Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία, δεκάδες οι νεκροί


Ισχυρός σεισμός 7,2 βαθμών συντάραξε την Κυριακή την ανατολική Τουρκία με τις Αρχές να μιλούν για τουλάχιστον 85 νεκρούς, όμως εκφράζονται φόβοι ότι ίσως φθάσουν ακόμη και τους 1.000. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο χωριό Ταμπανλί, κοντά στην πόλη Βαν στα σύνορα με το Ιράν. Δεκάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει τόσο στην πόλη Βαν όσο και στη γειτονική πόλη Ερτζίς, και άγνωστος αριθμός ανθρώπων έχει παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.


Σύμφωνα με το CNN Turk, το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί, το οποίο εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, εκτιμά ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 500 και να φτάσουν ακόμα και τους 1.000.

Σχεδόν 60 είναι οι νεκροί στο Ερτζίς και 150 οι τραυματίες, αναφέρει το κρατικό κανάλι TRT. Άλλοι 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Βαν. Αβέβαιη είναι η εικόνα για το τι συμβαίνει στα ορεινά χωριά στην γύρω περιοχή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και αρκετοί υπουργοί μετέβησαν εσπευσμένα στις πληγείσες περιοχές, ενώ οι Αρχές έχουν κινητοποιήσει συνεργεία διάσωσης απ' όλη τη χώρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο το απόγευμα της Κυριακής γίνεται λόγος για θύματα και ζημιές, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 κτήρια έχουν καταρρεύσει στην πόλη Βαν και άλλα 25 με 30 στην πόλη Ερτζίς.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:42 το μεσημέρι. Κατά την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών. Αυτό επιβεβαίωσε τελικά και το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση ήταν της τάξεως των 6,6 βαθμών.

Δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί σημειώνεται μετά την κύρια δόνηση με τον μεγαλύτερο να έχει φτάσει τους 5,6 βαθμούς.

Πάνω από 10 χώρες έχουν εκφράσει την προθυμία τους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο αλλά, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, η χώρα δεν έχει κάνει ακόμη έκκληση για βοήθεια από τρίτες χώρες. Σε όλες τις χώρες έχει δώσει την ίδια απάντηση, πρόσθεσε, σχετικά με τα όσα ανέφερε νωρίτερα το Ισραήλ περί απόρριψης της προσφοράς του.



πηγή: news.in.gr

1 σχόλιο:

  1. μαλλον θα φτάσουν (αν όχι να ξεπεράσουν) τους 1000. ακόμη μια φορά ο άνθρωπος είναι ανύμπορος μπροστά στη φύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή