Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Εμβόλιο για το καλααζάρ τον Ιανουάριο | Kat & dogs



Στις 16 Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το πρώτο εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης των σκύλων, γνωστής και ως καλααζάρ, μιας παρασιτικής ασθένειας που ενδημεί στη Μεσόγειο και σποραδικά μεταδίδεται και στον άνθρωπο.

Το εμβόλιο CaniLeash της Virbac, μιας γαλλικής εταιρείας κτηνιατρικών φαρμάκων, περιέχει πρωτεΐνες του παράσιτου για τις οποίες μπορεί να παράγει αντισώματα το ανοσοποιητικό σύστημα. Χορηγείται σε τρεις δόσεις, με μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων.

Όπως αναφέρει στο in.gr ο κτηνίατρος Νικόλαος Παραγυιός, το κόστος για κάθε δόση κυμαίνεται γύρω στα 50 ευρώ.

Πριν από τον εμβολιασμό προηγείται αιματολογική εξέταση προκειμένου να βεβαιωθεί ότι ο σκύλος είναι αρνητικός στο παράσιτο, δηλαδή δεν φέρει αντισώματα που υποδηλώνουν παλαιότερη λοίμωξη.

Το κόστος του εμβολιασμού είναι υψηλό, ωστόσο είναι σημαντικά μικρότερο από το κόστος της θεραπείας για το καλααζάρ σε περίπτωση μόλυνσης.

"Η νόσος οφείλεται στο πρωτόζωο Leishmania infantum. Μεταδίδεται από τις σκνίπες και μόνο" αναφέρει ο κ. Παραγυιός. Τα σκυλιά που κινδυνεύουν περισσότερο, επισημαίνει, είναι αυτά που ζουν σε κήπους και γενικά κοντά σε βλάστηση, όπου συχνάζουν οι σκνίπες φλεβοτόμοι (Phlebotomus) που μεταδίδουν το πρωτόζωο.

Το μικροσκοπικό παράσιτο προσβάλλει τα εσωτερικά όργανα όπως το συκώτι και ο σπλήνας και, χωρίς θεραπεία, οδηγεί σχεδόν πάντα στο θάνατο.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι απώλεια βάρους - παρόλο που ο σκύλος διατηρεί την όρεξή του - δερματικά προβλήματα όπως πιτυρίαση, αιμορραγία από τη μύτη και προβλήματα στις αρθρώσεις, αναφέρει ο κ. Παραγυιός.

Όπως εξηγεί, "η λεϊσμανίαση δεν μεταδίδεται απευθείας από τον σκύλο στον άνθρωπο. Επιπλέον, η σκνίπα του σκύλου ή ζωόφιλος σκνίπα είναι διαφορετική από τη σκνίπα του ανθρώπου".

"Για να μεταδοθεί η νόσος από τον σκύλο στον άνθρωπο πρέπει κάποια ζωόφιλη σκνίπα να κάνει λάθος και να τσιμπήσει άνθρωπο. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά αλλά δεν είναι και εντελώς απίθανο, αφού κάθε χρόνο έχουμε στην Ελλάδα περίπου 70 περιστατικά λεϊσμανίασης σε ανθρώπους" επισημαίνει ο κ. Παραγυιός.

Τονίζει επίσης ότι κτηνίατροι περιμένουν να ενημερωθούν πιο λεπτομερώς για το εμβόλιο σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα η εταιρεία στις 15 Ιανουαρίου.

Το CaniLeash έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη τον περασμένο Μάρτιο. Μετά την Πορτογαλία και την Ελλάδα θα διατεθεί και σε άλλες μεσογειακές χώρες όπου ενδημεί το καλααζάρ.


Glenti Comment: Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τους σκύλους αλλά και για όλους τους λάτρεις αυτών! Μακάρι να μειωθεί και το κόστος του σιγά σιγά. Έτσι θα γίνει πιο προσιτό για όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων αλλά και λίγο πιο εύκολο να εμβολιαστούν και τα αδεσποτάκια ή οσα σκυλάκια ζουν σε καταφύγιο και ψάχνουν οικογένεια...


πηγή: in.gr

3 σχόλια:

  1. πολύ καλό νέο πράγματι Kat! καλό νέο είναι επίσης ότι κατάφερες να κάνεις αναδημοσιεύση. επειδή, όμως, είσαι λίγο προχωρημένης ηλικίας, δεν κατάλαβες ότι εκεί που έγραψες "πηγή: in.gr" δεν έπρεπε να βάλεις μπλε χρώμα στο "in.gr", έπρεπε να βάλεις το link! ότι είναι link κάνει το χρώμα της πηγής μπλε! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η προσπάθεια μετράει αγαπητέ dominic και η σκέψη! στην προκειμένη περίπτωση, η σκέψη να το φτιάξω όπως τα υπόλοιπα άρθρα, για να μην έχει extra δουλειά ο administrator και κουράζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελικά είχε έξτρα δουλειά ο administrator, αλλά άξιζε τον κόπο! χαχαχαχαχαχαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή