Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Σε δημοψήφισμα η νέα δανειακή σύμβαση


Να πουν οι πολίτες το "μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι" στη νέα δανειακή σύμβαση, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας δημοψήφισμα για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και για τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν. "Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες", η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: "Αν δεν θέλει ο ελληνικός λαός αυτήν την απόφαση, πολύ απλά δεν θα υλοποιηθεί".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του πρωθυπουργού δεν είχε κοινοποιηθεί σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και δεν ήταν γνωστή παρά σε πολύ λίγους στενούς του συνεργάτες.

"H απάντηση του λαού δεν αφορά την εκλογή προσώπων και κομμάτων. Εξίσου κορυφαία δημοκρατική λειτουργία είναι η κατάθεση της θέσης κάθε πολίτη. Tην ώρα που το πολιτικό σύστημα βάλλεται έχουμε χρέος να προτάξουμε το ρόλο και την ευθύνη του πολίτη. Αυτό είναι το δημοψήφισμα", είπε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: "Για τη νέα σύμβαση πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Για μια εθνική απάντηση στο μείζον εθνικό ερώτημα. Ο λαός πρέπει να τοποθετηθεί. Θέλει να υιοθετήσουμε τη νέα συμφωνία ή θέλει να την απορρίψουμε;"

Το δημοψήφισμα τοποθετείται στις αρχές Ιανουαρίου, όταν θα είναι έτοιμη η νέα δανειακή σύμβαση.

Με τον τρόπο αυτό, αν και ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τις εκλογές, ανοίγει ο δρόμος προς μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στο δίλημμα του δημοψηφίσματος.

"Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι, θα προχωρήσουμε"ανέφερε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την Τρίτη να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, εν όψει των επόμενων αλλαγών, λέγοντας ότι "περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία και η έκφραση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση".

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, διαθέτει την δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε απορρίψει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι "θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, δεν μπορούμε να παρατήσουμε τον αγώνα στη μέση γιατί έτσι συμφέρει ορισμένους". Απέρριψε παράλληλα σενάρια συγκυβέρνησης και συγκατοίκησης.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε όμως να υπάρξει συνεννόηση σε ένα πρόγραμμα βασικών αλλαγών - από τον εξορθολογισμό του κράτους έως την καταπολέμηση της ανομίας και τις αλλαγές στην Παιδεία - το οποίο θα εφαρμόσει μετά τις κάλπες όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί, με τη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "δεν δικαιολογώ σε κανένα σημείο τη βία, μπορώ να συμμεριστώ όμως την οργή του κόσμου", ενώ στηλίτευσε τη συμπεριφορά όσων "για δικούς τους λόγους καλλιεργούν φόβους, μιζέρια και ανασφάλεια" και διεμήνυσε ότι "δεν πρόκειται να δεχτούμε αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από κανέναν".

"Από τις αρχές τους 2012 θα υπάρχει ένα νέο τοπίο", πρόσθεσε, "θα μπορούμε να πάμε με όλες μας τις δυνάμεις όχι πια στην άμυνα, αλλά στην επίθεση: στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος".

"Ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με πέταλα, έχει όμως ένα τέλος" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου επιχειρώντας να δείξει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Παραδέχτηκε όμως ότι "δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αυξήσεις μισθών αυτήν την στιγμή", μπορούμε όμως "να μιλήσουμε για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας".

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για το "κούρεμα" του χρέους κατά 50% και μίλησε με σκληρή γλώσσα για όσους αμφισβητούν τα οφέλη της. Η συμφωνία της συνόδου κορυφής "απομακρύνει την ανασφάλεια και μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον μας" είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι εξασφαλίσθηκε για τη χώρα μας μία πολύ σημαντική μείωση των βαρών.

Επίσης, ευχαρίστησε τους βουλευτές του κόμματός του για το θάρρος που επέδειξαν, λέγοντας ότι τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών, ενώ επιτέθηκε σε ΜΜΕ και πολιτικές δυνάμεις που - όπως είπε - προσπαθούν να ακυρώσουν τις προπάθειες της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπανδρέου καταδίκασε τα επεισόδια στις παρελάσεις για την επέτειο του "όχι", και τις αποδοκιμασίες κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι υπονομεύουν την δημοκρατία όσοι προσβάλουν τους θεσμούς και τα σύμβολα. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, αν κάποιοι επιδιώκουν αναρχία, εθνικό διχασμό και γενικευμένη ανωμαλία.

"Θέλει η πλειοψηφία αστάθεια και αναρχία; Θέλουμε τον εθνικό διχασμό; Θα είναι αυτή λύση για την Ελλάδα;" αναρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι εάν συμπεριφερόμαστε με βία απέναντι στους εκλεγμένους εκπρόσωπους του ελληνικού λαού, εάν χωρίζουμε ο ένας τον άλλο σε εθνικόφρονες και μιάσματα, αυτό δεν υπηρετεί την πατρίδα. "Η βία, ο διχασμός και η λασπολογία δεν υπηρετεί την πατρίδα. Αν στήναμε εθνικά δικαστήρια θα λυνόταν τα προβλήματα μας;" συμπλήρωσε.


πηγή: news.in.gr

1 σχόλιο:

  1. όπως είπαν και στο ράδιο αρβύλα, το δίλημμα θα μας το δώσουν κάπως έτσι "θέλετε τη δανειακή σύμβαση ή θέλετε να πεθάνετε;". εγώ πάντως θα χαρώ πολύ να γίνει το δημοψήφισμα για να πω ένα ωραιότατο ΟΧΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή