Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός στο κέντρο, πέρασε το πολυνομοσχέδιο


Και επί των άρθρων ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Η Λούκα Κατσέλη καταψήφισε - όπως και είχε προαναγγείλει – το άρθρο 37 για το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα να τεθεί με συνοπτικές διαδικασίες εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Το κυβερνών κόμμα διαθέτει πλέον 153 βουλευτές.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη από τους συνολικά 298 βουλευτές που συμμετείχαν οι 154 ψήφισαν «ναι» και οι 144 «όχι». To άρθρο 37 πέρασε με 153 ψήφους, λόγω της καταψήφισής του από την κ. Κατσέλη.

Ο πρόεδρος της Βουλής διάβασε επιστολή του πρωθυπουργού, στην οποία αναφέρει πως «δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά εθνικής ευθύνης για την διαπραγμάτευση που θα κάνουμε» και με την οποία ενημερώνει ότι η Λούκα Κατσέλη «πλέον δεν περιλαμβάνεται στην σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ».

Σε δήλωσή της μετά την ανακοίνωση της διαγραφής της η πρώην υπουργός Εργασίας εξέφρασε τη λύπη της, τονίζοντας πως το «όχι» που είπε στο άρθρο 37 ήταν θέμα αρχής και συνέπειας. «Λυπάμαι για αυτή την απόφαση. Από τη δική μου τη μεριά θέλω να δηλώσω ότι ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση. Για μένα όμως, θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα. Για αυτό δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως αδυνατεί να ψηφίσει ως έχει το άρθρο 37, καθιστώντας σαφές ότι η κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό δεν κατάφερε να τη μεταπείσει. Σε μια ύστατη προσπάθεια, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε οριακές αλλαγές στη διατύπωση του άρθρου 37. Ωστόσο, κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η κ. Κατσέλη επέμεινε στη θέση της και καταψήφισε το επίμαχο άρθρο, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι πιο πριν, η Βάσω Παπανδρέου που φερόταν αποφασισμένη να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο 37 που αφορά στις εργασιακές συμβάσεις, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι τελικά θα το υπερψηφίσει. Η απόφαση της ήρθε, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, Λούκα Κατσέλη υποστήριξε πως κατανοεί την ευθύνη των βουλευτών να στηρίξουν την κυβέρνηση γι’ αυτό, όπως επεσήμανε παρά τις αντιρρήσεις της, υπερψήφισε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι χωρίς αλλαγές δεν θα υπερψηφίσει το επίμαχο άρθρο 37, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργεί ένα επικίνδυνο εργασιακό γεγονός. Υποστήριξε, πιο συγκεκριμένα ότι με το άρθρο 37 δεν παγώνουν αλλά καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις.

Δημιουργούμε «επικίνδυνο εργασιακό γεγονός» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη και προέβλεψε «γενικευμένη, απότομη και ανεξέλεγκτη μείωση μισθών για πάνω από 1 εκατ. εργαζομένους», γεγονός που θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την ύφεση.

Ωστόσο έδωσε περιθώριο κινήσεων στην κυβέρνηση προτείνοντας να αναβληθεί για δύο μήνες η ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, να υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και να επανέλθει σε άλλη μορφή. Αυτό δεν θα μειώσει τη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας στη Σύνοδο τόνισε η Λ.Κατσέλη.


Nεκρός συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ

Δραματικές διαστάσεις πήραν οι εξελίξεις μετά τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της μεγαλειώδους συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής. Ένας 53χρονος διαδηλωτής, που μεταφέρθηκε στο «Ευαγγελισμό», κατέληξε από ανακοπή καρδιάς. Το θύμα ήταν συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ.

Νωρίτερα, μέλη του ΠΑΜΕ, που είχαν ως στόχο την περικύκλωση της Βουλής, συγκρούστηκαν με κουκουλοφόρους. Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών, ενώ η πλατεία Συντάγματος μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το ΠΑΜΕ αποφάσισε αργά το απόγευμα να αποχωρήσει τελικά προς την Πανεπιστημίου.


πηγή: tvxs.gr

1 σχόλιο: