Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Η Ε.Ε καταγγέλλει τις δηλώσεις Νίκολιτς


Αντιδρώντας στις δηλώσεις του νέου Σέρβου προέδρου, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν διαπράχθηκε γενοκτονία στη μαρτυρική πόλη της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τις Αρχές των δυτικών Βαλκανίων ότι η προσπάθεια άρνησης της ιστορίας δεν θα γίνει δεκτή.

"Η Ε.Ε απορρίπτει απερίφραστα κάθε σκοπιμότητα να ξαναγραφτεί η ιστορία. Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν γενοκτονία όπως επιβεβαίωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", ξεκαθάρισε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πία Αχρενκίλντε.

"Οι ωμότητες στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 ήταν ένα έγκλημα κατά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Πάντα πρέπει να το θυμόμαστε και πρέπει αυτό να μην ξανασυμβεί ποτέ", πρόσθεσε.

Την Παρασκευή είχε προηγηθεί παρέμβαση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον: "Οι πολιτικοί ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων", επισήμανε, "πρέπει σε μόνιμη βάση να επιδεικνύουν την προσήλωσή τους στο πνεύμα συνεργασίας και συμφιλίωσης στην περιοχή. Όπως σε κάθε άλλο σημείο της Ευρώπης, οι υπεύθυνοι πολιτικοί χρησιμοποιούν υπεύθυνο και ξεκάθαρο λόγο".

Η υπόθεση ξεκίνησε από τη δήλωση "δεν υπήρξε σφαγή στη Σρεμπρένιτσα" που είχε κάνει την Πέμπτη σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Μαυροβούνιο ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, εθνικιστής ηγέτης που ορκίστηκε πρόεδρος την Πέμπτη.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου