Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Κούβα: Έρχονται οι ιδιωτικοποιήσεις !


Η Κούβα πρόκειται να δώσει άδεια να δημιουργηθούν χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα της λιανικής, πέραν των κομμωτηρίων και των κουρείων, τον Οκτώβριο, ώστε να ανοίξουν κάθε είδους καταστήματα, από καφετέριες ως καταστήματα για κλειδιά, κι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να ενοικιάζει χώρο σε πολυσύχναστους δρόμους, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Η νέα πολιτική, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο, αποτελεί άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια του προέδρου, Ραούλ Κάστρο, να μεταφερθεί η ευθύνη για την λειτουργία χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων από το κράτος στους ιδιώτες, έτσι ώστε να διευρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός.

Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Granma» επικαλέστηκε ομιλία της υπουργού Εσωτερικού Εμπορίου, Μέρι Μπλάνκα Ορτέγα, στην επιτροπή οικονομικών θεμάτων της Βουλής προκειμένου να ενισχύσει τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης στο λεγόμενο «άνοιγμα» προς τους ιδιώτες.

«Η εκμίσθωση κουρείων και κομμωτηρίων θα γενικευθεί σε όλη τη χώρα και το σύστημα θα διευρυνθεί σε όλες τις άλλες υπηρεσίες, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Οκτώβριο», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο υφυπουργός Εργασίας, Χοσέ Μπαρέιρο, δήλωσε πως η κυβέρνηση σκέφτεται να αξιοποιήσει εγκαταλειμμένους χώρους σε βασικές λεωφόρους, δίνοντάς τους για υπενοικίαση σε επιχειρηματίες.

«Πάνω από 325.000 πολίτες εργάζονταν ως αυτοαπασχολούμενοι τον Ιούλιο, από μόλις 150.000 το 2009, προσφέροντας υπηρεσίες στους τομείς της εστίασης, των επισκευών, των μεταφορών. Οι νέες επιχειρήσεις θα ανταγωνιστούν και όσες αποτύχουν θα κλείσουν», φέρεται να δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας.


πηγή: sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου