Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

"Η αποτρόπαια σιωπή μας", του Niko Ago


Περίπου δυο η ώρα το μεσημέρι. Αρχές της οδού 3ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, λίγα μέτρα από την Ομόνοια. Στη στάση λεωφορείων, πενήντα - εξήντα άτομα. Κάνει "διαολεμένη" ζέστη. Ένας νεαρός, έχει πέσει μπρούμυτα στο πεζοδρόμιο, σχεδόν ουρλιάζει: "Μη με αφήσετε, θα με σκοτώσουν! Μην τους αφήσετε να με πάρουν, θα με κρεμάσουν!". Δυο άλλοι νεαροί προσπαθούν να τον σηκώσουν. Τον τραβάνε από τα ρούχα, γδέρνεται στα πλακάκια το δέρμα του. Συνεχίζει να ουρλιάζει. Τον αφήνουν προς στιγμήν να... ξεκουραστούν και συνεχίζουν το τραβολόγημα. Αδιάφορα βλέμματα, αδιάφορα και τρομαγμένα μαζί, συνοδεύουν τα ουρλιαχτά και τα παρακαλετά του. Οι δυο, σίγουροι πως κανείς δεν θα τους εμποδίσει, συνεχίζουν να τον τραβάνε. "Ναρκομανείς είναι, θα τα βρουν μεταξύ τους", λέει ο δίπλα. Το λεωφορείο έρχεται, ανέβηκα και έφυγα. Πήρα μαζί τον φόβο να βοηθήσω και την ατολμία όλων, να τους σταματήσουμε. Η συνέχεια είναι άγνωστη. Είπα μέσα μου "σαν εφιαλτικό όνειρο είναι αυτό".

Στο σταθμό του Μετρό στην Αττική, ομάδα νεαρών, στρατολογημένων από τη "Χρυσή Αυγή", μπροστά στα μάτια του Security, επιφορτισμένου με την ασφάλεια των επιβατών και του σταθμού, μαχαιρώνουν ένα μετανάστη. Ρωτάνε, μάλιστα, ο ένας τον άλλον, αν "μπήκε το μαχαίρι καλά" και η απάντηση είναι ξεκάθαρη "φυσικά, όλο". Ούτε ο υπάλληλος προσπάθησε να τους σταματήσει, ούτε κάποιος περαστικός. Μήτε ο ειδικός φρουρός, που βρίσκεται (;) στο σταθμό. Εκατό ειδικοί φρουροί είναι αποσπασμένοι στους σταθμούς του μετρό, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πληρώνει η εταιρία στο κράτος αλλά, αν εξαιρέσεις το σταθμό του Συντάγματος, πουθενά αλλού δεν τους βλέπεις. Αόρατοι φρουροί, ορατή η βία στους σταθμούς. Κυρίως τα βράδια. Η συνέχεια του περιστατικού είναι προβλεπόμενη. Ο νεαρός θα πήγε στο νοσοκομείο, πήρε την ιατρική φροντίδα και επέτρεψε στον φόβο του. Η καταγγελία της ρατσιστικής βίας δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στις μέρες μας.

Καθημερινά, όλο και πληθαίνουν τα θύματα της βίας των νεοναζί. Καθημερινά, όλο και η σιωπή μας μεγαλώνει. Συμφιλιωνόμαστε με τη βία και η συμφιλίωση δεν διαφέρει και πολύ από την ίδια τη βία. "Η γενιά μας, θα πρέπει να απολογηθεί, όχι τόσο για τις μοχθηρές πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών ανθρώπων" είχε πει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Αρχίζω να ντρέπομαι. Να ντρέπομαι τη σιωπή των καλών, περισσότερο από όσο φοβάμαι τη βία των κακών.



9 σχόλια:

  1. Σιωπή... Αποβλάκωση... Απάθεια... Η μεγαλύτερη τους νίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. mallon den einai toso siwpi oso nomizoume... peripou to 7% twn ellinwn xeirokrotei autes tis prakseis...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το 7% χειροκροτεί αλλά είναι ακόμα πιο ανησυχητικό το 93% που σιωπαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. dominike simfwnw..i adiaforia, i siwpi, to na girnas to kefali apo tin alli mporei na apovoun kai afta
    eglimatika...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. i siwpi simainei polla pragmata... twra mallon simainei mono 1... fovo

    alitheia eseis ti tha kanate an vlepate auto to skiniko liga metra makria sas?

    nomizw i koinwnia otan xreiazotan na milisei den to ekane, pws tha to kanei twra? den exei pia tin ipomoni kai as exei ti dinami(to exei apodeiksei polles fores). i protereotita pleon exei ginei i epiviwsi kai auto einai to xeirotero pragma pou mborei na simvei se ena anthrwpo/koinwnia.

    xairomai pou katadikazoume auti ti siwpi giati simainei pws eimaste atoma pou exoume anoikta ta matia mas... isws omws einai kairos na anoiksoume kai to stoma mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιο πολύ από φόβος, εγώ πιστευώ ότι είναι μια γενικότερη αποβλάκωση, απάθεια, στην οποία δεν έχουμε περιέλθει τυχαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το θέμα επίσης είναι ότι όλοι αυτοί είναι συσπειρωμένοι και έτοιμοι να δράσουν ανά πάσα στιγμή. Οι υπόλοιποι είμαστε μόνοι μας και μια πιθανή μεμονωμένη αντίδραση πιθανώς θα φέρει δική σου τιμωρία. Οπότε οι περισσότεροι σκέφτονται ότι δεν είναι καιροί για ηρωισμούς τώρα.

    Και για να το βάλω και σε ένα γενικότερο πλαίσιο,δεν είναι μόνο η βία προς τους μετανάστες από τους φασίστες,είναι μια γενικότερη κοινωνία βίας που έχει διαμορφωθεί και στις κοινωνίες των μεταναστών μεταξύ τους, αλλά και φυσικά αντίστοιχα στων Ελλήνων, στων ναρκομανών κλπ.Όλοι είναι έτοιμοι να επιτεθούν γιατί η κοινωνία μας έχει γίνει ζούγκλα πλέον και έχουμε the survival of the fittest.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και πονάει να ακους τέτοιες ιστορίες... και ναι είναι απαίσιο το πρόσωπο της κοινωνίας... και μην ξεχνάτε τα πιο μικρά παιδιά μεγαλώνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε μέσα σε τέτοιο περιβάλλον κουβαλώντας για μια ζωή αποτρόπαιες εικόνες σαν και αυτή του κειμένου... αλλά ΠΑΝΤΑ είναι καλύτερο να τις βλέπεις, να τις ξέρεις και να τις συζητάς παρά να επιλέγεις να ζεις στην άγνοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή