Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλες Στιγμές | Uknown Rebel


Άνθρωπος εναντίον μηχανής ή ανίσχυρος άνθρωπος εναντίον ισχυρού; Η σημερινή μεγάλη στιγμή είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει σ' ένα αφιέρωμα. Είναι στιγμή που σου θυμίζει πως - σαν άνθρωπος - έχεις τη δύναμη να γυρίσεις τον κόσμο ανάποδα.


Η μεγάλη στιγμή

Χρονικά βρισκόμαστε στο 1989, μόλις μια μέρα μετά "Το συμβάν της 4ης Ιουνίου", την βίαιη δηλαδή καταστολή της μεγάλης διαμαρτυρίας στην πλατεία Tiananmen στο Πεκίνο από τον κινεζικό στρατό, όπου μεταξύ άλλων βάναυσων μεθόδων, χιλιάδες άτομα πάνω σε ποδήλατα πολτοποιήθηκαν από τα άρματα μάχης του κινεζικού στρατού. Ως συνέχεια λοιπόν αυτού του αναβρασμού στη κινεζική πρωτεύουσα, μια πομπή από στρατιωτικά τανκς διασχίζει την άδεια λεωφόρο Αιώνιας Ειρήνης (Chang'an boulevard) στο Πεκίνο με σκοπό τον εκφοβισμό των ντόπιων.

Ξαφνικά, ένας άντρας που διέσχιζε το δρόμο περπατώντας και κρατώντας δυο τσάντες με τα ψώνια του - πηγαίνοντας λογικά σπίτι στην οικογένεια του - σταματά μπροστά από την πομπή και εμποδίζει με το σώμα του τα τανκς από το να συνεχίσουν τη διαδρομή τους. Και ενώ τα τανκς προσπαθούν να κάνουν ελιγμούς για να τον αποφύγουν, αυτός συνεχίζει να στέκεται μπροστά στο τανκ που προπορευόταν. Αυτοί οι ελιγμοί συνεχίζουν για λίγη ώρα μέχρι που τα τανκς αναγκάζονται να σβήσουν τις μηχανές τους και να σταματήσουν. Στη συνέχεια ο άνθρωπος ανεβαίνει στο πρώτο άρμα και συνομιλεί με τον στρατιώτη που την ίδια ώρα βγήκε από το τανκ.

Το περιστατικό αποθανατίζεται από 4 φωτογράφους με πιο γνωστή φωτογραφία αυτή του Jeff Widener. Επίσης ο Willie Phua, ένας cameraman από τη Σιγκαπούρη μαγνητοσκοπεί το περιστατικό για λογαριασμό του αυστραλιανού καναλιού ABC.



Τι άλλαξε

Και ξαφνικά ο κόσμος γνωρίζει την Κίνα. Οι κινεζικές αρχές είχαν επιτρέψει για πρώτη φορά σε δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο να μαζευτούν στην πρωτεύουσα της κομμουνιστικής Κίνας - Πεκίνο - για να καλύψουν ένα συνέδριο που οργάνωσαν από κοινού με τη Σοβιετική Ένωση (Sino-Soviet summit) τον Μάιο του 1989. Ο τότε αγανακτισμένος λαός της Κίνας βρίσκει την ευκαιρία και εξεγείρεται εναντίον του σκληρού κινεζικού καθεστώτος και ο κόσμος παρακολουθεί άφωνος.

Όπως είναι φυσικό η φιγούρα του Άγνωστου Επαναστάτη (Unknown Rebel), όπως του αποδόθηκε καθώς τα στοιχεία της ταυτότητας του παραμένουν μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενα, έγινε σύμβολο αντίστασης και επανάστασης και οι φωτογραφίες του ίσως οι φωτογραφίες με την μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Χαρακτηριστικά ο Άγνωστος Επαναστάτης βρίσκεται στη λίστα του περιοδικού Times με τα "100 πιο Σημαντικά Άτομα του Αιώνα" που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 1998.


by Louis

1 σχόλιο:

  1. ένας ήρωας μπορεί να είναι ένας καθημερινός άνθρωπος. ένας ήρωας για να είναι ήρωας πρέπει να είναι και λίγο τρελός. ο Άγνωστος Επαναστάτης είναι ένας άνθρωπος που όποιος τον βλέπει στη φωτογραφία ή στο βίντεο τον θυμάται για όλην του τη ζωή. δεν τον ξεχνάει ποτέ. μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μία πράξη, τον έκανε σύμβολο. υπέροχο και το δεύτερο αφιέρωμα σου Λούη στις Μεγάλες Στιγμές. είναι μία στήλη πάρα πολύ σημαντική για το γλέντι. γιατί σε εμπνέει να ξεπεράσεις την αδύναμη ανθρώπινη σου φύση, σε εμπνέει να κάνεις το κάτι παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή