Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

"Κούρεμα" 50%

Σε "κούρεμα" 50% κατέληξε το ολονύχτιο θρίλερ με τις τράπεζες στις Βρυξέλλες.


Μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες, επήλθε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για "κούρεμα" 50% του ελληνικού χρέους, που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 100 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανέφερε ότι με τη συμφωνία καθίσταται δυνατή η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2020. Είπε επίσης ότι θα μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

Νωρίτερα κατά τις συνομιλίες παρουσιάστηκε εμπλοκή με αποτέλεσμα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής να παραμένει μετέωρη έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών ανέλαβαν απευθείας η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις είχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για μόνιμη και ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας. «Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία, θα υπάρξει ένα μνημόνιο κατανόησης, η Ελλάδα θα παρακολουθείται, και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα» είπε.

Για κρίσιμες αποφάσεις που κανείς δεν θα μπορούσε φανταστεί στο παρελθόν μίλησε από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η χώρα του επιθυμούσε να αποφευχθεί το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας και ήθελε ένα λειτουργικό ταμείο στήριξης, αποτέλεσμα που πρέκυψε από τις διαπραγματεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) υπολόγισε ότι ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης για συνολικό ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο τοποθετούνται στα 106,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αφορούν στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ που προηγήθηκε, οι τράπεζες έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να αυξήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας στο 9%.

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για κανένα σημείο του σχεδίου» είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος διαπραγματευόταν για την πλευρά των τραπεζών.

Η πλευρά του IIF επέμενε έως και μετά τις 03:00 το πρωί ότι δεν υπάρχει πρόοδος, με αποτέλεσμα να δίδεται εικόνα αδιεξόδου. Μέρκελ και Σαρκοζί ανέμεναν νέα συμβιβαστική πρόταση από τον IIF.


Πρόοδος για την ενίσχυση του EFSF

Κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων διαβουλεύσεων, και πριν οι Μέρκελ και Σαρκοζί βρεθούν οι ίδιοι στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης έκαναν σημαντική πρόοδο και στο ζήτημα της μόχλευση των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού για το ευρώ (EFSF).

H «δύναμη πυρός» του ΕFSF συμφωνήθηκε κατ' αρχήν να ενισχυθεί στο 1 τρισ. ευρώ με συνδυαστική χρήση και των δύο επιλογών που έχει η Ευρωζώνη, δηλαδή την εγγύηση των νέων κρατικών ομολόγων και τη σύσταση «επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού».

Οι λεπτομέρειες για τα παραπάνω θα αποφασιστούν σε Eurogroup του επόμενου μήνα, ενώ θα εξεταστεί και στενότερη συνεργασία του μηχανισμού με το ΔΝΤ.

Περί τις 12 τα μεσάνυχτα τελείωσε και η τηλεδιάσκεψη που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής στην Αθήνα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είχε και δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ευαίσθητο θέμα της αυξημένης εποπτείας που ζητούν οι Γερμανοί, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει μια προσεκτική διατύπωση περί «τεχνικής υποστήριξης», με την επισήμανση ότι η εφαρμογή θα στηρίζεται στην ελληνική κυβέρνηση.


Η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και με την μείωση του χρέους έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν και να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες για «κούρεμα» 50%. Σχετικά με την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και στην ελληνική Βουλή».

Συγκεκριμένα, για το ζήτημα της εποπτείας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Αυτό που είπε η κ. Μέρκελ και αυτό που λέμε εμείς δεν είναι σε αντιδιαστολή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ώστε να είναι καλύτερη η λειτουργία του κράτους, να πάμε σε μια αναπτυξιακή πορεία. Είναι ένα πρόγραμμα κάποιων ετών. Οι δανειστές θέλουν την επιτυχία του και εμείς το θέλουμε αυτό. Ζητήσαμε τη βοήθεια. Δεν θέλω κάθε τρεις μήνες να γίνεται ένα σόου. Θέλω να είναι εκεί επί τόπου και να λύνονται τα όποια προβλήματα. Τα συμπεράσματα λένε ότι η τελική ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος είναι της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής Βουλής, του ελληνικού δημοσίου. Εμείς θα φτιάξουμε τη χώρα».

Όσον αφορά στο θέμα των 180 ψήφων για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από την Βουλή, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο κόσμος θέλει αλλαγές κι όχι εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νέα σύμβαση θα περάσει με την κοινοβουλευτική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, ο οποίος επισήμανε: «Αδυνατώ να πιστέψω ότι έστω και μία πολιτική δύναμη, έστω και ένας υπεύθυνος πολιτικός αρχηγός δεν θα υπογράψει αυτή τη συμφωνία». Αφησε, δε, να εννοηθεί ότι αυτήν την έννοια είχε η τοποθέτησή του περί 180 ψήφων και η σχετική ενημέρωση που έκανε στους πολιτικούς αρχηγούς «σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εναντίον εκείνων που όλες τις προηγούμενες ημέρες λασπολόγησαν και καλλιεργούσαν κλίμα ηττοπάθειας. Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας, τόνισε. Καταφέραμε το στόχο μας παρά τις αντιξοότητες υπογράμμισε.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής έκανε λόγο για «επίτευγμα όλων των Ελλήνων» και τόνισε: «Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μία νέα «καλύτερη» συμφωνία 21ης Ιουλίου. «Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματα της».

«Αίρονται τα βάρη από τον ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες, οι οποίες εξυγιαίνονται» τόνισε.

Υπογράμμισε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι διασφαλισμένα, σημειώνοντας ότι «οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι μπορούν να είναι ήσυχοι».


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου