Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Με κρουασάν το Υπ. Παιδείας θα μας σώσει

Με κρουασάν και μπισκότα το Υπ. Παιδείας θα μας σώσει.



Πρόσφατα το, ομολογουμένως, αγαπημένο μας εκ των Υπουργείων, το Υπουργείο Παιδείας (και Θρησκευμάτων), φανερά θορυβημένο από τη γενικότερη αθλιότητα που επικρατεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αποφάσισε (ως άλλη Kommandantur) πως "θα σταθεί στο πλευρό του Έλληνα μαθητή και θα ξεκινήσει σε συνεργασία με άλλους φορείς (!) τη διανομή τροφίμων στα σχολεία".

Φαίνεται πως η Υπουργός (slash) εμπνευστής (του θριάμβου) του εκπαιδευτικού πετσοκόμματος, επέστρεψε από τις διακοπές της στον Πλανήτη Άρη, έκαμε σύνδεση με Πετρούπολη και "έπιασε" τον παλμό της εποχής.

Εκεί στα σχολεία 2ης διαλογής, που δεν είναι του γούστου της προφανώς (μιας και, πρόσφατα, απαντώντας σε ερώτηση μαθητή - τον οποίον παρεμπιπτόντως άφησε με ανοιχτό το στόμα - είπε ότι το δικό της παιδί φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο και τέτοια ζητήματα ουκ έχει), καθημερινά παρατηρούνται λιποθυμίες ανηλίκων από αδυναμία ή ακόμα και από έλλειψη τροφής (κοινώς ασιτία).

Βεβαίως, αυτά και τρισχειρότερα συνέβαιναν και παλιά, απλώς, κατά τα φαινόμενα και εν καιρώ κρίσης, τα περιστατικά έγιναν τόσα που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το αυτί της Άννας. Φαντάζομαι ότι τα έβγαζαν τα παιδάκια ανά δεκάδες με φορεία έως ότου ενημερωθούν οι αρμόδιοι.

Ο απλός άνθρωπος θα σκεφτεί: "Μπορεί η συμπεριφορά της κυβέρνησης να ήταν (τουλάχιστον) γαϊδουρινή, ΟΜΩΣ το καλό μας Υπουργείο θα επανορθώσει για ό,τι κακό μας έχει κάνει...". ΜΩΡΕ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ; Σοβαρά;

Για ρίξτε μια ματιά στο τι πρόκειται να μοιράσουν με κουπονάκι (γιατί όχι με δελτίο; θα ήταν πιο κατοχικό και θα ταίριαζε με το κλίμα) στα σχολεία.

Και πριν σπεύσετε να πείτε: "κάποιου του χάριζαν γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια", θα ήθελα να υπενθυμίσω στον λαό ότι εδώ είναι Ελλάδα. Κοντολογίς, ό,τι αρπάξει ο απαυτός μας. Το θέμα είναι τι ποιότητας θα είναι τα διανεμόμενα σκουπιδοφαγητά, τι συμφέροντα θα εξυπηρετήσουν (λέγεται ότι είναι ευγενικές δωρεές ιδιωτών) και κατά πόσο θα βοηθήσουν τους μαθητές, που αδυνατούν οικονομικά, να αγοράσουν ακόμα και ένα κουλούρι (το οποίο - μιας και το θίξαμε - είναι η ιδέα μου ή η τιμή του από 50 δραχμές μετατράπηκε σε 0,50 cent;).


Το άρθρο που ακολουθεί αποτελεί αναδημοσίευση από το natofao.blogspot.com το οποίο και μακαρίζουμε για όλες τις διατροφικές του δημοσιεύσεις.

"Τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για παιδιά που λιποθυμούν στο σχολείο, για παιδιά που δεν έχουν φάει πρωινό κτλ. Ανακοινώνεται λοιπόν η "πρωτοβουλία" του υπουργείου παιδείας ότι θα διανέμονται μικρογεύματα που θα αποτελούνται από μπισκότα με δημητριακά, γάλα και φρούτα.

Αρχικά να πούμε ότι αυτό δεν είναι πρωτοβουλία, αλλά υποχρέωση. Διαβάζουμε ότι στη δημοτική κοινότητα Ευόσμου, 70 παιδιά παίρνουν πρωινό χάρη στην ενορία Αγίου Αθανασίου. Κάθε Παρασκευή οι οικογένειες προσέρχονται στην εκκλησία και παίρνουν τα κρουασάν και το γάλα της εβδομάδας (πέντε κρουασάν και δύο κουτιά γάλα εβαπορέ για κάθε παιδί). Πρώτα θα πούμε ένα μπράβο που κάποια εκκλησία φιλοτιμήθηκε και δίνει κάτι σε αυτά τα παιδιά. Όμως ρε παιδιά κρουασάν;

Είμαστε σίγουροι ότι είναι εκείνα τα περίφημα συσκευασμένα κρουασάν με τα συντηρητικά, άγνωστα λιπαρά, πρόσθετα κτλ. Εντάξει η εκκλησία μπορεί να μη γνωρίζει ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη επιλογή, το υπουργείο παιδείας όμως δεν έχει καμιά δικαιολογία να μοιράζει μπισκότα με δημητριακά. Που είναι αυτή η περίφημη Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής που επιλέχτηκε με τόσο αντικειμενικό τρόπο; Δεν θα έπρεπε να καθοδηγήσουν το υπουργείο αλλά και να προσφέρουν και κάποιες βασικές οδηγίες στις εκκλησίες για το τι είναι ένα ισορροπημένο και φτηνό πρωινό και κολατσιό, γιατί σίγουρα δεν αποτελείται από κρουασάν και μπισκότα με δημητριακά.

Που είναι όλες αυτές οι εταιρίες; Ξέρετε για ποιες μιλάμε, αυτές που θέλουν να είναι κοινωνικά υπεύθυνες και έχουν μπει στα σχολεία για να προσφέρουν τάχα πληροφορίες για σωστή διατροφή και άσκηση αλλά που όπως φαίνεται μοναδικός τους σκοπός ήταν να προωθήσουν τα ανθυγιεινά προϊόντα τους; Που εξαφανίστηκαν; Ας δείξουν τώρα αν πραγματικά είναι κοινωνικά υπεύθυνες και ας βοηθήσουν σε αυτό το φαινόμενο έμπρακτα.

Η Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής καλό θα ήταν να συναντηθεί και όχι μόνο να καθοδηγήσει τα υπεύθυνα υπουργεία και τις εκκλησίες για το σωστό πρωινό, κολατσιό αλλά να δώσει οδηγίες (μεταφρασμένες και σε πολλές γλώσσες) και στους γονείς για το πως ακόμα και με 1 ευρώ μπορούν να προσφέρουν ένα κολατσιό με διατροφική αξία και όχι αυτά τα σκουπίδια που τους δίνουν τώρα τα υπουργεία και οι εκκλησίες. Και αν δεν γνωρίζουν θα τους δείξουμε εμείς. Δείτε την επόμενη ανάρτηση για φτηνό κολατσιό η πρωινό για παιδιά."


by Yanka

1 σχόλιο:

  1. yanka, ελπίζω αυτή να ήταν η πρώτη ανάρτηση μιας μεγάλης επιστροφής και όχι μία guest εμφάνιση! χαχαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή