Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

"No Marbles No Flame" by White



Να που μέσα στην Ελλάδα, που τα πάντα καταρρέουν, υπάρχουν και πρωτοβουλίες που αξίζουν τον κόπο.

Μια τέτοια πρωτοβουλία ήταν του Τάκη Γιανούτσου και του Θοδωρή Βαμβακάκη του Best 92,6 που, μέσα από το blog και το group τους στο Facebook που αριθμεί 31.000 μέλη, απαιτούν το αυτονόητο: δεν μπορούμε να δίδουμε τη φλόγα και την ονομασία των Ολυμπιακών αγώνων σε κλεπταποδόχους (γιατί δε νομίζω ότι δεν υπάρχει δεδικασμένο στο άγραφο Βρετανικό Δίκαιο που η αποδοχή κλοπιμαίων να μην αποτελεί κακούργημα όπως και η κλοπή).

Βέβαια, στον κόσμο που ζούμε, που κάτι μαλακισμένα γιαπάκια γύρω από την FIRST ECHANGE SQUARE με τα φτηνά γκρι κουστουμάκια τους μετράνε περισσότερο από τις Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί εκπροσωπούν το City και τις αγορές και ο Κος Κάμερον βάζει βέτο για χάρη τους, που να βρεις το δίκιο σου.

Άλλωστε αυτό το δίκιο είδα ότι δεν θα το βρίσκαμε ποτέ όταν πριν από πολλά χρόνια επισκέφτηκα το Βρετανικό Μουσείο και, αφού είδα όλες τις αίθουσες του για τρείς ώρες, ρώτησα ένα φύλακα "που υπάρχουν Βρετανικά εκθέματα;" και μου έδειξε μια μικρή αίθουσα στο τέλος του διαδρόμου με κάτι αργαλειούς και κάτι αγκωνάρια σαν τα μενιρ του Οβελίξ. Και τότε κατάλαβα: αν επιστρέψουν όλα αυτά στους λαούς που ανάπτυξαν πολιτισμό σε όλο τον κόσμο, τελικά θα μείνει το Βρετανικό Μουσείο άδειο και σαν κτήριο δεν λέει τίποτα για να το επισκεφτεί κάποιος.

Συνεπώς, συμμετέχω και εγώ σε αυτήν την εκστρατεία και σας ζητώ και εσάς να πυκνώσετε τις γραμμές αυτού του group για να δείξουμε ότι έχουμε φωνή και ότι δεν μοιάζουμε με αυτούς που μας κυβερνούν και δέχονται συνεχώς να συρρικνώνεται ο Ελληνισμός για το καλό του. Για τους γονείς μου η Έφεσος ήταν χαμένη Πατρίδα, για τα παιδιά μου μάρκα μπύρας, ελπίζω να μην έχει η Κερύνια την ίδια τύχη.

Συμμετέχω αλλά δεν είμαι αισιόδοξος διότι δεν υπάρχει Ελληνική και Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή να υποστηρίξει τα Εθνικά μας δίκαια Όπως και οι μασόνοι Πιέρ ντε Κουμπερτέν και Δημήτριος Βικέλας υποστήριζαν κυρίως τα δίκαια της δικής τους μικρής ελίτ, έτσι και οι σημερινές επιτροπές αποτελούν Ελίτ που ενδιαφέρονται για την πάρτη τους.

Το Βρετανικό Μουσείο διευρύνει τις συλλογές του. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη επίσκεψη μου υπήρχε μια νέα αίθουσα με αρχαιότητες από την Κύπρο με δωρητή γνωστή οικογένεια του νησιού με συμμετοχή στην οικονομία και την πολιτική. Λες και όλα αυτά τα εκθέματα τα κληρονόμησαν από τους παππούδες τους. Αλλά τι να πούμε: ολόκληρο μουσείο δεν είχε σαν προσωπική συλλογή ο Μητσοτάκης στα Χανιά;

Στο τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, που το χρήμα και τα πολύτιμα μέταλλα δεν είχαν αξία για το στρατό του τρίτου Ράιχ, οι αξιωματικοί του Χίτλερ μάζευαν αντικείμενα τέχνης για να έχουν κάτι για τα υστερνά τους.

Οι πρώτοι χώροι που λεηλατήθηκαν κατά την εισβολή του μπαμπά Μπους στην Καταιγίδα της Ερήμου στο Ιράκ ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης. Σιγά - σιγά θα δούμε να δημιουργείται και αίθουσα "Ραούφ Ντενκτάς" στο Βρετανικό Μουσείο με τα προϊόντα των παράνομων ανασκαφών στη Σαλαμίνα αλλά και τις εκατοντάδες συλημένες εκκλησίες στα κατεχόμενα από τους Ατίλες.

Δεν συμφωνούμε να δώσουμε τη φλόγα της Ολυμπίας, παρ' ότι και αυτή η τελετή ήταν μία αβάντα της Δικτατορίας του Μεταξά στους ομοϊδεάτες τους στο Βερολίνο του 1936 με σκοπό την ανύψωση της Αρίας Φυλής (φαντάσου την Μέρκελ γυμνή). Διότι θα πρέπει να έχουμε ρε γαμώτο και εμείς κάποια copyright.

Πως οι Αγγλοσάξονες φτιάξανε το τεράστιο παγκοσμίως καλλιτεχνικό έργο - έναν ποντικό - και τον ονόμασαν Μίκυ, και όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το σκίτσο θα πρέπει να τα ακουμπήσει, έτσι και εμείς θα πρέπει να έχουμε το copyright για το 80% κάθε πνευματικού αγαθού που κυκλοφορεί στον κόσμο.

Και να μην ακούω μαλακίες ότι όλα αυτά είναι έργα που εκπροσωπούν την Παγκόσμια Κληρονομιά. Αν εκδώσω ένα άλμπουμ των Μπιτλς θα με χώσουν μέσα για μη πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων, και, αν εκπροσωπούν την παγκόσμια κληρονομιά και στο Βρετανικό Μουσείο τα βλέπουν πολύ περισσότερο κόσμος από ότι στο Μουσείο της Ακρόπολης, ας τα στείλουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πεκίνου γιατί και περισσότερος κόσμος θα τα δει και θα τα εκτιμήσουν καλύτερα - μιας και οι Κινέζοι είναι και αυτοί ένας αρχαίος λαός που παρήγε πολιτισμό.

Ας το γράψουμε λοιπόν στην γλώσσα που καταλαβαίνουν τα μαλακισμένα γιαπάκια γύρω από την FIRST ECHANGE SQUARE:

ΝΟ MARBLES - NO FLAME.

Μπορείτε κάλλιστα να διοργανώσετε το καλοκαίρι του 2012 τους αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και να μετράτε και τα αποτελέσματα σε πόδια και γιάρδες (για να μην μπερδευόσαστε).


by G. J. White

3 σχόλια:

  1. θα είχε πράγματι ενδιαφέρον να γίνει θέμα με τη φλόγα και τα μάρμαρα. δε νομίζω, δυστυχώς, ότι είναι αυτη τη στιγμή η χώρα μας σε θέση να κάνει μία τέτοια κίνηση. γιατί διακυβεύονται θέματα επιβίωσης της και το να χάσει τη διπλωματική της θέση με την Αγγλία δεν ξέρω τι συνέπειες θα είχε. ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δίκαιο από την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα γιατί είναι κλοπιμαία. αν τα είχαμε δώσει από μόνοι μας τοτέ με γεια τους και χαρά τους να τα έχουν. αλλά, όπως βλέπουμε με τον τραγικότερο τρόπο στο παράδειγμα της Κύπρου, άπαξ και γίνει η κλεψιά μετά ο δυνατός πολιτικά είναι το "δίκαιο", όχι το πραγματικό δίκαιο.

    και να περάσω και στις ενστάσεις μου. δεν μου αρέσει να βρίζω έναν λαό για πράγματα καθαρά πολιτικά. επίσης, τα δύο παραδείγματα (mickey και beatles) είναι αποτυχημένα γιατί τα κέρδη από αυτά τα trademarks πάνε στους ιδιοκτήτες τους και όχι σε κράτη. και είναι και δίκαιο. όταν φτιάχνεις ένα προϊόν καλά κάνεις και το προστατεύεις. ο mickey και οι beatles είναι ιδιωτικά trademarks και όχι δημόσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάλι είμαι της άποψης που χαρακτηρίζεται ως μαλακία: Ως Νεοέλληνες νομίζουμε ότι κάθετι που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα μας ανήκει παρότι δεν είμαστε καν σε θέση να εκτιμήσουμε την πραγματική τους αξία. Η φλόγα είναι ένας θεσμός παγκόσμιος που ενώνει ανθρώπους και δεν τους χωρίζει. Στην αρχαιότητα όταν ξεκινούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι πολέμοι σταματούσαν. Δεν υπάρχει λογική στην πρόταση αυτή ή μαλλον είναι η λογική ενός εκβιασμού. Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά και να μην γινόμαστε ίδιοι με τους μαλάκες που κατηγορούμε. Ας το σκεφτούμε διαφορετικά: Η Μελίνα θα ήταν υπέρ μια τέτοιας κίνησης ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ ωραίες οι σκέψεις σου alejandro και με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο: η φλόγα πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους και αν βάζαμε αυτό το ερώτημα θα φερόμασταν ακριβώς όπως αυτούς που μας κατηγορούν. πριν διαβάσω το σχόλιο σου, και όταν έγραφα το δικό μου, αντιμετώπιζα τη φλόγα σαν ιδιοκτησία μας. αλλά δεν πρέπει να το βλέπουμε έτσι. γιατί έτσι ευτελίζουμε την ιδέα της φλόγας που είναι τεράστια. η μεγαλύτερη νίκη του κακού είναι να μας κάνει να φερθούμε και εμείς αναλόγως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή