Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Στις κάλπες οι Αιγύπτιοι για το δεύτερο γύρο



Οι Αιγύπτιοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Τετάρτη σε εννέα περιοχές της χώρας, για τον δεύτερο γύρο εκλογών, μιας εκλογικής διαδικασίας ιδιαίτερα χρονοβόρας. Στον πρώτο γύρο εκλογών επικράτησαν οι ισλαμιστές, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να καταλαμβάνουν το 47% των συνολικών εδρών.

Σε αυτόν τον γύρο οι ισλαμιστές αναμένεται να κερδίσουν ακόμα περισσότερες έδρες στην Κάτω Βουλή.

Κάλπες θα ανοίξουν σε εννέα περιοχές της χώρας. Ανάμεσά τους βρίσκονται και περιοχές του Καΐρου, καθώς και περιοχές κοντά στο Δέλτα του Νείλου. Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 το πρωί και ο δεύτερος γύρος θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Άλλοι δύο γύροι εκλογών θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο πριν από τις προεδρικές εκλογές που πρόκειται να γίνουν στα μέσα του 2012.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επικρατούν εύκολα στην εκλογική διαδικασία της Αιγύπτου. Δεύτεροι αναδεικνύονται οι σκληροπυρηνικοί Σαλαφιστές Ισλαμιστές, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει το κοσμικό κεντροαριστερό Aιγυπτιακό Μπλόκ.

Η Αίγυπτος οδεύει προς μία ισλαμιστική κυβέρνηση, όπως έγινε προσφάτως σε όλες τις χώρες της βορείου Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία, Λιβύη με την εξαίρεση της Αλγερίας) και μάλιστα μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ήταν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την παραίτηση του επί τριακονταετία προέδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρκ.

Μετά από την πίεση των Αιγυπτίων που συγκεντρώθηκαν μαζικά στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ο στρατός (που εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα) συμφώνησε για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών πριν από τον Ιούλιο για να παραδώσει και επίσημα την εξουσία σε μία αμιγώς πολιτική λύση.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου