Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Δικαίωμα διαγραφής δεδομένων Facebook



Οι διαδικτυακές υπηρεσίες θα είναι υποχρεωμένες να διαγράφουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών όταν αυτοί το ζητούν, και επιπλέον θα πρέπει να αναφέρουν τα περιστατικά υποκλοπής "το ταχύτερο δυνατό", προβλέπει πρόταση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τον εναρμονισμό και την επικαιροποίηση της νομοθεσίας προστασίας δεδομένων.

Η πρόταση, που προορίζεται να αποτελέσει τη βάση για μια νέα ευρωπαϊκή Οδηγία, προβλέπει ακόμα ότι οι διαδικτυακές επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνουν τους χρήστες που επιθυμούν να μεταφέρουν τα ψηφιακά προφίλ τους σε άλλη υπηρεσία, για παράδειγμα από το Facebook σε κάποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο.

Οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη νομοθεσία θα τιμωρούνται με πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν το 2% του παγκόσμιου τζίρου τους.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για όλες τις διαδικτυακές εταιρείες που αποθηκεύουν δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών ακόμα κι αν έχουν την έδρα τους εκτός ΕΕ.

Προκειμένου να εφαρμοστεί, όμως, η πρόταση θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί πρώτα από τις χώρες - μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου μία διετία.

Την πρόταση παρουσίασε η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία τόνισε ότι οι χρήστες, και ειδικά οι έφηβοι, πρέπει να μπορούν να διατηρούν τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων τους.

"Η πρότασή μου θα βοηθήσει να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη προς τις online υπηρεσίες επειδή ο κόσμος θα είναι καλύτερα ενημερωμένος για τα δικαιώματά του και θα έχει καλύτερο έλεγχο στις πληροφορίες του" είπε.

Η πρόταση, που εναρμονίζει τις εθνικές νομοθεσίες προστασίας δεδομένων, προορίζεται να αντικαταστήσει την προηγούμενη Οδηγία του 1995.


πηγή: news.in.gr

1 σχόλιο: