πριν καλά-καλά προλάβει να κλείσει την πόρτα.

Οι ρατσιστές κυνήγησαν το ταξί στους δρόμους της Κοκκινιάς. Ένας με ένα ρόπαλο έσπασε το πίσω τζάμι. Σταμάτησαν να τους κυνηγούν μόνο όταν έφτασαν κοντά στο σχολείο. Ο Σ. έβγαλε ένα εικοσάευρω για να πληρώσει. Ο ταξιτζής του είπε: "φύγε-φύγε φίλε, κινδυνεύουμε".

Ο Σ. έτρεξε στο σχολείο. Πονούσε στην πλάτη και μας περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν. "Δεν πρόλαβα ούτε να τον ευχαριστήσω. Μου έσωσε τη ζωή. Θέλω να τον συναντήσω" μας είπε.

Και για μας είναι τιμή να γνωρίσουμε έναν τέτοιον άνθρωπο. Μας συγκινεί η πράξη του. Μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και δείχνει πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που με κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία τους υπερασπίζονται τον συνάνθρωπό τους.

Αν με κάποιο τρόπο φτάσει αυτό το μήνυμα στον γενναίο, ανθρωπιστή και δημοκράτη ταξιτζή, οι πόρτες του σχολείου είναι ανοιχτές για εκείνον και ο Σ. ο μαθητής μας, κρατάει ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ και περιμένει...


Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά


πηγή: left.gr

6 σχόλια:

  1. Κάποιοι δεν έχουν μπει στο βαγόνι με τους νεκρούς... Μπράβο του. Και μπράβο και στο σχολείο για το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω ακούσει και για την Μ. 16 χρονών που την επιασαν 3 πακιστανοί και αφού τη βίασαν την σκότωσαν παραμορφώνοντάς της το πρόσωπο, τα χριστούγεννα κοντά στο μαγαζί του πατέρα της στο κέντρο. Αλλά προφανώς αυτή η ιστορία δεν είναι αληθινή για κάποιους. Για κάποιους άλλους η δική σου δεν είναι αληθινή. Όλες αυτές οι ιστορίες όμως με τον Σ., την Μ. και άλλους έχουν ένα κοινό, από όπου και αν προέρχονται (αριστερά δεξιά). Το κοινό αυτό είναι δυστυχώς η πόλωση και ο διχασμός. Πραγματικά κρίμα να χρσιμοποιούνται τεχνολογικά επιτεύγματα όπως το ιντερνετ για να μας κρατούν 40 (στην κυριολεξία) χρόνια πίσω. Πραγματικά κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν όταν γινόταν το περιστατικό με την κοπέλα βρισκόταν κάποιος να τη βοηθήσει θα ήταν και αυτός ένας γενναίος άνθρωπος άξιος αναφοράς. Όπως απάνθρωπο είναι να κυνηγάνε κάποιοι κάποιον εξαιτιάς της χώρας προέλευσης του, το ίδιο απάνθρωπο είναι ο οποιοσδήποτε (Έλληνας, Πακιστανός ή οτιδήποτε άλλο) να ασκεί βία σε μία κοπέλα. Δεν καταλαβαίνω, όμως, τον τρόπο σκέψης σου. Δημιουργεί διχασμό να δώσεις συγχαρητήρια σ' έναν άνθρωπο που βοήθησε έναν συνάνθρωπο του να σωθεί από μία αναίτια επίθεση; Δεν καταλαβαίνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζω ότι η αρχική δημοσίευση του αρθρου αναφερόταν στον ηρωισμό κάποιου και ακριβώς αυτό κατακρίνω. Αν δεν λάβουμε υπὀψιν την πηγή (!), στο άρθρο διακρίνω την καταγώγή του θύματος αλλά και τον χαρακτηρισμό του θύτη (θύτες). Γιατί δεν αναφέρεται ότι μια ομάδα ηλιθίων επιτέθηκε σε κάποιον χωρίς λόγο και αιτία και τον έσωσε ο ταξιτζής; Γιατί να αναφέρονται οι λέξεις πακιστανός και ρατσιστές; Το ότι ένας άνθρωπος δεχεται ξαφνικά επίθεση από πολλούς είναι σίγουρα κατακριτέο. Το ότι κάποιος σώζει αυτό τον άνθρωπο είναι σίγουρα θαρραλέα πράξη και μπράβο του. Πιστεύω να καταλαβαίνεις που το πηγαίνω σιγά σιγά. Οι καλές πράξεις, το θάρρος και η ηλιθιότητα δεν έχουν καμία σχέση με ράτσες φυλές και ιδεολογίες. Έχουν σχέση με τον άνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν πρόκειται για ομάδα ηλιθίων. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που επιτίθεται σε συγκεκριμένα άτομα για συγκεκριμένους λόγους. Εδώ υπάρχει σχέση αιτίου και αιτιατού εάν σου λέει κάτι αυτό. Εάν του επιτίθονταν για να τον κλέψουν και τον έσωζε κάποιος δεν θα χρειαζόταν να βάλουμε τις λέξεις πακιστανός ή ρατσιστές. Τώρα όμως για να καταλάβουμε το περιστατικό θα πρέπει να βάλουμε αυτές τις λέξεις γιατί το γεγονός ότι ήταν Πακιστανός είναι η αιτία που του επιτέθηκαν. Τόσο δύσκολο είναι ρε γαμώτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή