Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Filter Bubbles (video)


Ομολογώ ότι τα προηγούμενα posts μου είχαν μια πιο ανάλαφρη/χιουμοριστική διάθεση. Σήμερα, ωστόσο, θα ήθελα να θέσω έναν προβληματισμό μου, ο οποίος ενισχύθηκε αφού παρακολούθησα το video που ακολουθεί. Θεωρώ ότι το internet είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό δώρο που είχαμε ποτέ ως άνθρωποι. Όσο nerdy και αν ακούγεται αυτό σε κάποιους, νομίζω ότι αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς τον τωρινό κόσμο χωρίς το internet. Πόσο πιο περιορισμένους ορίζοντες θα είχαμε; Μιλάμε για όλο το φάσμα της ζωής ενός ανθρώπου, από τα πιο απλά και καθημερινά (μουσική, ταινίες, κλπ.) έως και τα πιο σοβαρές αναζητήσεις του (επαγγελματικές, πνευματικές, θρησκευτικές, κλπ.). Δέχομαι, βέβαια, ότι το internet μπορεί να αποδειχθεί και ένα "επικίνδυνο" εργαλείο, ειδικά στα χέρια κάποιου που δεν ξέρει να το χειρίζεται, που δεν κατέχει κριτικό πνεύμα, κλπ. Πάντα, όμως, προτιμώ να βλέπω μια θετική πλευρά και πιστεύω ότι αν το ψάξεις λίγο, μπορείς να μάθεις να το χειρίζεσαι σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Ας μην πολυλογώ άλλο. Δείτε το video και θα καταλάβετε και εσείς τι με προβληματίζει.Σίγουρα δε μου αρέσει να παρακολουθεί "κάποιος" τα προσωπικά μου δεδομένα υπό οποιαδήποτε μορφή. Στον κόσμο του internet, ωστόσο, δέχομαι ότι πλέον είναι λίγο-πολύ αναπόφευκτο. Με ενοχλεί ακόμα περισσότερο, ωστόσο, να "χάνω" πιθανές πληροφορίες ή άλλες απόψεις επειδή κάποιος με "κατηγοριοποίησε" ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μου. Σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα γι' αυτό το φαινόμενο προς το παρόν. Ας κάνουμε, λοιπόν, ό,τι μπορούμε.

Εδώ θα βρείτε μια λίστα με 10 απλά πράγματα, που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τις "filter bubbles".

Τέλος, αν μετά από όλα αυτά έχετε όρεξη να προβληματιστείτε λίγο παραπάνω, εδώ θα βρείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μεταξύ του ομιλητή και απλών ανθρώπων.


MonkeyFeet

1 σχόλιο:

  1. πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση MonkeyFeet.. και είναι πράγματι από τα χειρότερα πράγματα αυτό που πάει να γίνει. το No1 πλεονέκτημα του internet, ήταν ότι δεν σε καθοδηγούσε, δεν σε περιόριζε. εσύ διάλεγες το πόσο θα ανοίξεις τους ορίζοντες σου με τη χρησιμοποίηση του. πάνω σ' αυτό το θέμα περίπου ήταν και η πολύ πετυχημένη διαφήμιση του Office 365 http://glenti.blogspot.com/2011/07/microsoft-office-365-ad.html.

    ΑπάντησηΔιαγραφή