Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

Η γραμμή της κόκας


Ο αλβανόφωνος "Νικόλας ο Χασάπης", Νικόλτσε Κάσαπο στη γλώσσα του, πλησίασε με τρόπο, πριν από περίπου ένα μήνα, τον 50χρονο τελωνειακό του Σταθμού Νίκης στη Φλώρινα Δ.Κ.

Τον ρώτησε αν τον θυμόταν από παλιά, που έκανε δουλειές με κάποιον Αρμπέν από τα Σκόπια. Ο Ελληνας δεν τον πολυθυμόταν. Επειτα από μερικές μέρες πήγε και τον βρήκε στο χωριό του, στη Φλώρινα. Του ζήτησε να μάθει τι δεν είχε πάει καλά μ' ένα κοντέινερ που είχε ξεκινήσει από τη Βολιβία, βρισκόταν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το περίμεναν στα Σκόπια. Δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει αποτελεσματικά αλλά ούτε και τον εαυτό του, όταν συνελήφθη μαζί με ακόμα δύο Ελληνες και έναν Σέρβο αφού μέσα στο κοντέινερ υπήρχαν 123 κιλά κοκαΐνης. Ο ένας μάλιστα, διευθυντής τράπεζας στη Φλώρινα, υπήρξε ευνοούμενος συνεργάτης πρώην υπουργού Αμυνας του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος του Ινστιτούτου Αμυντικών Ερευνών του ΥΕΘΑ.

Οσο για τον 50χρονο τελωνειακό, πρόκειται για άνθρωπο που έχει σπουδάσει στην Παιδαγωγική Ακαδημία των Σκοπίων και στις αρχές της δεκαετίας του '90 δούλεψε στο πολιτικό γραφείο βουλευτή της περιοχής. Μετατάχθηκε στην τελωνειακή υπηρεσία -επί ΠΑΣΟΚ- ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, για ένα μεγάλο διάστημα είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα για λαθρεμπόριο όπλων. Επανήλθε δε στην υπηρεσία του επί Νέας Δημοκρατίας.

Η υπόθεση ανακοινώθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας και οι λεπτομέρειές της, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει στην κατοχή της η «Ε», συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σκηνικό διαβαλκανικού -και όχι μόνο- οργανωμένου εγκλήματος. Πρωταγωνιστές, για ακόμα μία φορά, Ελληνες, Σέρβοι, Σκοπιανοί, αλβανόφωνοι και μη. Μια επιχείρηση που ονομάστηκε «Zona» και στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι διωκτικών υπηρεσιών από τη Μ. Βρετανία, την Αμερική, τη Σερβία, τα Σκόπια και φυσικά από την Ελλάδα, όπου συνεργάστηκαν η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών και όπλων του ΣΔΟΕ από την Αθήνα αλλά και από την αντίστοιχη υπηρεσία της κεντρικής Μακεδονίας, με τη δίωξη ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη και με την τελωνειακή υπηρεσία της πόλης.

Οι ελληνικές αρχές είχαν πληροφορηθεί για την αποστολή κάποιου μυστηριώδους κοντέινερ από τη Βολιβία με προορισμό τα Σκόπια, από τα μέσα του περασμένου Μαΐου. Οι πληροφορίες ανέφεραν με σαφήνεια ότι αρχικός προορισμός ήταν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ας δούμε όμως πώς εξελίχθηκε η υπόθεση καταγράφοντας ημερολογιακά την πορεία των ερευνών:

19 Ιουνίου 2011: Το πλοίο «Scotland» μεταφέρει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το επίμαχο κοντέινερ. Χώρα προέλευσης η Βολιβία, χώρα προορισμού τα Σκόπια. Επίσημο φορτίο: Γεωργικά μηχανήματα και συγκεκριμένα πρέσες λαδιού σόγιας.

19 Ιουνίου 2011: Γίνεται η πρώτη έρευνα. Μέσα σε δύο στροφάλους των μηχανημάτων που μετέφερε βρίσκονταν κρυμμένα 123 κιλά κοκαΐνης. Ενημερώνεται η Εισαγγελία. Η ποσότητα είναι μεγάλη στις σημερινές συνθήκες, όπου οι έλεγχοι και οι θαλάσσιες περιπολίες λόγω του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης είναι οξυμμένες στο έπακρο.

20 Ιουνίου 2011: Αποφασίζεται η ελεγχόμενη μεταφορά του κοντέινερ στα Σκόπια. Αυτό σημαίνει ότι η κοκαΐνη παραμένει στη θέση της και όλοι περιμένουν τις κινήσεις των παραληπτών. Μια διαδικασία χρονοβόρα και κουραστική. Απραξία μέχρι τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

7 Ιουλίου 2011: Μέχρι τότε ουδείς είχε ενδιαφερθεί. Οι σερβικές αρχές ενημερώνουν τις ελληνικές ότι στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ένας Σέρβος, μέλος του κυκλώματος, ο Igor Τ. με σκοπό να ξεκινήσει τις διαδικασίες παραλαβής του κοντέινερ. Ο Σέρβος είχε μιλήσει με κάποιον στην Ελλάδα σε συγκεκριμένο αριθμό κινητού τηλεφώνου. Οι σερβικές αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές ότι ο Ελληνας είχε ζητήσει 500.000 ευρώ για να βοηθήσει στις διαδικασίες. Αμέσως, από τις δικαστικές αρχές στην Αθήνα, ζητήθηκε άρση του απορρήτου των συνδιαλέξεων του συγκεκριμένου κινητού. Και λίγες ώρες μετά ήρθε η είδηση. Το κινητό ήταν εταιρικό, ανήκε σε τράπεζα και το χρησιμοποιούσε ο διευθυντής της τράπεζας στη Φλώρινα Ν.Σ., 42 ετών. Ο ίδιος μέρες μετά, όταν συνελήφθη, είπε με άνεση σε αυτούς που έδωσε κατάθεση ότι έχει δουλέψει στο πλάι πρώην υπουργού Αμυνας του ΠΑΣΟΚ και στο Ινστιτούτο Αμυντικών Ερευνών του ΥΕΑΘΑ.

8 Ιουλίου 2011: Η παρακολούθηση και η καταγραφή των δεδομένων που παρείχε η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας προς τις ελληνικές αρχές οδηγούν και σε ακόμα μία πλευρά της ιστορίας. Αυτήν την ημέρα ο διευθυντής της τράπεζας συναντήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα με το Σέρβο Igor. Την ίδια ημέρα ο διευθυντής μιλά με άλλο κινητό -σερβικής προέλευσης- και ρωτά «αν τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει» και εισπράττει την απάντηση ότι δεν πρόκειται κανείς να καταλάβει τίποτα, ούτε καν με ειδικό μηχάνημα, αφού είναι «καλά κρυμμένα». Ακούγεται μάλιστα και η φράση ότι «αν δεν είναι καυτό» (σ.σ. δεν το έχουν θέσει οι Αρχές υπό παρακολούθηση), «μπορούμε να βγάλουμε πολλά λεφτά».

11 Ιουλίου 2011: Ο προϊστάμενος του Β' Τελωνείου Θεσσαλονίκης δέχεται την επίσκεψη ενός συνταξιούχου τελωνειακού, του Κ.Κ. , που τον ρωτά αν βρίσκεται στο λιμάνι το συγκεκριμένο κοντέινερ. Του είπε μάλιστα ότι ενδιαφέρεται γι' αυτό ο εν ενεργεία τελωνειακός Δ.Κ. που υπηρετεί στο σταθμό Νίκης στη Φλώρινα. Ηταν αυτός που είχε δεχθεί την επίσκεψη του «Νικόλα του Χασάπη».

14 Ιουλίου 2011: Από τις σερβικές αρχές δίνεται ακόμα ένα κινητό που φέρεται να ανήκει σε μέλος της οργάνωσης. Γίνεται άρση του απορρήτου της επικοινωνίας και αποκαλύπτεται ότι κάποιος το έχει ενεργοποιήσει με κινεζικό ονοματεπώνυμο. Κινείται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής και συνομιλεί με αρκετά κινητά στα αλβανικά και τα βουλγαρικά.

18 Ιουλίου 2011: Ο διευθυντής της τράπεζας μιλά στο συγκεκριμένο κινητό και ενημερώνει ότι αυτοί που ρώτησε είναι πολύ φοβισμένοι, γιατί το κοντέινερ είναι «μάλλον καυτό».

20 Ιουλίου 2011: Στο Β' τελωνείο Θεσσαλονίκης πηγαίνει άλλος συνταξιούχος τελωνειακός, ο Π.Γ., με σκοπό να μεσολαβήσει ώστε το κοντέινερ να παραληφθεί για λογαριασμό εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια μέρα η εταιρεία MSC, που είχε μεταφέρει το κοντέινερ στο λιμάνι της πόλης, ενημερώθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα από τη σκοπιανή εταιρεία ότι οι πελάτες της δεν επιθυμούν την παραλαβή του κοντέινερ λόγω του ότι διαφώνησαν με τους δικούς τους πελάτες και έτσι θα πρέπει να το παραλάβει η εταιρεία, για την οποία είχε ρωτήσει ο συνταξιούχος τελωνειακός.

25 Ιουλίου 2011: Εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών πηγαίνουν στο Βελιγράδι όπου συναντιούνται με εκπροσώπους των σερβικών, σκοπιανών, αγγλικών και αμερικανικών αρχών. Κατά την ανταλλαγή των πληροφοριών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κύκλωμα αποτελούνταν από έναν Μαυροβούνιο ονόματι Darco, 51 ετών, τέσσερις Σέρβους και δύο Σκοπιανούς. Αυτοί, σε ελληνικό έδαφος, χρησιμοποίησαν τον Ελληνα διευθυντή της τράπεζας, ο οποίος χρησιμοποίησε ακόμα έναν τραπεζικό υπάλληλο, τον εν ενεργεία τελωνειακό και ακόμα έναν Σέρβο, 33 ετών.

29 Ιουλίου 2011: Μέχρι εκείνη τη μέρα είχαν συλληφθεί όλοι όσοι εμπλέκονταν σε ελληνικό έδαφος.


του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


πηγή: enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου