Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ο "Ανώνυμος διαδηλωτής" το πρόσωπο του 2011


Μπορεί στη ψηφοφορία που έγινε στο διαδίκτυο, οι αναγνώστες του περιοδικού Time να ανέδειξαν τον Ταγίπ Ερντογάν ως πρόσωπο της χρονιάς, ωστόσο, οι συντάκτες του αμερικανικού εντύπου επέλεξαν τον "διαδηλώτη": από την Αραβική Ανοιξη στην Αθήνα και από το Κίνημα Occupy Wall Street στη Μόσχα.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από τα όσα αναφέρει το περιοδικό: "Η Ιστορία πολλές φορές προκύπτει εκ των υστέρων και τα γεγονότα αποκτούν αξία μόνο όταν γυρίζουμε πίσω και τα αναζητούμε. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι όταν ένας νεαρός πωλητής φρούτων θα αυτοπυρπολείτο σε μια πόλη της Τυνήσιας που ούτε καν υπήρχε στον χάρτη, θα προκαλούσε κύμα διαμαρτυριών που θα έριχναν δικτάτορες στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, ενώ θα "ταρακουνούσαν" καθεστώτα στη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν.

Ή ότι το πνεύμα της διαφωνίας θα έβγαζε στους δρόμους του Μεξικανούς κατά των καρτέλ των ναρκωτικών, τους Έλληνες στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για πολιτικούς που δεν έδωσαν ποτέ λόγο, τους Αμερικανούς να καταλάβουν δημόσιους χώρους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την άνιση κατανομή του εισοδήματος και τους Ρώσους κατά ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος."

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το περιοδικό, οι διαδηλώσεις έχουν επηρεάσει χώρες με πληθυσμό 3 δισεκατομμύρια και η λέξη "διαμαρτυρία" εμφανίστηκε το 2011 σε εφημερίδες και διαδικτυακά μέσα περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην Ιστορία.


πηγή: news.in.gr

6 σχόλια:

  1. Αν έβαζαν το Ερτογάν δεν ξέρω τι θα άκουγαν (απο μένα τουλάχιστον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο "ανώνυμος διαδηλωτής" είναι η τέλεια επιλογή, δεν θέλω όμως να σε στεναχωρήσω Λούη αλλά ο Ερντογάν με αυτά που πετυχαίνει δεν θα ήταν τρελό να επιλεγεί. είναι άλλο το νόμπελ ειρήνης και άλλο το person of the year.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Erdogan pantws itan prwtos toso stis thetikes oso kai stis arnitikes psifous me megali diafora...malista oi times aneferan oti ipirxe sistimatiki prospatheia apo turkika site gia na psifizetai o Erdogan stis ilektronikes psifofories ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kai sta kipriaka sites gia to antitheto... egw ton katapsifisa 2 fores me poli agapi kai sevasmo(!)(sinexizw na iremw to thirio mesa mou gia na min ekfrastei)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. pantws kai plithismiaka an to pareis, prepei na ton katapsifisan kai pollloi tourkoi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "me poli agapi kai sevasmo(!)(sinexizw na iremw to thirio mesa mou gia na min ekfrastei)" χαχαχαχα... ευτυχώς πάντως που στο εξώφυλλο μπήκε η επιλογή των συντακτών του TIME γιατί όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, η online ψηφοφορία δεν ήταν και πολύ αντικειμενική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή