Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Το πολιτικό Ισλάμ στην Κύπρο


Σε μια περίοδο που το Κυπριακό διανύει μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις του, η Άγκυρα προχωρά με αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του οικονομικού πακέτου λιτότητας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Επιπρόσθετα πλαισιώνει το εν λόγω πακέτο μέτρων με μια σειρά συντηρητικών πολιτικών "μεταρρυθμίσεων".

Πηγές, οι οποίες παρακολουθούν τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, επισημαίνουν ότι το φθινόπωρο ενδέχεται να ξεκινήσει μια περίοδος ριζικής ανασυγκρότησης του τουρκοκυπριακού πολιτικού πεδίου. Συγκεκριμένα, με τις ευλογίες της Άγκυρας, ενδέχεται να δημιουργηθούν νέες "ζυμώσεις" στους κόλπους της τουρκοκυπριακής Δεξιάς, οι οποίες θα απευθύνονται στον κεντροδεξιό Τουρκοκύπριο ψηφοφόρο και στους έποικους. Στόχος θα είναι ο κλυδωνισμός της μέχρι τώρα αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στην τουρκοκυπριακή Δεξιά. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε το ανανεωμένο κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), σύμφωνα με τα σχέδια της Άγκυρας, θα αναλάβει ένα νέο ρόλο στην πολιτική σκηνή των Τουρκοκυπρίων.

Σε μια περίοδο που στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την προώθηση της πολιτικής ατζέντας της Άγκυρας, η τουρκική πλευρά φροντίζει να πλαισιώσει την οικονομική και πολιτική αναδόμηση της τουρκοκυπριακής κοινωνίας με μια συντηρητική κοσμοθεωρία. Συγκεκριμένα, την τελευταία περίοδο, διάφορες τουρκικές «μη κυβερνητικές» οργανώσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της ενίσχυσης και της υποστήριξης της θρησκευτικής παιδείας και των θρησκευτικών αξιών της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Οι συγκεκριμένες οργανώσεις αξιοποιούν τη σιωπηλή υποστήριξη των στρατηγών και χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς τη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις ελεύθερες περιοχές. Οι εκπρόσωποι αυτών των οργανώσεων ισχυρίζονται ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα "ελέγχεται" από την Εκκλησία και ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία εμποδίζει την καλλιέργεια των αρχών του Ισλάμ στην Κύπρο.

Η έρευνα της "Κ", η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, δείχνει ότι οι τουρκικές "μη κυβερνητικές" οργανώσεις, οι οποίες "προπαγανδίζουν" τη συντηρητική κοσμοθεωρία της Άγκυρας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, διατηρούν σχέσεις με διάφορους σημαντικούς φορείς στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας, τονίζουμε ότι οι εξωτερικοί «δεσμοί» αυτών των οργανώσεων είναι:

* Κίνημα Φετχουλλάχ Γκιουλέν (ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έχει οπαδούς εντός της τουρκικής αστυνομίας και της δικαιοσύνης).

* Διάφοροι σύλλογοι μουσουλμάνων μεταναστών στην Τουρκία (λ.χ. ο Σύλλογος των Μεταναστών του Αχίσκα).

* Διάφοροι φορείς στο Ιράν, στη Σαουδική Αραβία, στην αραβική χερσόνησο καθώς και η οργάνωση Αδελφών Μουσουλμάνων και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι παράγοντες με τους οποίους οι εν λόγω «μη κυβερνητικές» οργανώσεις έχουν συχνές επαφές.

* Μορφωτικός Σύλλογος Ανατολικού Τουρκιστάν (διατηρεί δεσμούς με το αποσχιστικό κίνημα των μουσουλμάνων της Κίνας, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στην Τουρκία κάνουν λόγο για συνεργασία του με τουρκικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες).

Στα πλαίσια των παραπάνω επισημάνσεων αναφέρουμε ενδεικτικά δύο αξιοσημείωτες πρόσφατες εξελίξεις. Στις 11 Απριλίου 2011, ο "Σύλλογος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Τουρκίας (TGTV)" διοργάνωσε μια συνάντηση στην οποία 58 οργανώσεις εξέφρασαν τις απόψεις τους για την ενίσχυση της δράσης των τουρκικών συντηρητικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής. Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορία που εξασφαλίσαμε από την ανατολική ενδοχώρα της Τουρκίας, στη λίστα των ιδρυτών του συγκεκριμένου συλλόγου εμπεριέχεται το όνομα του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και νυν υποψηφίου για την προεδρία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη συνάντηση του Απριλίου, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα όπως οι περιορισμοί στη θρησκευτική παιδεία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η δράση των "μη κυβερνητικών" οργανώσεων, καθώς και τα υποτιθέμενα δικαιώματα της Τουρκίας επί των κυπριακών φυσικών πόρων.

Λίγες εβδομάδες μετά από την εν λόγω συνάντηση, ο πρόεδρος του τουρκικού Συλλόγου Αποφοίτων Τμημάτων Θεολογίας και Ισλαμικών Ινστιτούτων, Σελαχαττίν Γιαζιτζί, ανέφερε ότι η Άγκυρα σκοπεύει να λειτουργήσει στα Κατεχόμενα πανεπιστημιακό τμήμα Θεολογίας και επαγγελματικά λύκεια θρησκευτικής εκπαίδευσης. Ο κ. Γιαζιτζί δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα σχέδια της Άγκυρας και για το πού θα λειτουργήσουν τα νέα θρησκευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στα πλαίσια των δηλώσεών του, ο κ. Γιαζιτζί είπε ότι ο προφήτης Μωάμεθ είχε χαρακτηρίσει την Κύπρο ως "πράσινο νησί" (σ.σ. το πράσινο είναι το ιερό χρώμα των μουσουλμάνων), υπογραμμίζοντας τη σημασία της μεγαλονήσου για τους μουσουλμάνους.

Τα προαναφερθέντα μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ψηφιδωτό που αποτελεί την τουρκική πολιτική σκηνή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και εις βάθος μελέτη από την κυπριακή πολιτεία, ειδικά σε αυτό το κρίσιμο σημείο για το Κυπριακό.


του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου