Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Συντονίζονται Λευκωσία και Αθήνα


Κύπρος και Ελλάδα συντονίζουν τις ενέργειές τους απέναντι στις συνεχιζόμενες απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο, εξ αφορμής των ερευνών στο κοίτασμα φυσικού αερίου, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απόψεις για τα περαιτέρω βήματα αντάλλαξαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 35 λεπτών είχαν την Κυριακή αργά το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και με ηγέτες κρατών και Κυβερνήσεων στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Τα θέματα που τέθηκαν στις επαφές του, και τα οποία συζήτησε ο πρόεδρος Χριστόφιας με τον Γ.Παπανδρέου, ήταν η πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και το θέμα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι δύο συζήτησαν και για τις απειλές της Τουρκίας, αναφορικά με τις εργασίες γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη».


Εκπρόσωπος: Κυριαρχικό μας δικαίωμα η εξόρυξη υδρογονανθράκων

«Η εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι θέμα των δύο πλευρών όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει ο κ. Έρογλου».

Αυτό δήλωσε στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ισχύσει και δεν έχει νομικό έρεισμα η πρόταση για διακοπή των ερευνών και σύσταση άτυπης επιτροπής για διαπραγμάτευση του ζητήματος του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είπε ο εκπρόσωπος ασκεί το κυριαρχικό δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζεται απ’ όλα τα κράτη. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμα ότι δεν πρόκειται να διακοπούν οι έρευνες ενώ έχει εξαγγελθεί και ο δεύτερος γύρος των αδειοδοτήσεων.


πηγή: philenews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου