Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Τα 10 κορυφαία γεγονότα του 2011



Φέτος, οι τρεις κορυφαίες ειδήσεις που επιλέχτηκαν ήταν ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, η τριπλή συμφορά της Ιαπωνίας και η "Αραβική Άνοιξη".

Κάθε χρόνο το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Associated Press κάνει μια λίστα με τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Πέρσι στην πρώτη τριάδα βρισκόταν το περιβαλλοντικό ατύχημα με τη δημιουργία της τεράστιας πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, οι μεταρρυθμίσεις που ήθελε να περάσει νομοθετικά στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα και οι ενδιάμεσες εκλογές στην ίδια χώρα.

Φέτος, οι τρεις κορυφαίες ειδήσεις που επιλέχτηκαν για την πρωτιά ήταν, με 128 ψήφους από 247 κάλπες, ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, η τριπλή συμφορά της Ιαπωνίας (με 60 ψήφους) και η "Αραβική Άνοιξη".

Αναλυτικά

O θάνατος του Μπιν Λάντεν

Υπήρξε ο πιο γνωστός, καταζητούμενος τρομοκράτης για περίπου μια δεκαετία από τότε που η οργάνωσή του Αλ Κάιντα κατάφερε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2011 στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης. Τον Μάιο, έπειτα από μια χρονοβόρα και γεμάτη απογοητεύσεις καταδίωξή του, η ζωή του έφτασε στο τέλος - με μια επιχείρηση σχεδιασμένη από ειδικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και με τη συνδρομή ελικόπτερου, ο Μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε. Εντός ωρών το σώμα του πετάχτηκε στη θάλασσα.

Η τριπλή συμφορά της Ιαπωνίας

Ένας σεισμός ισχύος 9.0 Ρίχτερ στην βορειοδυτική ακτή της χώρας δημιούργησε ένα τσουνάμι που ξεκλήρισε πολλές κοινότητες, αφήνοντας νεκρούς ή αγνοούμενους γύρω στους 20.000 ανθρώπους. Την ίδια στιγμή το τσουνάμι προκάλεσε την χειρότερη πυρηνική κρίση από την εποχή του Τσέρνομπιλ - τα κύματα χτύπησαν το σύστημα ψύξης του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, επιταχύνοντας τη διασπορά ραδιενέργειας που εμφανίστηκε στα τοπιικά προϊόντα. Περίπου 100.000 άνθρωποι εκκένωσαν την περιοχή χωρίς να επιστρέψουν σπίτι τους.

Αραβική Άνοιξη

Ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις στην Τυνησία που γρήγορα ανέτρεψαν τον επί χρόνια ισχυρό άντρα της χώρας. Εξαπλώθηκε ταχύτατα στην Αίγυπτο όπου οι διαδηλωτές εξεγέρθηκαν διώχνοντας τον Χόσνι Μουμπάρακ. Στη συνέχεια έδωσε την αφορμή για τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης που κλιμακώθηκε με τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι καθώς και τις βίαιες διαδηλώσεις στην Συρία εναντίον του καθεστώτος του Ασάντ. Την ίδια στιγμή, Μπαχρέιν και Υεμένη βρίσκονται εν μέσω αναταραχών και εξεγέρσεων.

Οικονομική κρίση στην Ε.Ε

H οικονομική κρίση στην Ε.Ε. ξεκίνησε από τα μέτρα λιτότητας που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, τις συνεχιζόμενες απεργίες και τις διαμαρτυρίες ενώ παράλληλα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εγκατέλειψε την εξουσία στην Ιταλία. Γαλλία και Γερμανία βρέθηκαν επικεφαλής των προσπαθειών για διέξοδο από την κρίση ενώ η Βρετανία επιφυλάχτηκε για αρκετές αλλαγές.

Aμερικανική οικονομία

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η οικονομία των ΗΠΑ κέρδισε κάποια ισχύ κατά τη διάρκεια του έτους που πέρασε. Η ενοικίαση σημείωσε μικρή άνοδο, η κατανάλωση αυξήθηκε και η ανεργία έπεσε τελικά κάτω από το 9%. Εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν ακόμα το πλήγμα από τις κατασχέσεις σπιτιών, την ανεργία και τις περικοπές στα επιδόματα ανεργίας - την ίδια στιγμή οι επενδυτές επηρεάστηκαν από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

H υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην πολιτεία Penn

Ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα κολεγιακού ποδοσφαίρου (ράγκμπι) των ΗΠΑ "προσβλήθηκε" από σκάνδαλο καθώς ο διάσημος προπονητής ποδοσφαίρου Joe Paterno απολύθηκε εξαιτίας της εμπλοκής του βοηθού του, Jerry Sandusky, σε σεξουαλική κακοποίηση 10 αγοριών. Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της πολιτείας κατηγορήθηκαν για ψευδορκία.

H ανατροπή Καντάφι

Έπειτα από 42 χρόνια άστατης και συχνά βίαιης διακυβέρνησης, ο Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε από τον ίδιο τον λαό του. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν σε μια οχτάμηνη εξέγερση που υποστηρίχτηκε από το ΝΑΤΟ. Τελικά ο Καντάφι εντοπίστηκε και δολοφονήθηκε στο ψαροχώρι όπου γεννήθηκε.

Οικονομικές αναμετρήσεις στο Κογκρέσσο

Oι εσωτερικές διαφορές στο Κογκρέσο οδήγησαν σε αρκετές αναμετρήσεις σε οικονομικά ζητήματα. Μια μάχη για το ανώτατο όριο του χρέους ώθησε τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's να αφαιρέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ της χώρας. Αργότερα, η αποκαλούμενη "υπερεπιτροπή" απέτυχε στο να συμφωνήσει σ' ένα πακέτο μείωσης της τάξεως του 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οι διαμαρτυρίες του κινήματος Occupy Wall Street

Ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου σ' ένα πάρκο κοντά στην Wall Street και μέσα σ' εβδομάδες απλώθηκαν σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Το κίνημα αυτοπροσδιορίζεται ως αυτόνομο, χωρίς ηγέτες και μακριά από συγκεκριμένα αιτήματα. Ωστόσο, πέτυχε στη διάδοση του συνθήματός του ότι το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών επωφελούνται εις βάρος του υπόλοιπου 99%. Δεν έχουν λείψει οι συγκρούσεις καθώς το κίνημα βρίσκεται στον τέταρτο μήνα του.

O πυροβολισμός εναντίον της Gabrielle Giffords

H δημοφιλής βουλευτής του Κογκρέσου από την Αριζόνα υπέφερε έναν βαρύ εγκεφαλικό τραυματισμό όταν μαζί με άλλους 18 ανθρώπους πυροβολήθηκαν από έναν σκοπευτή, όταν συναντήθηκε με ψηφοφόρους της έξω από ένα σούπερ-μάρκετ στο Τουξόν. Έξι άνθρωποι πέθαναν ενώ η Gifford αναρρώνει ακόμη.

Μεταξύ των γεγονότων που δεν "κατορθώνουν" οριακά να είναι στη λίστα είναι ο θάνατος του ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, ο τυφώνας Irene καθώς και η πολιτική του "μην ρωτάς, μην λες" που απαγόρευσε σε ομοφυλόφιλους να υπηρετούν ανοιχτά στον στρατό των ΗΠΑ.


πηγή: kathimerini.gr

4 σχόλια:

  1. μαλλον πιο Αμερικανοποιημένη είναι αυτή η λίστα παρόλα αυτά το 2011 ήταν όντως πολύ δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πραγματικά, αν συγκρίνει κανείς την περσινή λίστα και τη φετινή, θα καταλάβει ότι φέτος ήταν μία πάρα πολύ ιστορική χρονιά για πολλούς λόγους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. na min arxisw na lew kai sinthimata tou APOEL na trelathoume :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχαχαχαχαχα... και τα μυαλά, πουρέ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή