Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

One man - One dog... | Kat & dogs, by Kat


ONE DOG'S CARE - Μια νέα πρωτοβουλία για τα αδέσποτα!

Ως αθεράπευτα ζωόφιλη και πιο συγκεκριμένα "σκυλόφιλη", νιώθω πάντα ένα μεγάλο βάρος και μια απελπισία όταν βλέπω αδέσποτα σκυλιά να κυκλοφορούν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας ή αγγελίες με υπεργλυκούτσικα κουταβάκια και όχι μόνο να ψάχνουν για σπίτι.

Εξίσου συχνά έχω αναρωτηθεί τι κάνουν οι φιλοζωικές και οι διάφοροι σύλλογοι για την συγκεκριμένη κατάσταση... Και φυσικά σιχτιρίζω που ζω στη χώρα αυτή και όχι σε μια άλλη που υπάρχει κράτος Πρόνοιας ΚΑΙ για τα σκυλιά...

Βέβαια, έχοντας ψάξει και ρωτήσει γνωστούς και αγνώστους, έμαθα ότι ελλείψει χρημάτων, κάνουν τουλάχιστον το λιγότερο που μπορούν, δηλ. εμβολιάζουν και στειρώνουν τα σκυλάκια έτσι ώστε να μην είναι άρρωστα και να μην αυξάνονται και πληθύνονται (ένα από τα πολλά οφέλη της στείρωσης, αλλά αυτό θα το δούμε σε ένα άλλο επεισόδιο...).

Ωστόσο, είναι εμφανές ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Ακόμα και τα καταφύγια ή οι οργανώσεις που φιλοξενούν αδέσποτα με σκοπό να τους βρουν σπίτι, αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθότι δεν έχουν αρκετό χώρο και εφόδια για όλα αυτά τα άτυχα ζωντανά, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να μην μπορούν να υιοθετηθούν. Επιπλέον, όσο πιο μεγάλο σε ηλικία και μέγεθος είναι το σκυλί, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να το υιοθετήσει κάποιος: εκτός του ότι δεν είναι πια στην γλυκούτσικη ηλικία του κουταβιού που πείθει από μόνη της, ο πιθανός νέος ιδιοκτήτης σκέφτεται πώς θα κουμαντάρει το σκυλί, "είναι ενήλικο πλέον", "δεν εκπαιδεύεται", "θα είναι μπελάς", "που θα κάνει την ανάγκη του", "πώς θα πηγαίνει ήρεμο βόλτα χωρίς να τραβάει" και άλλα πολλά.

Σε αυτούς τους προβληματισμούς ήρθε να προσπαθήσει να δώσει λύση η νεοσύστατη ομάδα One Dog's Care (αριθμεί μόλις 1 χρόνο λειτουργίας αν δεν κάνω λάθος). Είναι μια ομάδα εθελοντών όπου ο καθένας δημιουργεί μια προσωρινή σχέση υιοθεσίας με το σκυλάκι που περισυλλέγει από τον δρόμο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Στόχος είναι να διαθέσει λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του και να δώσει στο ζώο την φροντίδα και τον χρόνο που χρειάζεται για να το "προετοιμάσει" μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη μόνιμη οικογένεια να το υιοθετήσει.

Μια διαφορετική πρωτοβουλία που φαίνεται πολλά υποσχόμενη, εάν σκεφτεί κανείς ότι στο στάδιο της προσωρινής υιοθεσίας, ο κάθε εθελοντής κάνει την προσπάθεια να δώσει μια βασική εκπαίδευση στον σκύλο έτσι ώστε να μπορεί να είναι πιο εύκολη η συμβίωση μαζί του. Αυτό φυσικά αυξάνει τις πιθανότητες να υιοθετηθεί πιο γρήγορα! Επιπλέον, μειώνονται και οι πιθανότητες να βρεθεί και πάλι στον δρόμο, επειδή ο νέος ιδιοκτήτης απηύδησε που ο σκύλος δεν ξέρει να κάνει τα τσίσα του έξω ή να είναι ήρεμος στην βόλτα.

Στο πλαίσιο της δράσης της, η One Dog's Care, καλεί όλους εμάς που ενδιαφερόμαστε για την τύχη των αδέσποτων, σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Νέες ιδέες και προτάσεις για εθελοντικές ομάδες περισυλλογής και επανένταξης αδέσποτων", στο Πάρκο Τρίτση (Κεντρική Είσοδος) την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 12.00.

Με την ελπίδα να αποβεί παραγωγική η Κυριακάτικη συζήτηση, σας αφήνω με το moto του ONE DOG'S CARE:

Φτιάξε εσύ ένα ασφαλές περιβάλλον.

Σώσε ένα ζώο από το δρόμο.

Γίνε εσύ αυτός που νοιάζεται.


by Kat

6 σχόλια:

  1. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την Κατ στην παρέα μας!Καλή αρχή και όλα θα πανέ τέλεια!

    Για να αλλάξει ο κόσμος μας χρειάζονται τέτοιοι άνθρωποι και τέτοιες ενέργειες. Μπράβο σου και μπράβο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. welcome Kat !!! το πρώτο σου κείμενο μας παρουσιάζει μία πραγματικά πολύ σημαντική πρωτοβουλία. μακάρι να βρεθούν πολλοί άνθρωποι που θα συμμετέχουν στο One Dog's Care. well done ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Wraio prwto keimeno kai prwtovoulia... kalwsorises loipon :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα παιδιά! :) Καλές ιδέες για πρωτοβουλίες υπάρχουν από πολύ κόσμο πιστέυω.. Το θέμα είναι να τις ενθαρρύνουμε και να τις στηρίζουμε για να υλοποιούνται και να έχουν νόημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. !!!!!! Kat! kalwsbikes stin parea tou glentiou! ti xara! akoma ena atomo pou tha omorfainei ton kosmo (twn anthrwpwn alla kai twn tetrapodwn filwn mas)! kali arxiiiii!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή