Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Πολύνεκρη έκρηξη σε ναυτική βάση στη Λεμεσό


Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 30 είναι οι τραυματίες από ισχυρή την έκρηξη που σημειώθηκε στις 5:40 το πρωί, κοντά στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύχι, 20 χιλ. ανατολικά της Λεμεσού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η έκρηξη προκλήθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στη ναυτική βάση σε εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με πυρομαχικά και μεταφέρθηκε στον παρακείμενο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού. Στο σημείο της καταστροφής σπεύδει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ εκτάκτως θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβουλίου στις 12.30 μ.μ.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και περιέγραψαν ένα σύννεφο καπνού που κάλυψε τον ουρανό. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα μαρτυρίες κατοίκων, κάνουν λόγο για βομβαρδισμένο τοπίο.

Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Κύπρου, από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες που βρίσκονται σε παρακείμενα χωριά ενώ η έκρηξη έγινε αισθητή χιλιόμετρα μακριά.

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά εντός της ναυτικής βάσης και καταβάλλονται προσπάθειες για την κατάσβεσή της

Όπως έχει γίνει γνωστό στο σημείο βρίσκονταν στοιβαγμένα 130 εμπορευματοκιβώτια με οπλισμό και πυρίτιδα. Το φορτίο είχε κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 2009 από ρωσικό πλοίο, το οποίο είχε φορτωθεί στο Ιράν με προορισμό την Συρία, κατά παραβίαση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα εμπορευματοκιβώτια ήταν στοιβαγμένα σε περιοχή μεταξύ της βάσης και του σημαντικότερου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στην Κύπρο, στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν τις τελευταίες μέρες μικρές εκρήξεις στα εμπορευματοκιβώτια, ως αποτέλεσμα των ψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας, όμως δεν δόθηκε η δέουσα σημασία. Η πυρκαγιά ξέσπασε στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων γύρω στις 4.30 το πρωί.

Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική, ενώ ομάδα ναυτών έσπευσαν να σβήσουν την φωτιά. Όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη στις 5 και 50 το πρωί οι ναύτες ήταν κοντά στο σημείο και μερικοί τραυματίστηκαν θανάσιμα.

«Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια, και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση» δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στη ναυτική βάση όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Η έκρηξη ήταν εκκωφαντική και αντικείμενα έχουν εκτοξευτεί σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. "Η κατάσταση είναι τραγική, αυτό που συνέβη δεν περιγράφεται, το χωριό μας έχει διαλυθεί, ο κόσμος είναι πανικόβλητος", δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κοινοτάρχης του πλησιέστερου χωριού, Μαρί, Νίκος Άσπρος.

"Σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. "Δεν υπάρχει νοικοκυριό το οποίο δεν έχει υποστεί ζημιά, οι στέγες των σπιτιών έχουν καταρρεύσει, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα, μόνο ένα τραυματία", είπε. Ακόμη ο κοινοτάρχης είπε ότι την ώρα της έκρηξης ο ίδιος βρισκόταν στη φάρμα του, και πως το τρακτέρ του σηκώθηκε μισό μέτρο πάνω από τη γη.

Στο μεταξύ από την έκρηξη καταστράφηκε ο κύριος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Βασιλικό σε μια περίοδο αιχμής για την κατανάλωση. Οι οικονομικές συνέπειες εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς θα πληγεί η τουριστική βιομηχανία. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) απώλεσε το 50% της στη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα της έκρηξης. Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού είναι εντελώς κατεστραμμένος σαν να έχει βομβαρδιστεί. Η ΑΗΚ έκανε έκκληση στους πολίτες να μη θέσουν σε λειτουργία κλιματιστικά, ενώ το θερμόμετρο αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς στη Λευκωσία.

"Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος των ζημιών. Πρόκειται για βιβλική καταστροφή", δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της κυπριακής Αρχής Ηλεκτρισμού, Κώστας Γαβριηλίδης.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, στην περιοχή επικρατεί πολύ χαμηλή ορατότητα, ενώ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί.

Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Μαρί έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία και τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.



πηγή: enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου