Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Camila Vallejo: Σύμβολο αντίστασης



Μαγνητίζει το φακό, τους διαδηλωτές αλλά και τον διεθνή Τύπο με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της. Έχει γίνει πρωτοσέλιδο στο Newsweek, ενώ πρόσφατα οι New York Times της έκαναν το προφίλ, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την επαναστάτρια χωρίς μακιγιάζ.

Στο πρόσωπο του φοιτητικού κινήματος στη Χιλή, της 23χρονης Καμίλα Βαγιέχο, χιλιάδες πολίτες είδαν την σπίθα της αλλαγής.

Η εκκολαπτόμενη λαϊκή ηρωίδα της Λατινικής Αμερικής, όπως την αποκαλούν τα ΜΜΕ της Χιλής, έχει αναδειχθεί σε πασιονάρια της πατρίδας της. Μέσα σε λίγους μήνες, κατάφερε να συσπειρώσει τους Χιλιανούς που διεκδικούν κοινωνικά δικαιώματα στους δρόμους και υψώνουν την γροθιά τους κατά του Χιλιανού ηγέτη, Πινέρα.

Η "κομαντάντε Καμίλα" είναι φοιτήτρια Γεωγραφίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής .

Κόρη του Ρεινάλντο Βαγιέχο και της Μαρέλα Ντόουλινγ, πρώην μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Σπούδασε στο Colegio Raimapu, ένα ιδιωτικό σχολείο στη La Frorida.

Το 2006, μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Χιλής. Εκεί άρχισε να σχηματίζει δεσμούς με αριστερούς φοιτητές και να εμπλέκεται στην πολιτική, η οποία την οδήγησε να ενταχθεί στην Κομμουνιστική Νεολαία της Χιλής το επόμενο έτος.

Τον Αύγουστο του 2011, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διέταξε αστυνομική προστασία για την Βαγιέχο αφότου έλαβε απειλές κατά της ζωής της.

Στις ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν σχεδόν πριν ένα χρόνο στη Χιλή, η Καμίλα έδωσε δυναμικό παρών.

Έχει 66 χιλιάδες φαν στο Διαδίκτυο!

Η βρετανική εφημερίδα Guardian συγκρίνει την Βαγιέχο με τον υποδιοικητή των Ζαπατίστας, Μάρκος και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα προικισμένο άτομο, που με το χάρισμα του λόγου μπορεί να κατακτήσει μόνη της μία πόλη.


3 σχόλια: