Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Πρόθυμος να συζητήσει μεταβατική κυβέρνηση

Πρόθυμος να συζητήσει μεταβατική κυβέρνηση δηλώνει ο Γ.Παπανδρέου.


Τη θέση του για το ενδεχόμενο σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής διευκρίνισε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πρόθυμος να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός σχήματος με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και κατόπιν, αφού διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, να πάει η χώρα σε εκλογές.

«Δεν είμαι κολλημένος στην καρέκλα» είπε ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στην σφοδρή κριτική που άσκησε νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

«Δεν απέκλεισα κανένα θέμα από τη συζήτηση, ούτε τη δική μου θέση. Και δεν είμαι γαντζωμένος σε καμία καρέκλα. Είμαι έτοιμος και δεν με ενδιαφέρει ούτε να επανεκλεγώ, αλλά να σώσουμε την πατρίδα» δήλωσε.

«Δεν παραιτείται έτσι μία κυβέρνηση. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη έτοιμη που περιμένει;» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να υπάρξει «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας».

Ο Γ.Παπαναδρέου μίλησε για την ανάγκη «να φύγουμε από τακτικισμούς», είπε ότι ο ίδιος θα επιμείνει στην ανάγκη συνεννόησης και εξέφρασε την πρόθεσή του να δρομολογηθούν οι εξελίξεις «το γρηγορότερο, συνετά, προσεχτικά, χωρίς κινδύνους για τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά περί μεταβατικής κυβέρνησης και ψήφου στη δανειακή σύμβαση «έγινε ένα μεγάλο βήμα». Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, όπως ο χρόνος των εκλογών και η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης, είπε ότι αυτά πρέπει να συζητηθούν.

«Καλώ τον κ. Σαμαρά ακόμα και τώρα να επανεξετάσει τη θέση του, να πάρει άμεσα μέρος στις συζητήσεις για συγκρότηση μίας κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή στήριξη» τόνισε ο Γ.Παπανδρέου.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρότεινε το δημοψήφισμα «για τη δανειακή σύμβαση», όπως τόνισε, όχι για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.

«Με τη θετική έκβαση στο δημοψήφισμα, θα ήταν η καλύτερη απάντηση στα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ» δήλωσε. Παραδέχτηκε δε ότι το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ υφίσταται: Αν δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Βρυξελλών, όπως σημείωσε, «θα γλιστρήσουμε στην έξοδο από το ευρώ».

Περίμενα -δήλωσε ο κ. Παπανδρέου- ότι μετά την συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου ότι θα έβρισκα μία ευρύτερη στήριξη. Αντί αυτού «εισπράξαμε από άρνηση μέχρι ύβρη», με αποτέλεσμα να «υποχρεωθώ να προτείνω το δημοψήφισμα».

«Αν δεν αναλάβει ο πολιτικός κόσμος τις ευθύνες του, πρέπει να ερωτηθεί ο λαός» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το δημοψήφισμα το πρότεινα ακριβώς για να εγγυηθώ την πορεία μας στο ευρώ» συμπλήρωσε ο Γ.Παπανδρέου.

Ψηφοφορία «θρίλερ»

Στην ψηφοφορία της Παρασκευής για την ψήφο εμπιστοσύνης όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

«Ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης, όχι μόνο για να προχωρήσουμε στα αναγκαία βήματα για τη χώρα, αλλά για να πάμε άμεσα στην έναρξη των συζητήσεων για μια συνεργασία που θα τύχει, ελπίζω, ευρύτερης πολιτικής στήριξης», είπε ο Γ.Παπανδρέου στην ομιλία του.


«Έκρηξη» Β.Παπανδρέου και Α.Διαμαντοπούλου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Την έκρηξη της Αννας Διαμαντοπούλου, αλλά και τη σκληρή τοποθέτηση της Βάσως Παπανδρέου, προκάλεσε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, από την οποία απουσίαζε αναφορά σε παραίτηση της κυβέρνησης και του ιδίου για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ζήτησε τον λόγο η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου «να καταστήσει σαφές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το πλαίσιο που κατέληξε το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Περίμενα πως με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί νωρίτερα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα ξεκινούσε άμεσα η συζήτηση για το πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνουν οι επαφές με τη ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» είπε η υπουργός Παιδείας.

«’Όχι εκλογές, Όχι δημοψήφισμα, και άμεσες συζητήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης μέχρι να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση» τόνισε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι αυτό το πλαίσιο και τόνισε: «Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης είναι η δικής μας».

Ακολούθησε η τοποθέτηση της Βάσως Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ότι «είστε εκτός τόπου και χρόνου».

«Φαίνεται ότι έχουμε άγνοια τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Είχα προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όμως είναι τελείως διαφορετική η δική σου θέση. Business as usual» είπε η κυρία Παπανδρέου και συμπλήρωσε:

«Βάζεις τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες. Περίμενα την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου και αύριο ο Παπούλιας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Λυπάμαι» κατέληξε η Βάσω Παπανδρέου.

Νωρίτερα, ο βουλευτής κ. Δ.Λιντζέρης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά στην αυριανή διαδικασία, αν δεν ακούσει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι η διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ξεκινά και προχωρεί βσει συγκεκριμένου πλαισίου.


Παραίτηση -και όχι συγκυβέρνηση- ζητεί από τον πρωθυπουργό ο Α.Σαμαράς

Ζήτησα την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ώστε να πάει η χώρα σε εκλογές σε συνθήκες ομαλότητας. Αν κατάλαβε ότι θέλω να συγκυβερνήσω μαζί του, κατάλαβε λάθος, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συζήτηση. «Φεύγω. Δεν θα παραμείνω στη συζήτηση για εμπιστοσύνη σε μία κυβέρνηση που φυλλορροεί» είπε χαρακτηριστικά. Η ΝΔ θα παραστεί στην ψηφοφορία της Παρασκευής, και θα ψηφίσει «όχι».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων.

«Σήμερα με δημόσια παρέμβασή μου ζήτησα να ανακληθεί το επικίνδυνο για τη χώρα δημοψήφισμα, να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να πάμε σε εκλογές μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες» είπε ο κ.Σαμαράς.

«Είπα στον Παπανδρέου να παραιτηθεί, αλλά αυτός δεν παραιτείται» είπε. «Παραιτηθείτε για να δώσει ο λαός τη δύναμη στο νέο πρωθυπουργό» κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής.

Και πρόσθεσε: «Δεν ζήτησα οικουμενική κυβέρνηση, ούτε συγκυβέρνηση, μικρής, μακράς ή μεσαίας διάρκειας. Ζήτησα προσωρινή κυβέρνηση περιορισμένης δικαιοδοσίας μέχρι να φτάσει η χώρα στις εκλογές. Ζήτησα πρωθυπουργό κοινής αποδοχής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. «Η χώρα δεν έχει κυβέρνηση, δεν έχει αξιοπιστία. Λέει ψέματα με μεγάλη ευκολία» είπε.

«Ο κ.Παπανδρέου μάς έμπλεξε σε έναν κυκεώνα» τόνισε και πρόσθεσε ότι ήταν ο μόνος τελικά που ήθελε το δημοψήφισμα.

«Ο κ.Παπανδρέου είπε στο εξωτερικό ότι οι Έλληνες δεν θέλουν το ευρώ και γι'αυτό πρότεινε δημοψήφισμα. Ποιός είναι λοιπόν ο πρωθυπουργός της δραχμής;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Έξω του τράβηξαν το αυτί και γι'αυτό έκανε σήμερα αυτή την τούμπα».

«Εγγυώμαι την πορεία του τόπου προς τη λύτρωση των εκλογών» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ολοκληρώντας την ομιλία του στη Βουλή.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου