Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Χριστόφιας: Απαρνήθηκε ευθύνης ξανά


Ουδένα έπεισε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πολυαναμενόμενη κατάθεση του στην επιτροπή Πολυβίου για την έκρηξη που έφερε το θάνατο σε 13 Κύπριους. Αντίθετα, όσα είπε και όσα δεν είπε, έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Οι συγγενείς των θυμάτων εξοργισμένοι ακόμα περισσότερο. Τα κόμματα αντέδρασαν έντονα για να δηλώσουν την απογοήτευσή τους. Η υπόθεση δεν φωτίστηκε περισσότερο απ΄ όσο όλη την προηγούμενη περίοδο, αφού ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε λίγο πολύ όσα έλεγαν δημοσίως οι συνεργάτες του, τους τελευταίους δύο σχεδόν μήνες.

Ο Πρόεδρος με τη γραπτή δήλωση που ανέγνωσε στην αρχή της διαδικασίας, αλλά και στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις, έκανε κάθε προσπάθεια για να αποσείσει από πάνω του οποιεσδήποτε ευθύνες.

Δήλωσε ότι δεν ήταν ενημερωμένος για την επικινδυνότητα του φορτίου κι ότι οι ευθύνες ανήκουν σε όσους ανέλαβαν τη φύλαξη του, αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας καθώς και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του, που χειρίστηκαν το θέμα και δεν αξιολόγησαν σωστά τον κίνδυνο, ούτε τον ενημέρωσαν επαρκώς.

Επίσης, δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο για τον ίδιο ότι «το όλο συμβάν αποτελεί μια αποτυχία του συστήματος».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Προέδρου ότι νιώθει όπως ο απατημένος σύζυγος που τα μαθαίνει πάντα τελευταίος.


Glenti comment: Η ανοχή του Κυπριακού λαού μάλλον εξαντλείται. Έχει οργανωθεί μεγάλη διαδήλωση έξω από το προεδρικό μέγαρο στις 12 Σεπτεμβρίου. Σκούρα τα πράγματα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Κύπρο (προεδρία ΕΕ, φυσικό αέριο και φυσικά το αηθαλές Κυπριακό πρόβλημα).


πηγή: philenews.com

1 σχόλιο:

  1. Να πούμε επίσης ότι από τη μέρα της τραγωδίας (11 Ιουλίου 2011) κάθε βράδυ ανελλιπώς, οι συγγενείς των θυμάτων μαζεύονται έξω από το προεδρικό αναρτίζοντας πανό, ανάβοντας κεριά και ζητώντας απονομή δικαιοσύνης.

    Η στάση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την αρχή μόνο καθησυχαστική δεν ήταν, αφού ουσιαστικά ακόμη δεν έχει ζητήσει δημόσια συγνώμη (σαν Κυπριακή Δημοκρατία πρωτίστως και σαν προεδρος με μερίδιο ευθύνης) για το ατυχές περιστατικό.

    Η διαδήλωση της επόμενης Δευτέρας 12/09/2011 μάλλον σφίγγει το κλοιό προς την κυβέρνηση και δυναμώνει τις φωνές που απαιτούν την παραίτηση του Προέδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή