Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

2011 Nobel Prize in Physics (video)


Όλοι ξέρουμε τα βραβεία Νόμπελ και την εξέχουσα σημασία τους για την παγκόσμια κοινότητα. Σήμερα θα ασχοληθώ με το βραβείο Νόμπελ της Φυσικής για το 2011. Το τελευταίο απονεμήθηκε στο Saul Perlmutter (καθηγητής στο Berkeley), στον Brian Schmidt (καθηγητής στο Mount Stromlo Observatory, Australian National University) και στον Adam Riess (καθηγητής στο John Hopkins University). Αυτοί οι εξαίρετοι επιστήμονες, απέδειξαν κάτι φοβερά σημαντικό και ουσιαστικά έδωσαν περισσότερη τροφή σε μια από τις επικρατέστερες θεωρίες γύρω από το τέλος του σύμπαντος. Συγκεκριμένα, απέδειξαν ότι η διαστολή του σύμπαντος είναι επιταχυνόμενη.

Αν και έχω παρακολουθήσει αρκετά documentaries σχετικά με αυτό το θέμα (θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα αυτά του National Geographic, όπως και το Through The Wormhole με αφηγητή το Morgan Freeman), γιατί πάντα με ιντριγκάρουν τα σχετικά με το διάστημα και το πώς θα τελειώσει ο κόσμος μας, ομολογώ ότι θα μου ήταν πολύ δύσκολο να εξηγήσω σε κάποιον ακριβώς αυτό που έχω δει. Ευτυχώς, λοιπόν, στο video που βρήκα o εξειδικευμένος ερευνητής του California Institute of Technology, Sean Carroll, λέει με πολύ απλά λόγια τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη. Δείτε το, είναι πραγματικά εντυπωσιακό.




MonkeyFeet


7 σχόλια:

  1. πολύ ωραίο βιντεάκι. για να καταλάβω: το πρόβλημα είναι ότι θα απομακρυνθεί ο ήλιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία από τις θεωρίες πρακτικά λέει ότι το σύμπαν θα παγώσει γιατί όλα απομακρύνονται μεταξύ τους. Προφανώς αυτό εμάς δε μας επηρεάζει, βέβαια, οπότε για αυτό τουλάχιστον δεν ανησυχούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γιατί δεν μας αφορά; γιατί δεν το προλαβαίνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπολογίζεται από αυτά που ξέρουμε, ότι αυτό θα γίνει πολλά πολλά χρόνια αφού εμείς θα έχουμε πεθάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σίγα μην περιμένουμε τους πλανήτες... θα την καταστρέψουμε μόνοι μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή