Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ιστορικές εκλογές που δε βγάζουν (;) κυβέρνηση


Σε πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού οδήγησαν οι εκλογές της 6ης Μαΐου, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα, από το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μέχρι την προσφυγή σε νέες εκλογές.

Βάσει του εκλογικού αποτελέσματος, στη Βουλή θα μπουν επτά κόμματα, κανένα εκ των οποίων δεν ξεπερνά το 20%: ΝΔ 18,88% με 108 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 16,76% με 52 έδρες, ΠΑΣΟΚ 13,19% με 41 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,6% με 33 έδρες, ΚΚΕ 8,47% με 26 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,97% με 21 έδρες, ΔΗΜΑΡ 6,1% με 19 έδρες.

Με αυτόν τον συσχετισμό δυνάμεων, είναι δύσκολος ο σχηματισμός συμμαχικών κυβερνήσεων, είτε σε μνημονιακή είτε σε αντιμνημονιακή βάση, δεδομένης της άρνησης του ΚΚΕ να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνουν μαζί απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και περιορίζονται στις 149 έδρες, ενώ και ένας κεντροαριστερός συνασπισμός δύσκολα θα συγκέντρωνε επαρκή εκπροσώπηση.

Το βράδυ των εκλογών κατατέθηκαν από τα κόμματα τρεις βασικές προτάσεις διακυβέρνησης: Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας (ΝΔ), κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΠΑΣΟΚ), κυβέρνηση της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε "ανοικτή πρόταση προς όλες τις δυνάμεις που δέχονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής" προσθέτοντας ότι "η Παράταξή μας δεν θα αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη".

"Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις: Την παραμονή στο ευρώ και την τροποποίηση πολιτικών του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει Ανάπτυξη και ανακούφιση της κοινωνίας" είπε ο κ. Σαμαράς.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι "είναι προφανώς δύσκολος ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως την προτείναμε εμείς προεκλογικά" και "μια κυβέρνηση συνεργασίας του παλιού δικομματισμού δεν θα έχει, ούτε επαρκή νομιμοποίηση ούτε εσωτερική και διεθνή αξιοπιστία, ακόμη και αν συγκέντρωνε οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

Για το λόγο αυτό, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας "με την συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων που δηλώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, ανεξάρτητα από τη στάση τους απέναντι στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση".

Η δυνατότητα για μία τέτοια κυβέρνηση, όπως είπε, θα πρέπει να διερευνηθεί σε μία κοινή προγραμματική βάση και το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει ένα πλαίσιο που επιτρέπει (α) η χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα και σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό (β) "να δοκιμαστούν επιτέλους στην πράξη όλες εκείνες οι απόψεις που βασίζονται στην υπόθεση πως μπορεί το μνημόνιο να χαλαρώσει".

Η τελευταία αυτή αναφορά του κ. Βενιζέλου εκτιμάται ότι αφήνει ανοιχτό στο "να δοκιμαστούν επιτέλους στην πράξη" οι προτάσεις εκείνες που αφορούν σε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου (ΝΔ) ή απαγκίστρωση από αυτό (ΔΗΜΑΡ).

Κυβέρνηση της Αριστεράς

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για κυβέρνηση της Αριστεράς, προαναγγέλλοντας πως θα κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή.

Η πρότασή μας, είπε ο κ. Τσίπρας, σκόρπισε ελπίδα στον λαό και διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τη λαϊκή εντολή και θα προσπαθήσει να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και θα ακυρώσει το μνημόνιο. Από αύριο, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξουμε συνεννόηση με τις δυνάμεις της αριστεράς για να υπάρξουν εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του, διά της Αλέκας Παπαρήγα, πάντως, απέρριψε εκ νέου την πρόταση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ. "Ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας: Παραμένουμε στο όχι στη συνεργασία" είπε η κυρία Παπαρήγα.

Ο Πάνος Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ξεκαθάρισε ότι ισχύει το "ούτε νεκρός" για συνεργασία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (έκανε όμως άνοιγμα σε μεμονωμένους βουλευτές), ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ένα κόμμα με το οποίο έχουν "μία κοινή θέση όσον αφορά τα οικονομικά" αλλά διαφωνούν κάθετα σε θέματα εθνικά και σε αυτό της μετανάστευσης.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα συμφωνούσε σε κυβέρνηση τεχνοκρατών, σημείωσε ότι "οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τον ελληνικό λαό, τους τεχνοκράτες τους διορίζουν οι τραπεζίτες". Ο ίδιος πρότεινε τη συγκρότηση "κυβέρνησης εθνικού σκοπού" στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε πως η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα συμβάλει "στη συνέχιση των πολιτικών που εξαθλιώνουν τον λαό και την κοινωνία και δεν θα δώσει δημοκρατικό αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια πολιτική".

"Θα κινηθούμε με βάση τις προγραμματικές και προεκλογικές μας δεσμεύσεις, με άξονα την απαγκίστρωση από το μνημόνιο και το σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας" δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.


πηγή: news.in.gr

1 σχόλιο:

  1. 1ο μεγάλο (+) η πτώση των ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ν.Δ. 2o μεγάλο (+) το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ (πάμε ρε cool Αλέξη!). 1ο μεγάλο (-) ότι το Κ.Κ.Ε παραμένει στον κόσμο του. 2ο μεγάλο (-) το ποσοστό της Χρυσής Αυγής. Η Χ.Α. είναι το πιο τρομακτικό αποτέλεσμα της παρακμής της Ελλάδας που δημιουργήθηκε από τον συγκεκριμένο δικομματισμό. Δεν φταίνε οι ανεκπαίδευτοι βλαμμένοι που τη ψηφίζουν. Φταίνε αυτοί που δημιούργησαν το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που επιτρέπει να αναπτύσσονται τέτοια τρομακτικά εκτρώματα.

    Τώρα, ας ετοιμαστούμε για τα κύματα φόβου που θα έρθουν από ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ν.Δ. και, κυρίως, από τη Γερμανία και τις τράπεζες. Αν αντέξουμε, τότε μπορεί και να σωθούμε (ή να πεθάνουμε με αξιοπρέπεια).

    Όπως και να 'χει, εγώ σήμερα χαμογελάω. Γιατί η Ελλάδα και η Γαλλία έδειξαν ότι δεν γίνεται όλα να αποφασίζονται ερήμην μας. Είμαστε ακόμα εδώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή