Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Τουρκία: Άνοιγμα στις Μειονότητες


Σημαντικά προβλήματα, αν και όχι όλα, των μη μουσουλμανικών ευαγών ιδρυμάτων (βακούφια) λύνει η τροποποίηση που έκανε η τουρκική κυβέρνηση στο νόμο περί βακουφίων με κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Η τροποποίηση έγινε την παραμονή του δείπνου που παρέθεσαν χθες οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ολα αυτά τη στιγμή που άλλη μία ελληνική κοινότητα στην Πόλη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη δήμευση σχολικού κτηρίου.


Τέσσερις αλλαγές

Με βάση την τροποποίηση του νόμου περί βακουφίων θα επιστραφούν στα ελληνικά κοινοτικά ευαγή ιδρύματα πρώτον οι ακίνητες περιουσίες για τις οποίες δεν αναφέρεται ο κάτοχος του τίτλου ιδιοκτησίας, δεύτερον τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στο τουρκικό Θησαυροφυλάκιο, στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, στους δήμους και στις νομαρχίες με τρόπους πέραν της απαλλοτρίωσης, της πώλησης και της ανταλλαγής και τρίτον τα νεκροταφεία και οι διάφορες πηγές, η διαχείριση των οποίων έχει περιέλθει στους δήμους. Και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα που είχαν δηλώσει τα μειονοτικά ευαγή ιδρύματα στη δήλωση που είχαν κάνει αυτά το 1936. Με τη νέα του μορφή ο νόμος αναφέρει ότι τα ενδιαφερόμενα βακούφια θα πρέπει να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις εντός δώδεκα μηνών, οι οποίες θα ικανοποιηθούν αφού αξιολογηθούν εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.

Τέταρτη αλλαγή που επέρχεται είναι η πρόβλεψη καταβολής αποζημίωσης για τις ακίνητες περιουσίες των μειονοτικών κοινοτικών ευαγών ιδρυμάτων, οι οποίες έχουν περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο και στη συνέχεια έχουν μεταπωληθεί σε τρίτους. Η αποζημίωση θα υπολογιστεί εκ μέρους του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών με βάση την τρέχουσα τιμή των ακινήτων αυτών και θα καταβληθεί εκ μέρους της Θησαυροφυλάκιου ή τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων.

Ως προς τους τίτλους ιδιοκτησίας όπου δεν αναφέρεται ο κάτοχος, υπάρχει σημαντικός αριθμός ακινήτων που ανήκουν στα μειονοτικά βακούφια, αλλά κατά την εγγραφή τους στο κτηματολόγιο στο παρελθόν δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί ο κάτοχος του τίτλου.

Οι υποθέσεις των μειονοτικών βακουφικών ακινήτων με αδιευκρίνιστο κάτοχο τίτλου κυριότητας, των νεκροταφείων και των ακινήτων που το τουρκικό δημόσιο έχει μεταπωλήσει σε τρίτους, ήταν τρία προβλήματα τα οποία δεν είχαν λυθεί με το νόμο περί βακουφίων που είχε ψηφιστεί στις 20 Φεβρουαρίου 2008. Από το 2002 έως το 2008 ο εν λόγω νόμος άλλαξε τρεις φορές λύνοντας κάθε φορά κάποια από τα προβλήματα των μειονοτικών βακουφίων, αλλά παρέμεναν κάθε φορά σημαντικά προβλήματα.

Δεν ρυθμίζεται ωστόσο με τη νέα τροποποίηση και παραμένει πρόβλημα η υπόθεση των λεγόμενων «κατειλημμένων βακουφίων», δηλαδή των ιδρυμάτων που έχουν περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο με την περιουσία αλλά και τη διοίκησή τους. Μεταξύ των μειονοτικών κατειλημμένων βακουφίων υπάρχουν 24 που ανήκαν στην ελληνική μειονότητα.

Η κίνηση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης έγινε την παραμονή του δείπνου που παρέθεσαν χθες οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στον πρωθυπουργό Ερντογάν. Πρόκειται για το λεγόμενο «ιφτάρ», το δείπνο των μουσουλμάνων κατά την περίοδο του Ραμαζανιού. Σήμερα είναι η προτελευταία μέρα της νηστείας, ενώ στις 30 Αυγούστου ξενικά η θρησκευτική γιορτή του Ραμαζανιού.

Ενα από τα άλυτα προβλήματα έχει πάρει ήδη το δρόμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για την υπόθεση της δήμευσης του κτηρίου του ομογενειακού δημοτικού σχολείου στο Ορτάκιοϊ του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Η κοινότητα του Αγίου Φωκά στο Ορτάκιοϊ έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο πριν από λίγο καιρό, και σύμφωνα με τη διαδικασία, γνωστοποίησε στους ενδιαφερομένους ότι αποδέχεται την προσφυγή.

Το εν λόγω κτήριο μετά τη δήμευση λειτουργεί ως γραφείο της τουρκικής Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα σχετικά εγκαίνια είχαν γίνει τον Δεκέμβριο του 2009.



πηγή: enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου