Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκία: Απειλέι με προσφυγή το Ισραήλ !



Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε το Σάββατο πως η Τουρκία θα προσφύγει την ερχόμενη εβδομάδα στο Διεθνές Δικαστήριο για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η κίνηση αυτή έρχεται παρά τις εκκλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ προς τις δύο χώρες να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Η Τουρκία θα καταθέσει αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο (CIJ) εντός της ερχόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο εθνικό τουρκικό κανάλι TRT, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό Ανατολή.

Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο είναι ένα από τα πέντε μέτρα εναντίον του Ισραήλ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την Άγκυρα, σε αντίποινα για την ισραηλινή άρνηση να ζητήσει συγγνώμη για το θάνατο εννέα Τούρκων σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού εναντίον ενός στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, το Μάιο του 2010.

"Δεν πρόκειται για μια υπόθεση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, πρόκειται για μια υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα, το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή συνείδηση" υπογράμμισε ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με το Ανατολή.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προειδοποίησε επίσης ότι η στάση των ισραηλινών αρχών κινδυνεύει να τις απομονώσει από τις νέες πολιτικές δυνάμεις που γεννιούνται από την "Αραβική Άνοιξη".

"Αν το Ισραήλ επιμείνει στις παρούσες θέσεις του, θα κάνει να έλθει ένα ισχυρό αντι-ισραηλινό αίσθημα στην ημερήσια διάταξη εκείνων που στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης μάχονται τα δικά τους απολυταρχικά καθεστώτα" είπε.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την ελπίδα του να βελτιώσουν οι δύο χώρες τις σχέσεις τους.

Η νέα κρίση προήλθε μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΗΕ για την επιδρομή. Σε αυτήν αναφέρεται πως ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος, όμως το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία.

Στην έκθεση καλείται το Ισραήλ να προβεί στην "κατάλληλη δήλωση συγγνώμης" για την επιδρομή και να καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την Παρασκευή να απελάσει τον Ισραηλινό πρέσβη, εξαιτίας της άρνησης του Ισραήλ να απολογηθεί για την επίθεση το 2010 στον διεθνή στολίσκο με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ Τούρκους πολίτες και σε έναν Αμερικανό τουρκικής καταγωγής.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλεται η στρατιωτική συνεργασία της Άγκυρας με το Ισραήλ, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία περιορίζει τη διπλωματική παρουσία της στο Ισραήλ.


Glenti Comment: Υπάρχει μια Κυπριακή παροιμία που λέει: "Απόν αντρέπεται, ο κόσμος εν δικός του", δηλαδή όποιος δεν ντρέπεται, συμπεριφέρεται λες και όλος ο κόσμος είναι δικός του.


πηγή: news.in.gr

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή το είδαμε και αυτο!!! Η τουρκία υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... θα κάνω εμετό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή