Νέο κεφάλαιο άνοιξε στο μυστικό "παζάρι του τρόμου" ανάμεσα στη Βόρειο Κορέα και τις ΗΠΑ, με την πρώτη να υπόσχεται πως θα σταματήσει να απειλεί τους γείτονές της με τα πυρηνικά της όπλα, και τις δεύτερες να υπόσχονται την απελευθέρωση μιας τεράστιας ποσότητας τροφίμων για τους πεινασμένους υπηκόους της σταλινικής δυναστείας των Κιμ. Ενα παζάρι που έχουμε δει να επαναλαμβάνεται αυτούσιο από την εποχή που πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπιλ Κλίντον.
Πιο συγκεκριμένα, η Πιονγκγιάνγκ συμφώνησε χθες να θέσει ένα μορατόριουμ στις πυρηνικές της δοκιμές και στην εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ενώ δέχθηκε να επιτρέψει ελέγχους από ειδικούς επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο πυρηνικό σύμπλεγμα του Γιονγκμπιόν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι έχει διακόψει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, περιλαμβανομένου και του εμπλουτισμού ουρανίου.
Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα επεξεργασθούν τις τελικές λεπτομέρειες για το προτεινόμενο πακέτο επισιτιστικής βοήθειας 240.000 μετρικών τόνων, προσθέτοντας πως περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μίας νέας συμφωνίας, εάν κι εφόσον παραστεί ανάγκη.
Η Ουάσιγκτον επανέλαβε πως δεν τρέφει εχθρικές διαθέσεις προς την Πιονγκγιάνγκ και πως είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο λαών.
"Η ανακοίνωση του μορατόριουμ αποτελεί ένα μετριοπαθές πρώτο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση στην οδό της ειρήνευσης", τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας πως "οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, γι' αυτό και θα κρίνουν την ηγεσία της Βορείου Κορέας από τις πράξεις της".
"Έχει πλέον τεθεί η βάση για μία πρόοδο στις προσπάθειές μας να επιλυθεί το ζήτημα των βορειοκορεάτικων πυρηνικών με έναν συνολικό και θεμελιώδη τρόπο", τόνισε με τη σειρά του κι ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Τσο Μπιουνγκ Τζάε, επισημαίνοντας πως αυτή η συμφωνία θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την επίτευξη προόδου στην μακρόχρονη διένεξη για τα πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.
Διπλωμάτες εκτιμούν πως η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την αναβίωση των εξαμερών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας που κατέρρευσαν το 2009. Οι συνομιλίες ήταν οι πρώτες μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας, μετά τον θάνατο του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ τον περασμένο Δεκέμβριο, και την ανάληψη της εξουσίας από το γιο του Κιμ Γιονγκ-ουν.
πηγή: tovima.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου