Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

"Αττικόν": 100 χρόνια ιστορίας έγιναν στάχτη


Η εικόνα ενός καμένου κτιρίου σοκάρει. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το ιστορικό κινηματοθέατρο "Αττικόν", στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια της πόλης, που υπέστη σοβαρότατες ζημιές κατά τη διάρκεια της χθεσινής "άγριας" νύχτας στην πρωτεύουσα.


Το διώροφο κτίριο, που βρίσκεται στην οδό Σταδίου 19-21 στη συμβολή της με τη Χρήστου Λαδά, αποτελεί ένα από τα πλέον "εμβληματικά" του κέντρου της πρωτεύουσας. Το κτίριο οικοδομήθηκε από το 1870 έως το 1881 σε σχέδια του αρχιτέκτονα που "σφράγισε" όσο κανείς άλλος την εποχή του, του Έρνστ Τσίλλερ, για λογαριασμό ενός τραπεζίτη από τη Χίο, του Σταμάτιου Δεκόζη Βούρου.

Αργότερα, το 1914, μετά από επέμβαση στο κτίριο σε ρυθμό "Νεομπαρόκ", σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη, με μια από τις πρώτες χρήσεις οπλισμένου σκυροδέματος, οικοδομήθηκε το τμήμα του το οποίο αποτέλεσε το κινηματοθέατρο "Αττικόν". Τα πρώτα έξι χρόνια, το "Αττικόν" λειτούργησε ως θέατρο και κατόπιν ως κινηματογράφος, όπου εκείνη την περίοδο διαφήμιζε ότι προβάλλει "ταινίας χρωματιστάς εκ του φυσικού!" και διαθέτει αίθουσα "κομψήν και θερμασμένην με καλοριφέρ". Και κάπως έτσι, είχε κερδίσει το ενδιαφέρον της αθηναϊκής κοινωνίας, ενώ είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους ομορφότερους κινηματογράφους της Ευρώπης.

Στα 100 χρόνια περίπου λειτουργίας του, φιλοξένησε κορυφαίες ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες, φεστιβάλ, συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αλλά και την πρώτη ροκ-όπερα της Ελλάδας. Στις 22 Οκτωβρίου του 1929, ήταν η πρώτη αίθουσα στη χώρα μας που πρόβαλλε την πρώτη ταινία με ήχο, το "Fox Movietone Follies" του David Butler. Επίσης, υπήρξε η πρώτη αίθουσα στην Ελλάδα που λειτούργησε με στερεοφωνικό ήχο (TODD-AO, 70mm).

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το κτίριο είχε επιταχθεί από τις Γερμανικές δυνάμεις, που το είχαν μετατρέψει σε κινηματογράφο για τους στρατιώτες τους, με την ονομασία "Soldatenkino Victoria".


Η τελευταία ανακαίνιση στο "Αττικόν" (όσο και στον κινηματογράφο "Απόλλων" που βρισκόταν στο ίδιο κτίριο) πραγματοποιήθηκε το 2007, από τη Σκούρας Φιλμς και τη Cinemax. H ανακαίνιση ξεκίνησε από το χώρο υποδοχής, όπου αλλάχθηκαν οι θέσεις των ταμείων, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός τους για ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Στην είσοδο κυριαρχούσαν το λευκό λαμπερό μάρμαρο και το σκουρόχρωμο ξύλο, ενώ αντικαταστάθηκαν τα καθίσματα και οι μοκέτες τοίχου και δαπέδου και προστέθηκαν νέα στοιχεία, όπως οι αναπαυτικές δερμάτινες πολυθρόνες στα θεωρεία τού "Αττικόν", χωρίς να αλλοιωθεί η εικόνα του κλασικού και αριστοκρατικού που χαρακτήριζε την αίθουσα.


Σχεδόν 100 χρόνια ιστορίας, που κινδύνεψαν να γίνουν ολοκληρωτικά στάχτη σε μία βραδιά. Όχι, αυτό δεν μπορείς να το πεις "παράπλευρη απώλεια"...


Update: Οι τελευταίες πληροφορίες είναι ευτυχώς αισιόδοξες, θέλοντας τις κινηματογραφικές αίθουσες "Αττικόν" και "Απόλλων" να έχουν διασωθεί από τη φωτιά. Σύμφωνα με τους υπευθύνους, σοβαρές ζημιές υπάρχουν, ωστόσο, στην πρόσοψη του κτιρίου, στο φουαγιέ που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, αλλά και στην οροφή του. Παρ' όλα αυτά, οι ζημιές θεωρούνται επιδιορθώσιμες...


πηγή: digitallife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου