Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Πέθανε ο Καντάφι


Υπέκυψε στα τραύματά του ο Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης. Νωρίτερα, ο αξιωματούχος του συμβουλίου Αμπντέλ Ματζίντ είχε ανακοινώσει τη σύλληψη του Καντάφι, ο οποίος ήταν τραυματισμένος στα πόδια και το κεφάλι και προσπαθούσε να διαφύγει από τη Σύρτη. Δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία ΝΑΤΟ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Διάγγελμα θα κάνει προσεχώς ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Αρχικά, ο λίβυος στρατιωτικός δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι ο συνταγματάρχης τραυματίστηκε και στα δύο πόδια κοντά στη Σύρτη, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει με κονβόι που δέχθηκε επίθεση από το ΝΑΤΟ.

Ο στρατιωτικός διοικητής Αμπντέλ Ματζίντ ανέφερε ότι ο Καντάφι παρελήφθη από ασθενοφόρο. Νεκρός φέρεται να έπεσε κατά την επιχείρηση σύλληψης ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Λίβυου συνταγματάρχη, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ.

Μαχητής της νέας ηγεσίας δήλωσε επίσης στο Reuters ότι ήταν μάρτυρας της σύλληψης. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για τη σύλληψη και το θάνατο του Καντάφι. «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, αλλά δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ΝΑΤΟ επίσης, δηλώνει διά αξιωματούχου του ότι ελέγχει τις πληροφορίες για τη σύλληψη και το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι, επισημαίνοντας ότι η «επιβεβαίωση θα χρειαστεί χρόνο».


"Έπεσε η Σύρτη"

Νωρίτερα, η λιβυκή ηγεσία ανακοίνωσε την πτώση της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι και τελευταίου μεγάλου θύλακα αντίστασης.

Συγκεκρμένα, οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει και τις τελευταίες θέσεις που ήλεγχαν υποστηρικτές του Καντάφι στη γενέτειρά του.

«Η Σύρτη απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν πλέον δυνάμεις του Καντάφι», είπε ο ταγματάρχης Γιούνους αλ Αμπνταλί. «Τώρα καταδιώκουμε τους μαχητές του που προσπαθούν να διαφύγουν».

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ένας ακόμα στρατιωτικός διοικητής. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι η νέα σημαία της Λιβύης κυματίζει στο κέντρο της πόλης.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει δηλώσει ότι μετά την πτώση της γενέτειρας του Καντάφι θα ανακηρυχθεί η «απελευθέρωση» της Λιβύης και νέα κυβέρνηση θα συγκροτηθεί εντός ενός μήνα.


πηγή: tanea.gr

1 σχόλιο:

  1. δεν θα πω ότι χάρηκα. ο Καντάφι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλός ή κακός. έκανε πολλά καλά και πολλά άσχημα για τη χώρα του. τώρα σκοτώθηκε γιατί αποφάσισαν οι Αμερικάνοι να ελέγξουν τη Λιβύη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή