Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Γαλλία, 1ος γύρος: Προβάδισμα Ολάντ


Μια δύσκολη μάχη θα έχει να αντιμετωπίσει ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στον οποίο πηγαίνει ηττημένος από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Ο Ολάντ απέσπασε το 28,6% των ψήφων, έναντι 27,1% του συντηρητικού προέδρου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία πρόεδρος έχασε στον πρώτο γύρο εκλογών.

Τα βλέμματα στρέφονται, βέβαια, στην Μαρίν Λεπέν, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 18% των ψήφων - το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε ποτέ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς να κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.

Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου.


Ο 57χρονος Ολάντ, αναμένεται - σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον πρώτο γύρο - να κερδίσει στις 6 Μαΐου, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό από 53% ως 56%.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο Φρ. Ολάντ μοιάζει να έχει δυνητικά μεγαλύτερη "δεξαμενή" ψηφοφόρων απ' ό,τι ο Σαρκοζί, που θα χρειαζόταν τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ψήφων της Λεπέν και τα δύο τρία των ψήφων του Μπαϊρού για να κερδίσει.

Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν την Κυριακή δείχνουν ότι το 48%-60% των ψηφοφόρων της Λεπέν σχεδιάζουν να ψηφίσουν τον Γάλλο πρόεδρο, ενώ αυτοί του Μπαϊρού είναι μοιρασμένοι σχεδόν εξ ίσου ανάμεσα στους δύο υποψήφιους. Το ένα τρίτο δηλώνει αναποφάσιστο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα επικεντρωθεί στους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς, θεωρώντας τες την τελευταία του ελπίδα για τη νίκη.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε να υιοθετεί ακόμα πιο σκληρή στάση μετά την ήττα του, θέλοντας να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Λεπέν, δεσμευόμενος να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, να σταματήσει τη φυγή βιομηχανιών για τη Γαλλία, μιλώντας περί νόμου και τάξης.

Προκάλεσε τον Ολάντ να συμφωνήσει σε τρεις τηλεμαχίες μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αντί της μίας που είθισται.

Όμως στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος έκαναν σαφές ότι ο Φρ. Ολάντ, ο οποίος δεν είναι τόσο ασκημένος στις τηλεοπτικές εμφανίσεις όσο ο Σαρκοζί, θα δεχθεί να λάβει μέρος μόνο σε μία τέτοια τηλεοπτική συζήτηση, στις 2 Μαΐου.

"Η μάχη της Γαλλίας μόλις άρχισε" είπε από την πλευρά της η 43χρονη Λεπέν, κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, υπό τις επευφημίες υποστηρικτών της.

Δηλώνοντας πως το κύμα υποστήριξής που σημειώνεται υπέρ του κόμματός της "ταρακουνάει το δικομματικό σύστημα", η Λεπέν υποστήριξε πως "τώρα, είμαστε η μόνη αληθινή αντιπολίτευση". Πρόσθεσε ότι θα τοποθετηθεί για το ποιον θα υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο στην πορεία για την Πρωτομαγιά στο Παρίσι.

Η Λεπέν αναμένεται να προτείνει, όπως είχε δηλώσει, στους ψηφοφόρους της λευκό στον δεύτερο γύρο.

"Είχε πει ότι δεν θα υπάρξει καμιά συμμαχία" δήλωσε η αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρί-Κριστίν Αρνατί. "Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει γνώμη τώρα".

Μάλιστα, η Μαρίν Λεπέν δεν παρέλειψε να επιτεθεί ξανά στον Σαρκοζί, προσπαθώντας να κερδίσει έδαφος ενόψει οποιασδήποτε διαδικασίας ανασύνθεσης της δεξιάς, και προσβλέποντας στο ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση τον Ιούνιο.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διεκδικούσε την τρίτη θέση από την Λεπέν, τελικά ήλθε σε απόσταση τέταρτος με 11,1%, ενώ ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού πέμπτος με 9,1%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 80,2%.

Έπειτα από πέντε χρόνια στην προεδρία της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, ίσως ο Νικολά Σαρκοζί να έχει την τύχη άλλων δέκα ηγετών κρατών της Ευρωζώνης που απώλεσαν την εξουσία μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στα τέλη του 2009.

Ο Ολάντ δεσμεύεται να αλλάξει την κατεύθυνση της ΕΕ εάν εκλεγεί και να ηγηθεί μιας οικονομικής αναγέννησης με μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη.

"Καθήκον μου, και γνωρίζω ότι με παρακολουθούν και εκτός των συνόρων μας, είναι να βάλω την Ευρώπη ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης" είπε ο Ολάντ σε υποστηρικτές του.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι όποιος κι από τους δύο κι αν κερδίσει θα κληθεί να επιβάλει ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας από ό,τι παραδέχθηκαν στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες κι αυξάνοντας τους φόρους για να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό.


πηγή: news.in.gr

1 σχόλιο:

  1. μακάρι να τα καταφέρει ο Ολάντ! χειρότερος από τον Σαρκοζί δεν μπορεί να είναι... επίσης: 18% η ακροδεξιά στη Γαλλία; αίσχος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή