Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Le Monde: Μας κυβερνούν παιδάκια


Το έλλειμμα ηγεσίας έδειξε ως πηγή της οικονομικής κρίσης η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε χθεσινό, σκληρό, άρθρο της με τίτλο "Τα παιδάκια που μας κυβερνούν".

Αναλύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης των οικονομιών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού η εφημερίδα αναφέρει πως “θα πρέπει να γίνει κατανοητό: η κατάσταση απαιτεί ενήλικες -και μας λείπουν και στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλες”.

«Με την ιδεολογική τύφλωση του οι Ρεπουμπλικανοί αρνούνται οποιεσδήποτε φορολογικές αυξήσεις για να μειώσουν το μέγεθος του χρέους τους, με μια ανεύθυνη συμπεριφορά που συμβάλλει σημαντικά στο να γίνει η οικονομική συγκυρία ακόμα πιο επιβλαβής» καταγγέλλει για την Αμερικανική πρευρά του χρέους.

Περνώντας στην ευρωπαϊκή πλευρά της κρίσης γράφει πως «όσον αφορά την ανευθυνότητα και δειλία, δεν υπάρχει τίποτα σαν τη στάση των ηγετών της ζώνης του ευρώ. Για αρκετούς μήνες διαφωνούν για την υλοποίηση ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, όπου το πρώτο δεν υπήρξε αρκετό. Οι δισταγμοί και οι διαφορές τους υπονομεύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς -η οποία μετά από όλα θα πρέπει να αγοράσει τα χρεόγραφα που εκδίδονται από τα κράτη για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους...».

Το άρθρο καταγγέλει ότι η νομισματική ένωση είναι σε “αξιολύπητη κατάσταση”, άσχετη με την πραγματικότητα της οικονομικής ισχύος της, κατάσταση για την οποία κατηγορεί την έλλειψη πολιτικής ηγεσίας αλλά και την επιλογή των Ευρωπαίων να κάνουν «ζιγκ ζαγκ γύρω από τους όρους συμμετοχής του τραπεζικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και τους υπουργούς να επιλέγουν αγωγή για κρυολόγημα όταν ο ασθενής απειλείται από καρκίνο!».


πηγή: enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου