Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλες Στιγμές | Thich Quang Duc


Μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει ένας άνθρωπος για να υπερασπιστεί το δικαίωμα του να πιστεύει σε όποια θρησκεία θέλει;


Η μεγάλη στιγμή

11 Ιουνίου 1963. Μεσημέρι. Ο Βουδιστής μοναχός Thich Quang Duc παίρνει το αυτοκίνητο του και κατευθύνεται σε κεντρικό σημείο της Σαιγκόν, στο νότιο Βιετνάμ. Εκεί, κατεβαίνει και κάθεται στη μέση μιας διασταύρωσης σε στάση αυτοσυγκέντρωσης, λούζεται με βενζίνη, ανάβει ένα σπίρτο και αυτοπυρπολείται.

Καθ' όλη τη διάρκεια που το σώμα του καίγεται - μέχρι και το θάνατο του - ο Thich Quang Duc μένει ακίνητος σε πλήρη αυτοσυγκέντρωση. Το συμβάν μεταδόθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οι φωτογραφίες από το συμβάν συγκλόνισαν τους πάντες.

Η φωτογραφία του Thich Quang Duc φλεγόμενου από τον φωτογράφο Malcolm W. Browne ήταν η φωτογραφία της χρονιάς 1963.



Τι άλλαξε

Η κυβέρνηση του προέδρου Ngo Dihn Diem είχε εξαπολύσει 4ετή πόλεμο κατά των βουδιστών που διώχνονταν, κακοποιούνταν και σκοτώνονταν. Η κα Diem μάλιστα (πρώτη κυρία τότε του Βιετνάμ) δηλώνει μετά τον αυτοπυρπολησμό του Thich Quang Duc ότι "θα χειροκροτούσε αν έβλεπε ξανά ένα barbeque show με μοναχούς".

Η διεθνής κατακραυγή όμως για το περιστατικό δεν άργησε να πιέσει την Βιετναμέζικη κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά ο - τότε πρόεδρος των ΗΠΑ - Τζων Κένεντι αναφερόμενος στην φωτογραφία με το σώμα του Thich Quang Duc τυλιγμένο στις φλόγες, δήλωσε: "Καμιά εικόνα στην ιστορία δεν έχει ποτέ δημιουργήσει τόσα έντονα συναισθήματα όσο αυτή εδώ".

Η μεγάλη στιγμή της θυσίας του Thich Quang Duc ήταν η αρχή του τέλους του κυνηγητού των βουδιστών μοναχών.




by Louis

4 σχόλια:

  1. Λούη πολλα συγχαρητήρια για την καινούργια σου στήλη η οποία μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα !!! Δηλώνω φαν της στήλης από τώρα !!! Τις φωτογραφίες τις είχα δει και εγώ αλλα τώρα έμαθα και την ιστορία. Λένε ότι μια εικόνα χίλιες λέξεις, αλλά το στόρυ πίσω από τις φωτο τις δίνει ακόμα περισσότερη αξία. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το 1963 η βιατναμέζοι κυνηγάγανε τους βουδιστές μοναχούς και ένα χρονο αργότερα οι Αμερικάνοι άρχισαν να κυνηγάνε βιατνεμάζους με τα γνωστά αποτελέσματα. Καμιά φορα ή τις περισσότερες δηλαδή τα λόγια και οι πράξεις δεν συμβαδίζουν ...

    Καλή αρχή Λούη !!! Περιμένουμε το επόμενο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι αυτό που είπες στο τέλος του εισαγωγικού σημειώματος: "Οι σημαντικότερες στιγμές δεν είναι αυτές που μας βρίσκουν πάντα χωρίς λόγια;". δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την πνευματική δύναμη αυτού του ανθρώπου...

    υ.γ: λούη έχεις δημιουργήσει ενθουσιασμό στις τάξεις των γλεντο-συντακτών. είσαι on fire !!! keep on !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή