Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Κύπρος: Άρχισαν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12



Έπιασε δουλειά το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy που κατεβαίνει προς το βυθό του "οικοπέδου 12" στην ΑΟΖ της Κύπρου, σηματοδοτώντας την ουσιαστική έναρξη των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου. Την είδηση μετέδωσαν αμερικανικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε και ο τέως υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, ενώ ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης είπε ότι η Noble Energy ξεκίνησε από την Κυριακή το βράδυ τη διαδικασία της γεώτρησης στο οικόπεδο "Αφροδίτη", τονίζοντας ότι οι εργασίες συνεχίζονται επι 24ωρου βάσεως και προχωρούν καλά. Υπολογίζεται ότι τα αποθέματα στο οικόπεδο 12 είναι ανάλογα του ισραηλινού Ταμάρ, το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που εντοπίστηκαν ποτέ στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Noble Energy αν εντοπιστεί φυσικό αέριο, μέχρι το 2014 θα είναι δυνατή η πλήρης εκμετάλλευσή του. Στο μεταξύ μεταδίδεται ότι γύρω από την πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας υπερίπτανται ισραηλινά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας έχουν αναπτυχθεί σκάφη του ισραηλινού ναυτικού.

Σιγή ιχθύος τηρεί η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τις πληροφορίες ότι άρχισε η γεώτρηση στο οικόπεδο 12. Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πολύ υπεύθυνα θα τοποθετηθεί όταν κρίνει σκόπιμο να το πράξει. Η σοβαρότητα, οι χαμηλοί τόνοι και η εμπιστευτικότητα, είπε ο κ. Χριστοφίδης, είναι παράγοντες χρήσιμοι και σημαντικοί, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη καμπή.

Το χρονικό των εργασιών

Γύρω στις 11:15 απογειώθηκε από το ελικοδρόμιο του νέου λιμανιού Λεμεσού το ελικόπτερο που χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία, για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την πλατφόρμα του οικοπέδου 12. Το ελικόπτερο μετέφερε αριθμό προσωπικού της εταιρείας, όπως επίσης και κλιμάκιο της ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου, προκειμένου να έχουν κατ' ιδίαν αντίληψη σε σχέση με την παρουσία στην περιοχή τουρκικών σκαφών.


Εξάλλου σε διεθνή ύδατα κοντά στην πλατφόρμα πλέουν τουρκικά πλοία, ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία παρενόχληση. Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι παρέχονται στην εταιρεία όλες οι διευκολύνσεις, ούτως ώστε να αρχίσουν κανονικά οι εργασίες. Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης παρακολουθεί τη θαλάσσια διακίνηση στην περιοχή, προσθέτοντας ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα. Είπε ακόμη ότι δεν υπήρξε καμία περίεργη κίνηση στην περιοχή.

Συνεχίζονται οι τουρκικές απειλές

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να τερματίσει αμέσως τις εργασίες για εξεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στην περίπτωση κατά την οποία η ε/κ πλευρά συνεχίσει το πρόγραμμα για έρευνες στη Μεσόγειο, οείπε ο κ. Γιλντίζ, η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα. Ανέφερε ακόμη ότι οι έρευνες της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας, μπορεί να ξεκινήσουν την ερχόμενη βδομάδα, προσθέτοντας ότι το ερευνητικό πλοίο θα συνοδεύσουν τουρκικά πολεμικά πλοία. Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως εάν δεν σταματήσουν οι έρευνες για να ξεκινήσουν μετά τη λύση, τότε «οδηγούμαστε σε λύση δυο κρατών». Την ίδια ώρα, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις Besir Atalay, ανέφερε ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα σημειωθεί πραγματική κρίση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας «γιατί θα παγώσουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.».


πηγή: philenews.com

2 σχόλια:

  1. Σκακιέρα γιγαντίων διαστάσεων θυμίζει η Κύπρος τώρα... Αντίπαλοι η Τουρκία με το Ισραήλ... Και για πρώτη φορά οι ΗΠΑ δείχνουν ξεκάθαρα πως μεταξύ των δύο χωρών προτιμούν τη δεύτερη (καλά να είναι το πανίσχυρο λόμπυ)... Η εξόρυξη θα είναι μόνο η αρχή του παιχνιδιού... Το χοντρό παιχνίδι θα παιχτεί στη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαμός πράγματι... ελπίζω να επωφεληθεί κάπως η Κύπρος απ' όλο αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή