Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Έκαψε έργα τέχνης διαμαρτυρόμενος



Ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Καζόρια, κοντά στη Νάπολη, άρχισε την Τρίτη να καίει έργα τέχνης, διαμαρτυρόμενος για τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει στον προϋπολογισμό για τον πολιτισμό στην Ιταλία.

Αργά το απόγευμα ο ιδρυτής και διευθυντής του μουσείου, Αντόνιο Μανφρέντι, έβαλε φωτιά στο έργο μιας Γαλλίδας, της Σεβερίν Μπουργκινιόν, η οποία είχε δώσει την έγκρισή της και μάλιστα παρακολούθησε μέσω του Skype το "χάπενινγκ".

"Τα χίλια έργα που διαθέτουμε προορίζονται να καταστραφούν λόγω της αδιαφορίας της κυβέρνησης" εξήγησε ο Μανφρέντι. Ο διευθυντής του μουσείου σκοπεύει να καίει τρία έργα την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που την αποκαλεί "Πόλεμος Τέχνης".

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μανφρέντι τραβά επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Πέρσι, απελπισμένος από τις απειλές της μαφίας και την αδράνεια της ιταλικής κυβέρνησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας, είχε γράψει στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζητώντας της... άσυλο.

"Η Γερμανία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες, που δεν έχουν περικόψει τον προϋπολογισμό της τέχνης. Δίνει πολλά χρήματα στην έρευνα, όχι όπως γίνεται εδώ" είχε πει τότε. "Αν η κυβέρνηση αφήνει την Πομπηία να καταρρεύσει, τότε τι ελπίδα να έχει το μουσείο μου" εξήγησε.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν του απάντησε ποτέ, αλλά οι νεαροί καλλιτέχνες που έχουν κάνει κατάληψη στο Τάχελες, το εμβληματικό πενταόροφο κτίριο του Βερολίνου, του πρόσφεραν "καλλιτεχνικό άσυλο" τον Μάιο του 2011.

Το ιταλικό κράτος αφιερώνει το 0,21% του προϋπολογισμού του στον πολιτισμό, μολονότι η Ιταλία υποστηρίζει ότι φιλοξενεί στο έδαφός της τη μισή πολιτιστική κληρονομιά όλου του κόσμου.


πηγή: news.in.gr

1 σχόλιο:

  1. κάψε κι ένα Καραβάτζιο να συγκλονιστεί η ανθρωπότης μεγάλε!
    εμείς δεν χρειάζεται να καίμε τους πίνακες ζωγραφικής. τους βάζουμε ωραιότατα στις αποθήκες κι ο χρόνος κάνει τη δουλειά του.
    τελικά οι Γερμανοί μας δουλεύουν ψιλό γαζί έχω την αίσθηση...
    καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή