Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

5η ημέρα συγκρούσεων στην πλατεία Ταχρίρ



Αστυνομικοί και στρατιώτες άνοιξαν πυρ, συγκρούστηκαν και έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών, για πέμπτη ημέρα την Τρίτη, προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές που βρίσκονται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ισχυρά πυρά ακούγονταν στην πλατεία τα ξημερώματα της Τρίτης, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές προσπαθούσαν να παραμείνουν στις θέσεις τους. "Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και στρατιώτες εισήλθαν στην πλατεία και άρχισαν να πυροβολούν. Κυνήγησαν τους διαδηλωτές και έκαψαν τα πάντα στο πέρασμά τους, ανάμεσά τους ιατρικές προμήθειες και κουβέρτες" δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, 13 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις από την Παρασκευή, αλλά οι διαδηλωτές εκτιμούν ότι μετά την τελευταία επίθεση ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος. Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 32 άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας. Ένας συντονιστής των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών των διαδηλωτών όμως έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ένας γιατρός σε νοσοκομείο εκστρατείας των διαδηλωτών είπε ότι είδε ένα παιδί 14 ετών να έχει τραυματιστεί από σφαίρα στο στήθος.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων επέρριψε νωρίτερα στους διαδηλωτές την ευθύνη για τη βία. Υποστήριξε ότι ο στρατός αναγκάστηκε να επέμβει για να προστατεύσει την δημόσια περιουσία. Διεθνή κατακραυγή και σοκ στον αραβικό κόσμο έχουν προκαλέσει φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν τον βάναυσο ξυλοδαρμό, στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου, μιας άγνωστης γυναίκας που είναι γυμνή από την μέση και επάνω.

Η Χίλαρι Κλίντον έσπευσε να καταδικάσει τη βία κατά των γυναικών. "Οι βιαιότητες εναντίον των γυναικών στις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο ατιμάζουν την επανάσταση και ντροπιάζουν το κράτος" τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Οι γυναίκες "αποτελούν στόχους των δυνάμεων ασφαλείας και των εξτρεμιστών. Οι διαδηλώτριες ξυλοκοπούνται και δέχονται φρικτές επιθέσεις" κατήγγειλε η Χ. Κλίντον.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου