Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

"Το Διάγγελμα" (κεφ. 1/4), by White

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012;

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ.



Ήταν 12:00 η ώρα που ο Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαδάκος περνούσε με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο την πύλη της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο.

Δεν χρειάστηκε ούτε να πει το όνομα του. Ο Σμηνίας στην πύλη ήταν και αυτός στο κόλπο και ήξερε πολύ καλά ποιος ήταν αυτός που οδηγούσε το μπλε Φορντ με την στολή εκστρατείας.

Το αυτοκίνητο δεν σταμάτησε στα κτήρια του στρατοπέδου αλλά συνέχισε στην πίστα όπου ένα Chinook CH-470 τον περίμενε με τις μηχανές του ανοιχτές δίπλα στο Airbus της RYAN AIR.

Στην πόρτα του ελικοπτέρου τον περίμενε ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, τον χαιρέτησε στρατιωτικά, "καλωσορίσατε αρχηγέ".

"Αρχηγός", σκέφτηκε, "ελπίζω να κινηθούν όλοι αυτοί που συμφώνησαν διότι αλλιώς θα συμβεί αυτό που μας έμαθαν στην Αμερική όταν πήγαμε να επιθεωρήσουμε τα Άμπρααμς".

Too many Chiefs for so few Indians.

To Chinook άρχισε να ανεβαίνει και αφήνοντας πίσω του τον Παγασητικό κόλπο έβαλε πορεία για την Αθήνα. Επόμενη στάση το δεξιό Parking στην αυλή του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

Το σχέδιο ήταν πολύ απλό και τις λεπτομέρειες του τις σκεφτότανε και τις ξανασκεφτότανε από χθες το βράδυ που ξεκίνησε από την Ταξιαρχία στον Έβρο.

Με τη βοήθεια μιας μεγάλης ομάδας μικρομεσαίων αξιωματικών και από τα τρία όπλα θα επιχειρούσαν επανάστασην. Η απόφαση του, Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Κου Αβραμόπουλου να κατεβάσει και τανκς στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τους ήρθε κουτί ώστε να μετακινήσουν μεγάλο αριθμό αρμάτων για τις παρελάσεις στις μεγάλες πόλεις.

Η επανάσταση θα ξεκινούσε σήμερα, στις 23 Μαρτίου, σε prime time, στις 8 το βράδυ, μαζί με τις ειδήσεις των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων.

Ανακάθισε στη θέση του ενοχλημένος από τις ισχυρές αναταράξεις όταν το ελικόπτερο πετούσε πάνω από την Δίρφη.

"Ελπίζω να μην την πατήσω και εγώ σαν τον Αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας", σκέφτηκε και άρχισε να φυλλομετρά το πεντασέλιδο κείμενο, το Διάγγελμα που θα έπρεπε να εκφωνήσει απόψε το βράδυ.

"Ελληνικέ λαέ, η Ελλάς έφτασε στο χείλος του γκρεμού..."

"Γαμώτο, κάτι μου θυμίζει αυτό. Και είναι και αυτό το σκατόνομα που έχω, θα το κάνω πιο φιλολαϊκό", σκέφτηκε.

"Πατριώτες μου Ελληνίδες και Έλληνες, όλοι το γνωρίζετε ότι η Πατρίδα μας βαδίζει στην καταστροφή, σπρώχνοντας τον Λαό της στην πείνα..."

Το Διάγγελμα θα κάλυπτε με σειρά προτεραιότητας τα θέματα:

1. Η κυβέρνηση Παπαδήμα, γνήσιου εκπροσώπου των Τραπεζιτών, απέτυχε. Τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, η Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά μόλις και συγκρατεί το 18% του εκλογικού σώματος, στο ίδιο ποσοστό με το κόμμα του Κουβέλη, το ΠΑΣΟΚ - με τον νέο Αρχηγό του - τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι στην τέταρτη ή πέμπτη θέση, μαζί με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη.

Που πηγαίνουμε λοιπόν στις εκλογές στις 8 του Απρίλη; Να δημιουργήσουμε μια Κουμουνιστική Ελλάδα, μια νέα Κούβα στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης, μια ανεξέλεγκτη χώρα που θα κάνουν κουμάντο η Παπαρήγα, ο Τσίπρας και ο Κουβέλης;

2. To πολιτικό σύστημα βρίσκεται στον πάτο του βαρελιού από πλευράς κατάπτωσης. Τα σκάνδαλα, η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη ευθυνών, η ανικανότητα, το συντεχνιακό κλίμα μιας ομάδας που εδώ και τριάντα πέντε χρόνια καβάλησαν την εξουσία και δεν λένε να την ξεκαβαλήσουν, μόνο προβλήματα δίνει στον τόπο και παράλληλα στοιχίζει στον Ελληνικό λαό - μόνο για τα δέκα τελευταία χρόνια - 1,5 δις Euro.

Είναι τόσο μεγάλη η δυσαρμονία της λαϊκής βάσης από τα κόμματα που αφενός ο λαός ζητάει έναν λοχία να τους σώσει και αφετέρου σε κανένα δεν θα λείψουν οι εκπρόσωποι τους.

3. Η πολιτική ηγεσία έχει παραδώσει την χώρα στους ξένους, είτε αυτοί λέγονται τρόικα, είτε λέγονται εκπρόσωποι του ξένου κεφαλαίου. Αυτοί τελικά αποφασίζουν και την ξεπουλούν και από αυτό το ξεπούλημα δεν θα γλιτώσει τίποτα. Ακόμα και την Ακρόπολη θα πουλήσουν.

4. Ο λαός πεινάει, η πραγματική ανεργία έφτασε στο 25%, κανείς δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει, το δίλημμα αν θέλουμε το Euro ή την δραχμή είναι ψευτοδίλημμα διότι κανένας δε νοιάζεται αν στην τσέπη του δεν έχει τίποτα.

5. Ποιος αλήθεια κυβερνάει αυτό τον τόπο; Είναι Δημοκρατία να τον κυβερνούν τρεις οικογένειες ή Μοναρχία; Και αυτοί που φαίνεται ότι τον κυβερνούν αποφασίζουν ή οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες ή στην έδρα της Γκόλμαν Σάκς;

Για όλους αυτούς τους λόγους ο στρατός, το πιο υγιές κομμάτι του Ελληνικού έθνους, τα παιδιά του Ελληνικού λαού, αποφάσισαν να αναλάβουν την διακυβέρνησης της χώρας.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: "Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ".

To Chinook άρχισε να χάνει ύψος και να κατεβαίνει πάνω από το ραδιομέγαρο της EΡΤ όπου φαινότανε η κύρια είσοδος της και το parking αποκλεισμένο από τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού.

Ο συνταγματάρχης Στέλιος Πατακίδης προϋπάντησε τον αρχηγό αγχωμένος. Το σχέδιο ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ προχωρούσε όπως το είχαν σχεδιάσει.

Τα άρματα που ξεκίνησαν από το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στην Αυλώνα έχουν καταλάβει όλα τα στρατηγικά σημεία της πόλης. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της επαρχίας αλλά με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουμε πρόβλημα.

Εδώ στην ΕΡΤ δεν μπορούμε να μαγνητοσκοπήσουμε το διάγγελμα διότι η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει απεργία και έχει κλειδώσει τα studio. Άσε που δεν υπάρχουν πουθενά εμβατήρια και το καλύτερο που βρήκαμε για να μην παίζει βουβή η κάρτα της επανάστασης με τον Φοίνικα ήταν κάτι Ηπειρώτικα που τραγουδάει η Κα Θώδη.

Στα άλλα κανάλια, ακόμα χειρότερα. Ούτε Δημοτικά δεν έχουν να παίξουν. Τους δώσαμε εντολή να αναμεταδίδουν το σήμα ενός καναλιού από τον Έβρο - του ΔΕΛΤΑ - που δείχνει την περσινή παρέλαση στην Αλεξανδρούπολη.

"Και τώρα τι κάνουμε; Να πάμε στο MEGA που είναι κοντά από εδώ;", αντιπρότεινε ο Αρχηγός.

"Και εκεί υπάρχει πρόβλημα. Εμφανίζεται ένας τυπάκος... Παναγόπουλος, Παυλόπουλος Παναγιωτόπουλος... και επιμένει να διαπραγματευθεί μαζί σας."

"Και τι θέλει;"

"Λέει ότι θα έχει μεγάλη ακροαματικότητα αν μετά το διάγγελμα ακολουθούσε συζήτηση με τον κο Πρετεντέρη και τον Κο Τσίμα και ότι οπωσδήποτε όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει δέκα λεπτά πριν τις 21:00 γιατί υπάρχει αφιέρωμα του κοινωνικού έργου της Πρέσβειρας καλής θέλησης."

"Τι είναι αυτά που μου λέτε; Η Επανάσταση δεν εκβιάζεται. Να τους συλλάβετε και να τους στείλετε στον ιππόδρομο. Πάμε αμέσως στο Mega".

Ανέβηκε γρήγορα στο τζιπ με κατεύθυνση το κανάλι της Μεσογείου.

Από πάνω ακούστηκε εκκωφαντικός ο θόρυβος από στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από τις πολυκατοικίες. "Μα, καλά, δώσαμε εντολή για χαμηλές πτήσεις στην Αθήνα;", ρώτησε.

"Δεν είναι Ελληνικά. Είναι από τη νέα Επαναστατική Κυβέρνηση της Λιβύης που ανταποδίδει τη βοήθεια μας στην απελευθέρωση του Λιβυκού λαού."

Άνοιξε το ραδιόφωνο. Παντού υπήρχαν ειδήσεις και ανταποκρίσεις για το τι μετέδιδε αυτήν την ώρα το CNN. Σε λίγο θα μιλούσε ο πρόεδρος Ομπάμα και θα έλεγε ότι ο Αμερικανικός έκτος στόλος τίθεται σε ετοιμότητα, φοβούμενος πραξικόπημα στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

"Ρε, τι γίνεται... Και δεν έχει περάσει ούτε μισή ώρα."


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ: Είναι φυσικό η χώρα, τα ονόματα και οι χαρακτήρες, όπως και οι διάλογοι που παρουσιάζονται να είναι εντελώς φανταστικοί και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πως θα ήταν άλλωστε δυνατόν να ταιριάζουν σε κάποιον αφού στο φανταστικό αυτό διήγημα παρουσιάζεται μια ευνομούμενη Δημοκρατική χώρα που αποφασίζει για τον εαυτό της, δεν υπάρχουν πολιτικοί - λαμόγια, δεν υπάρχει ανεργία, ο λαός δεν πεινάει και το κυριότερο σε αυτήν τη χώρα δεν γίνονται ποτέ πραξικοπήματα.


by G. J. White




5 σχόλια:

  1. το πρώτο μέρος από ό,τι κατάλαβα είναι για να θέσει το σκηνικό του διηγήματος. οπότε στα επόμενα 3 μέρη περιμένουμε να διαβάσουμε μία... σύγχρονη version του 1ου Λούφα και Παραλλαγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Dominic,
    για μας τους μεγαλύτερους που ζήσαμε την επταετία δεν ήταν καθόλου λούφα και Παραλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είμαι σίγουρος. αλλά όπως η ταινία του Περάκη το 1984 σατίριζε τις γραφικότητες μίας πολύ δύσκολης εποχής, κάτι ανάλογο προβλέπω ότι θα γίνει στο διήγημα που περιγράφει ένα σύγχρονο φανταστικό πραξικόπημα. και γνωρίζοντας και λίγο τι θα γίνει στη συνέχεια του διηγήματος, βρίσκω πολλές ομοιότητες. εξού και το σχόλιο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αναμένουμε τη συνέχεια... να δηλώσω πως μου αρέσει πολύ σαν ιδέα η χρησιμοποίηση πραγματικών ονομάτων και καταστάσεων... το κάνει πιο αληθινό και τοποθετεί τον αναγνώστη αμέσως στο σκηνικό, αφου γνωρίζει και το χώρο και τους πρωταγωνιστες και τις συνθήκες που επικρατούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. περιμένουμε την συνέχεια και φυσικά ένα ηθικό δίδαγμα στο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή