Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Δεισιδαιμονίες & Μυθοπλασίες: Παρασκευή & 13


Ως υποστήριξη στην πολαυγαπημένη μου στήλη Fridays at Glenti αλλά και στον αγαπητό συντάκτη - και θερμό υποστηρικτή της λατρευτής μέρας Παρασκευής - Louis, μοιράζομαι το παρακάτω άρθρο, για να σπάσουμε την κακιά φοβία και να λατρέψουμε εξίσου την μοναδική Παρασκευή, την οποία - ίσως - φοβόμαστε και αντιμετωπίζουμε με αρνητισμό και φοβία (και, για τους λάτρεις της ημέρας, κάτι τέτοιο είναι ιεροσυλία! Καμία Παρασκευή δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με αρνητισμό! Ακόμα κι αν είναι Παρασκευή και 13!).


Παρασκευή και 13 σήμερα και η ανησυχία σε κάποιους μεγάλη! Εδώ και πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13 αποτελεί ημέρα συνυφασμένη με τους κακούς αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία.

Δύο είναι οι βασικές δοξασίες που στηρίζουν τον μύθο της Παρασκευής και 13

Στη Βίβλο, ο αριθμός 13 εμφανίζεται στο Μυστικό Δείπνο, καθώς αντιστοιχεί στον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτόν, όπως και η Παρασκευή, που ήταν η ημέρα της σταύρωσης του Χριστού. Επίσης, η μεγάλη βιβλική πλημμύρα έγινε ημέρα Παρασκευή.

Μερίδα προληπτικών υποστηρίζει ότι ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα, στις Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307, να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών. Ο Πάπας με την υποστήριξη του Πάπα Κλήμη του Ε', ο οποίος κατάργησε το τάγμα, δήμευσε όλη τους την περιουσία (συμπεριλαμβανομένων και τεράστιων εκτάσεων γης). Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του τάγματος, συμπεριλαμβανομένου και του, τελευταίου Μεγάλου Μάγιστρου, Ζακ ντε Μολέ, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και κάηκαν στην πυρά.

Οι Ιππότες του Ναού (Ναΐτες), αποτέλεσαν το πρώτο μοναστικό στρατιωτικό τάγμα στην ιστορία. Το τάγμα αυτό ιδρύθηκε στον απόηχο της Α' Σταυροφορίας, το 1118 μ.Χ, με σκοπό να βοηθήσει το χριστιανικό νέο Βασίλειο της Ιερουσαλήμ να διατηρηθεί ενάντια των μουσουλμάνων γειτόνων του και να εξασφαλίσει την ασφαλή και ελεύθερη προσέλευση του μεγάλου αριθμού των Ευρωπαίων προσκυνητών που συνέρρεαν στην Ιερουσαλήμ. Οι Ναΐτες ήταν οργανωμένοι σαν μοναστικό τάγμα το οποίο διέθετε υψηλές διασυνδέσεις και γρήγορα εξελίχθηκε σε βασικό υποκινητή της διεθνούς πολιτικής την εποχή των Σταυροφοριών. Οι Ναΐτες μεταξύ δωρεών, ενόπλων κατακτήσεων και προμηθειών από οικονομικές επιχειρήσεις μετατράπηκαν σε πολυεθνική εταιρία.

"Προσοχή" συνιστούν οι επιστήμονες

Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα με τίτλο: "Πόσο κακή για την υγεία σου είναι η Παρασκευή και 13;". Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 1993 στο επιστημονικό περιοδικό Medical Journal και είχε ως στόχο να αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ της υγείας, της συμπεριφοράς και της δεισιδαιμονίας σχετικά με την Παρασκευή και 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων με αυτοκίνητο σε δύο διαφορετικές ημέρες - Παρασκευή 6 του μηνός και Παρασκευή και 13 - σε μία περίοδο μερικών χρόνων.

Η διαπίστωση των επιστημόνων ήταν πως την ημέρα εκείνη μειώνονταν ο αριθμός των ατόμων που επέλεγαν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ωστόσο, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, εξαιτίας αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, ήταν σαφώς μεγαλύτερος.

Συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας ήταν: "Η Παρασκευή και 13 είναι μία άτυχη μέρα για ορισμένους. Ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος μπορεί να είναι αυξημένος έως και 52%. Συνιστούμε να μείνετε στο σπίτι".

Φυσικά, οι δεισιδαιμονίες δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους καθώς έχουν να κάνουν με την αντίληψη τους, την σχέση τους με το εξωπραγματικό και κυρίως την παιδεία του καθενός.

Ας χαρούμε λοιπόν τη σημερινή μέρα, όπως οφείλουμε να κάνουμε κάθε μέρα που ζούμε, χωρίς προκαταλήψεις και επηρεασμούς.

Οι 10 γνωστότερες από αυτές είναι:

1. Αν δεις μαύρη γάτα στο δρόμο, είναι γρουσουζιά.
2. Αν ένας σκύλος σε ακολουθήσει μέχρι το σπίτι σου, θα έχεις καλή τύχη.
3. Αν βρεις στο δρόμο χρήματα, θα κερδίσεις χρήματα στη δουλειά σου.
4. Όταν ένα παιδί βγάζει δόντια, θα πρέπει να τα πετάξει στα κεραμίδια, ώστε τα νέα δόντια να είναι γερά.
5. Το πέταλο αλόγου φέρνει οικονομική ανάταση.
6. Αν σπάσεις καθρέφτη, θα έχεις 7 χρόνια γρουσουζιά.
7. Όταν δεις αστέρι να πέφτει από τον ουρανό, η ευχή που θα κάνεις θα γίνει πραγματικότητα.
8. Ο ιστός αράχνης στις γωνίες του σπιτιού, αλλά και το σκόρδο, φέρνει καλή τύχη.
9. Είναι γρουσουζιά να περνάς κάτω από σκάλα ή να αφήνεις τα παπούτσια σου ανάποδα. Για να στεριώσει το σπίτι που χτίζεις, πρέπει να σφαχτεί ένας κόκορας στα θεμέλια.
10. Όταν αφήνεις τις ντουλάπες του σπιτιού ανοιχτές, εννοείς τις κακές γλώσσες.

Όλες αυτές οι προλήψεις είναι μόνο μερικές από τις εκατοντάδες που περιλαμβάνονται στη λαογραφία μας.

Πολλοί τις πιστεύουν, ενώ άλλοι τις χλευάζουν

Ό,τι και να είναι, πάντως, δεν παύουν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας παράδοσης, που δεν θα πρέπει να χαθούν αφού, άσχετα αν τις πιστεύουμε ή αν μοιάζουν αφελείς, με αυτές μεγαλώσαμε και δεν θα ήταν παράλογο να τις μεταδώσουμε και στα παιδιά μας!

Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13 είναι η μέρα συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξονικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Οι ρίζες της δεισιδαιμονίας ανιχνεύονται στη Βίβλο και τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα. Στη Δύση μάλιστα υπάρχει και Paraskevidekatriphobia καθώς και η triskaidekaphobia, δηλαδή φοβία ενός ανθρώπου για την συγκεκριμένη ημέρα.



2 σχόλια:

  1. Εμένα πάλι το 13 είναι μακράν ο αγαπημένος μου αριθμός και η Παρασκευή, λόγω Λούη, η αγαπημένη μου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. etsi!!!

    ta sevi mou stin Kat pou kanei anafora stin APOLITI mera

    ΑπάντησηΔιαγραφή