Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

"Δύο υπέροχες ώρες με τον Λεωνίδα" by White



Αρχές Σεπτεμβρίου του 1992. Αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης. Γυρνάμε από μία συνάντηση της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας στο Άλμποργκ και περιμένουμε για δύο περίπου ώρες την καθυστερημένη πτήση της SAS για την Αθήνα.

Στο απέναντι κάθισμα από εμάς μία φυσιογνωμία πολύ γνωστή στους κόλπους της Αριστεράς και όχι μόνο. Ο Λεωνίδας Κύρκος.

"Από πού είστε βρε παιδιά", μας ρώτησε;

"Από το Ηράκλειο", του απαντήσαμε κι αυτό ήταν το κλειδί για να ακούσουμε ίσως την ωραιότερη ιστορία που είχαμε ακούσει, όπως μόνο αυτός μπορούσε να μας την διηγηθεί.

"Και εγώ στο Ηράκλειο γεννήθηκα. Μάλιστα όταν το 1961 κατέβηκα, να, για τις εκλογές και οι κομμουνιστοφάγοι εκείνης της εποχής φωνάζανε έξω ο Βούλγαρος από το Ηράκλειο, τους είπα να πάνε να το πούνε αν τολμούν στην μάνα μου πού ήταν Ηρακλειώτισσα".

Ο Λεωνίδας Κύρκος μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ο Μπερλίνκουερ της Ελλάδας.

Ο Φιλοευρωπαϊκός του χαρακτήρας δεν εξαντλείτο στο να παίζει στην φυσαρμόνικα τον ύμνο της χαράς του Μπετόβεν.

Η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας θα είναι ένα ακόμη σταθερό μοτίβο στη σκέψη του Λεωνίδα Κύρκου, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, που θα συνδεθεί άρρηκτα με τη δημοκρατική προοπτική της χώρας και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών της.

Ήταν, επίσης, μια στρατηγική επιλογή που βρισκόταν σε αντιθετική τροχιά με τις πολιτικές του ΚΚΕ, με τις αριστερίστικες τάσεις εντός κόμματος, με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Η ευρωπαϊκή στρατηγική της ευρωκομμουνιστικής συνιστώσας βρέθηκε και σε αντίθεση με το ανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ ("ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο!" κ.ά).

Οι αγώνες κάθε υφής στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, μας έλεγε, δεν μπορεί να είναι επαρχιώτικα τοπικοί, αλλά χρειάζεται να συντονίζονται σε ευρύτερες γεωγραφικές περιφερειακές ενότητες, όπως η Ευρώπη, η Λατινική Αμερική κ.ά.

Ο Λεωνίδας ως ευρωβουλευτής θα μάθει πολλά και θα συμβάλει στην Ανάπτυξη της ελληνικής ανανεωτικής Αριστεράς για την Ευρώπη.

Μας είπε πολλά πράγματα ακόμα και για το θέμα των Σκοπίων που εκείνη την εποχή καταλήγοντας ότι :

"Οι ιδέες δεν κερδίζονται με τη βία (τη λεκτική βία), αλλά με την ορθολογική επιχειρηματολογία".

Καλό δρόμο Λεωνίδα, να είναι απαλό το χώμα που θα σε σκεπάσει και σε ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για αυτές τις υπέροχες δύο ώρες.


by G. J. White

1 σχόλιο:

  1. υπέροχος λόγος με σκέψη και διάλογο... τον λεωνίδα κύρκο, αν δεν έχεις εμποτιστεί κομματικά, τον θαυμάζεις είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή