Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Η Ευρώπη εκβιάζει, η κυβέρνηση πέφτει

Δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου κρίνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.


Από το δημοψήφισμα, που "εφόσον γίνει" αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, θα εξαρτηθεί η παραμονή ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ξεκαθάρισαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους με τον Γ.Παπανδρέου στις Κάννες. Παράλληλα, διεμήνυσαν πως μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να εγκριθεί κάθε στοιχείο της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου, δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι είναι καθ'όλα νόμιμο και θεμιτό το δημοψήφισμα, αλλά υπογράμμισαν πως η απόφαση για αυτό επιδείνωσε την ψυχολογία μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, και η Ευρωζώνη δεν μπορεί να παραμείνει σε μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Και ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος είπαν ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, θέλουν να παραμείνει στο ευρώ, αλλά εξαρτάται από τους Έλληνες να αποφασίσουν εάν «θέλουν συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο μαζί μας» ή αν θεωρούν «ότι οι υποχρεώσεις και οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες».

«Το αληθινό ζήτημα είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, με την Γερμανίδα καγκελάριο να επισημαίνει πως αυτόν τον πυρήνα του ζητήματος πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες.

Επιθυμία της Ευρώπης, επανέλαβαν αρκετές φορές οι δύο ηγέτες, είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά, τονίζω, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες» υπογράμμισε ο Σαρκοζί.

Παράλληλα, Μέρκελ και Σαρκοζί δεν έκρυψαν τη δυσφορία για την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς την ξεκάθαρα «μονομερή» και απόφαση που ελήφθη «χωρίς να συζητήσει μαζί μας».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο το δημοψήφισμα πρόκειται όντως να πραγματοποιηθεί, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως «απόψε, αυτό που φαίνεται είναι πως το δημοψήφισμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί». «Εάν το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει, να γίνει το συντομότερο δυνατόν» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι δύο ηγέτες σκοπεύουν να ζητήσουν υπερψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή πριν το δημοψήφισμα, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως «δεν έχουμε καμία συμβουλή να δώσουμε, ο ελληνικός λαός είναι ανεξάρτητος και ελεύθερος να αποφασίσει».

Σε ερώτηση εάν η Ευρωζώνη είναι «εξοπλισμένη» να αντιμετωπίσει φαινόμενα διάχυσης της κρίσης, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι «εμείς είμαστε εξοπλισμένοι» και η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να επιταχύνει την εφαρμογή της ενίσχυσης του EFSF που έχει αποφασιστεί.

Τέλος, απηύθυναν επανειλημμένα έκκληση για ευρύτατη πολιτική συναίνεση στη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τα προγράμματα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία πηγαίνουν καλά γιατί κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν στην ανάγκη εξυγίανσης.

Μετά τις δηλώσεις Μέρκελ-Σαρκοζί, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε και από την πλευρά της πως το η η εκταμίευση της 6ης δόσης από το Ταμείο προς την Ελλάδα παγώνει μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και «την άρση κάθε αβεβαιότητας».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του συμβουλίου των χωρών της ζώνης του ευρώ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε απευθύνει αυστηρό μήνυμα με προφανή αποδέκτη την Αθήνα πως «δεν θα δεχτούμε υπαναχώρηση από τις αποφάσεις που λάβαμε από κοινού οι "17" την προηγούμενη εβδομάδα»


«Όχι» Βενιζέλου στο δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στο ευρώ - Σωρεία αντιδράσεων υπουργών και βουλευτών


Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αναμένονται μετά το αποτέλεσμα των επαφών του πρωθυπουργού στις Κάννες και την απόφαση για δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου με ερώτημα «ναι ή όχι στην Ευρωζώνη». Τα ξημερώματα της Πέμπτης, έχοντας επιστρέψει από την Γαλλία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος δήλωσε: «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες το δημοψήφισμα είναι ό,τι ακριβώς δεν χρειάζεται η χώρα».

Αναστάτωση επικρατεί σε κυβέρνηση και κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλευρό του κ. Βενιζέλου τάχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο Δημήτρης Ρέππας.

Προέχει η κύρωση της συμφωνίας των Βρυξελλών, δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Σύγκληση κοινοβουλευτικής Ομάδας εντός της ημέρας ζητά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την κύρωση της συμφωνίας των Βρυξελλών και μετά εκλογές, ζητά η Βάσω Παπανδρέου.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης, Σούλα Μερεντίτη, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Κώστας Καρτάλης και Πάρις Κουκουλόπουλος λένε «όχι» στο δημοψήφισμα.

«Να τελειώσει σήμερα το θέμα αυτό, του ανύπαρκτου θέματος δημοψηφίσματος» δήλωσε η Σ.Μερεντίτη, ενώ ερωτηθείσα για το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης δήλωσε: «Συνδέω τα πάντα με την αδιαπραγμάτευτη θέση μας στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Βαρδίκος δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά δεν ψηφίζει υπέρ του δημοψηφίσματος. Ο κ. Καρτάλης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα «πολιτική επιπολαιότητα».

Να αποσύρει το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός, ζητά ο Μίμης Ανδρουλάκης.

«Όχι» στο δημοψήφισμα λέει ο Κ.Γείτονας, μιλώντας στο Mega.

Σύγκληση εντός της ημέρας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλιώς η ψήφος εμπιστοσύνης δεν έχει νόημα, ζητά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.

Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην φτάσουμε μέχρι το δημοψήφισμα, δήλωσε στο Mega η Φώφη Γεννηματά. Η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, προκειμένου να διασφαλιστεί -δηλαδή να ψηφιστεί- η νέα δανειακή σύμβαση και εν συνεχεία να προκηρυχθούν εκλογές.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου αντιτάχθηκε στο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ, τώρα, και δήλωσε ότι το πότε οι Έλληνες θα μιλήσουν για το εάν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στο ευρώ είναι δικό τους θέμα, κι όχι κάτι που θα επιβάλουν οι ξένοι ηγέτες.

«Όχι» στο δημοψήφισμα για το ευρώ και άμεση σύγκληση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε μιλώντας στον Antenna η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Αναλυτικά η δήλωση Βενιζέλου

Αναλυτικά, ο Ευ.Βενιζέλος δήλωσε: «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Υπογράμμισε, επίσης: «Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η 6η δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης».

Τόνισε, δε: «Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση, πριν από το τέλος του έτους του νέου προγράμματος στήριξης που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους μας κατά περίπου 100 δισ. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι εθνικό πρόταγμα».

«Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προέκυψε καθαρά χθες το βράδυ από τη συζήτηση στις Κάννες» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε «εθνική ενότητα, πολιτική σοβαρότητα και συναίνεση», για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας ότι «προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

«Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη.

»Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου.


Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη με οποιοδήποτε τίμημα, λέει ο Γιούνκερ.


Η Ευρωζώνη επεξεργάζεται τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι οι χώρες-μέλη της δεν θα καταστραφούν, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, τόνισε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τίμημα.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί στους Γερμανούς φορολογούμενους αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ είπε στην πρωινή εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF:

«Εργαζόμαστε τώρα πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα είναι μία καταστροφή για τους ανθρώπους στη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ευρωζώνη. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι γι' αυτή την περίπτωση.»

Η Ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει αν η Ελλάδα αναγκασθεί να φύγει, είπε την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί.

«Η Ελλάδα είναι κάτι που μπορούμε να ξεπεράσουμε, κάτι που μπορούμε να διαχειριστούμε», είπε στο ράδιο του RTL.


Δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης Ε.Καϊλή και Ε.Παναρίτη - Σκληρή δήλωση ΛιντζέρηΤην πρόθεσή τους να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εάν ο πρωθυπουργός δεν αναιρέσει την απόφασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, γνωστοποίησαν την Πέμπτη οι κυρίες Εύα Καϊλή και Έλενα Παναρίτη.

O Δημήτρης Λιντζέρης δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν. Σε δηλώσεις τους έξω από την Βουλή, ο κ. Λιντζέρης επεσήμανε ότι οι εμπνευστές του δημοψηφίσματος είναι υπόλογοι.
Το αίτημα διακυβέρνησης είναι περισσότερο εμφανές, η χώρα δεν μπορεί χωρίς κεντρική διεύθυνση, πρόσθεσε και τόνισε την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

«Δεν είμαι διατεθειμένη να συνταχθώ με κανένα τρόπο σε οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μου. Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία καταστροφής της χώρας» είπε η Έλενα Παναρίτη, μιλώντας στον Realfm.

Ανάλογη δήλωση φέρεται να έχει κάνει και η Σ.Μερεντίτη, όπως μετέδωσε το Mega.

Σε επιστολή της προς τον Γ.Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο η Εύα Καϊλή τονίζει:

«Καταγράφω την αγωνία μου για την εμμονή διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που βάζει σε επικίνδυνες περιπέτειες την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, το ψευτοδίλημμα που τίθεται σε δημοψήφισμα αποτελεί μια ακόμη διχαστική διαδικασία για την ελληνική κοινωνία».

Η κ. Καϊλή επισημαίνει στην επιστολή, την οποία ανάρτησε και στη σελίδα της στο Facebook, ότι «δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τις ευθύνες της δικής μας ακολουθούμενης πολιτικής στους Έλληνες, τώρα, και μετά τις θυσίες των τελευταίων δύο ετών».

«Προτάσσοντας λοιπόν, το εθνικό συμφέρον από το κομματικό ή το προσωπικό, όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο ελπίζω πως με αυτόν τον τρόπο πράττω, στο μερίδιο που μου αναλογεί» σημειώνει.

Η κ. Καϊλή καλεί τον πρωθυπουργό «την ύστατη στιγμή να μην οδηγήσετε τη χώρα σε αυτόν τον δρόμο και να διασφαλίσετε την Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, ανακαλώντας την απόφαση σας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

«Με την παρούσα σας γνωρίζω ότι δεν παραιτούμαι από εκλεγμένη εκπρόσωπος των συμπολιτών και της γενιάς μου, όμως στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν θα παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας» καταλήγει η επιστολή.


Glenti Comment: It's the final countdown... Τουρουρουρού, τουρουρουτουτού...


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου