Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

100.000 απολύσεις ζητά η τρόικαΥπό την ασφυκτική πίεση που ασκείται από τους εταίρους συνεδριάζει αυτήν την ώρα έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ακύρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Στην κυβερνητική σύσκεψη αναμένεται να συζητηθεί η λήψη νέων μέτρων, μετά και το τελεσίγραφο της τρόικας, που διαμήνυσε ότι προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες θα πρέπει -σύμφωνα με Το Βήμα- να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την τρόικα και να καταβληθεί η δόση των 8 δισ. ευρώ, θα πρέπει να αποφασιστεί:

- Η απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) ως το 2015, αρχίζοντας τις απολύσεις από αύριο με λύση συμβάσεων, κατάργηση θέσεων.

- Οι απολύσεις θα γίνουν σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας, στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι από τις 10 εταιρίες (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ και ΕΡΤ), στους οποίους θα σταλούν εντός της εβδομάδος οι «επιστολές για την εφεδρεία» κι από 65 ακόμη οργανισμούς που θα πρέπει να κλείσουν ως το Δεκέμβριο.

- Να μειωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

- Να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας στο δημόσιο, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου για όλους.

Της κυβερνητικής σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις, σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον κ. Βενιζέλο και ακόμη νωρίτερα συνεργασία του υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην κυβερνητική σύσκεψη θα αποφασιστεί η λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.


Αποφάσεις υπό ασφυκτική πίεση

Στη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για τα αποτελέσματα του Eurogroup και του Ecofin. Το κλίμα που αντιμετώπισε ο κ. Βενιζέλος στην Πολωνία ήταν ιδιαίτερα αρνητικό, κάτι που μετέφερε και στον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το μήνυμα των εταίρων έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου: «Είστε χαμένοι αν δεν πετύχετε τους στόχους σας και δώσετε προσχήματα σε όσους δυσανασχετούν με τα πακέτα βοήθειας».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και τα μηνύματα που είχε λάβει ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή, όταν συνεκλήθη εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν ο Ευ.Βενιζέλος ανακοίνωσε το τέλος για τα ακίνητα.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το μήνυμα που μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες προς το Μαξίμου ήταν σχεδόν εκβιαστικό: «Αν δεν πάρετε άμεσα μέτρα για να καλυφθεί το έλλειμμα του 1,1 δισ. ευρώ η τρόικα δεν επιστρέφει στην Ελλάδα».

Γεγονός είναι ότι ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της τρόικας με τον Ευ.Βενιζέλο τη Δευτέρα.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου